Liimets kohtus Svjatlana Tsihhanovskajaga

Valgevene rahvuslipp ja riigilipp 1991–1995

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus esmaspäeval Eestis viibiva Valgevene opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskajaga, kohtumisel avaldas väliminister toetust valgevene rahva demokraatlikele püüdlustele ning Tsihhanovskaja tegevusele riigis kujunenud olukorra järjekindal tõstatamisel.

Kokkusaamisel arutati arenguid Valgevenes ja Eesti tegevust rahvusvahelistes organisatsioonides Valgevene murekohtade päevakorral hoidmiseks. “Tõsiste inimõiguste rikkumiste süvenemine Valgevenes on äärmiselt murettekitav. Eesti jätkab kindlasti teema fookuses hoidmist nii kahepoolsetel kohtumistel kui ka rahvusvahelises suhtluses, et toetada valgevenelaste teed demokraatia ja inimõiguste tagamise poole,” kinnitas Liimets.

Pikemalt arutasid Liimets ja Tsihhanovskaja hiljutist juhtumit, kus Valgevene võimud sundisid Minskis maanduma Ryanairi reisilennuki, et pidada kinni pardal viibinud opositsiooniline ajakirjanik. Liimetsa sõnul algatas Eesti kohe liitlastega konsultatsioone ning 26. mail tõstatasime teema ÜRO Julgeolekunõukogus.

“Eesti mõistab karmilt hukka Ryanairi lennu sundmaandamise Minskis, millega pandi ohtu lennukis viibinud reisijad ja meeskonnaliikmed, ning nõuab vahistatud Raman Pratasevitši ja Sofia Sapega viivitamatut vabastamist,” lisas Liimets.

Varem on välisminister Liimets kohtunud Tsihhanovskajaga veebruaris Valgevene solidaarsuspäeva eel video vahendusel.

Svjatlana Tsihhanovskaja alustas oma visiiti esmaspäeva hommikul kohtumisega president Kersti Kaljulaidiga, kellega pidas ühise pressikonverentsi, ning ta kohtus ka Riigikogu esimehe Jüri Ratase, Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni ja Riigikogu liikme Urmas Reinsaluga. Õhtul ootab külalist ees Vabal Laval etenduv ja Valgevene Vaba Teatri asutaja Nikolai Halezini lavastatud Valgevene revolutsiooni traagilistele sündmustele pühendatud näidend “Error 403”.

3 kommentaari
  1. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Jälle see Liimets. üks vastik vihavaenu õhutaja kes kohtub valede inimestega ja tunneb kaasa riikidesse saadetud rahurikkujatele. Need riikide opositsionäärid ja ebaseaduslikud rahurikkujad peaksid vangis istuma.

  2. Enn 3 aastat ago
    Reply

    ei taha kohe lugeda sellise ebaõiglase naise arvamusi nagu seda on Liimets.Tahaks rohkem lugeda keskerakondlastest ajakirjanike aevamusi.

  3. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Välisminister peaks sõlmima teiste riikidega meile kasulokke kokkuleppeid nii majanduslikke kui ka kultuurilisi aga mitte hakkama sõjaõhutajaks ja sekkujaks teiste riikide sisepoliitikasse. Nii kui jälle näen selle naise nime siin läheb tuju nii halvaks. Liimets on ebaõiglane ja tige inimene kes ei sobi välisministriks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.