Taavi Aas: ettevõtete tulumaks vähendab skeemitamist ja loob solidaarsema ühiskonna

Taavi Aas Foto: Albert Truuväärt

Juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 algatust kehtestada rahvusvahelistele korporatsioonidele globaalselt 15-protsendilise tulumaksumiinimum tuleks laiendada ka Eestis tegutsevatele ettevõtetele, leiab Keskerakonna juhatuse liige ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

“Keskerakond on seisnud klassikalise ettevõtete tulumaksu kehtestamise eest. Eelkõige aitab see vähendada nii rahvusvaheliste suurettevõtete kasumi väljaviimist kui ka erinevaid skeemitamisi maksukohustuste optimeerimise nimel,” ütleb Taavi Aas. “On aus, kui ettevõte maksab maksud riigis, kus ta reaalselt tegutseb. Saadava tulu saame muuhulgas suunata vähekindlustatud perede toetuseks ja solidaarsema ühiskonna loomiseks.”

Taavi Aasa sõnul tuleb Eesti maksusüsteemi vaadata tervikuna ning muudatused ei tohi halvendada väikeettevõtete toimetulekut ega pärssida iduettevõtete kasvupotentsiaali. “Maksudest rääkimist ei tasu peljata, kuid muudatuste tegemisel peame silmas pidama, et meil oleks konkurentsieelis võrreldes lähiriikidega. Eesti inimestel peab olema võimalus kaasa rääkida, milliseid teenuseid nad riigilt ootavad ja kust vastavad vahendid tulevad,” lausub Taavi Aas. “Ettevõtete tulumaksu kõrval väärib kindlasti arutamist sotsiaalmaksulae kehtestamine ja dividendide maksumäärade ülevaatamine. Hea meel on tõdeda, et Keskerakonna kõrval on ka teised erakonnad ja paljud rahanduse asjatundjad jõudnud arusaamiseni, et maksusüsteem vajab kaasajastamist.”

Taavi Aasa sõnul näitas COVID-19 pandeemia, et tervishoiuvaldkond on olnud alarahastatud ja samuti tõusevad järjest teravamalt päevakorda pikaajalise hooldusega seotud väljakutsed. “Eesti avalik sektor kulutab pikaajalisele hooldusele aastas üle 100 miljoni euro, järgmise 50 aastaga võib prognoosi järgi vajadus suureneda kuni 900 miljoni euroni. Eesti panustab võrreldes teiste OECD riikidega pikaajalisse hooldusese vaid 0,4% SKP-st võrrelduna 1,7% OECD riikide keskmisega. Võrdsele tasemele jõudmiseks peaksid Eesti kulud pikaajalisele hooldusele ulatuma 460 miljoni euroni aastas. Ettevõtete tulumaksust laekuv raha aitaks seda kitsaskohta leevendada,” räägib Taavi Aas, lisades, et täiendavate tulude toel saab tõsta ka eesliinitöötajate palku.

3 kommentaari
  1. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Taavi Aas on tõeline keskerakondlane kes hoolib meue elust, töötab ausalt ja õhuta vihavaenu.

  2. to aas 3 aastat ago
    Reply

    AMMU OLEKS PIDANUD. JA 15% ON LIIGA VÄHE! NAD KASUTAVAD JU KOGU TARISTUT, MILLE TÖÖINIMESED ON LOONUD/JA MITE NENDE TÖÖLISED/ LÄBI AEGADE. Ja oh kuidas skeemitavad. !
    KIHISTUMINE ON KOLETU EESTIS. VARSTI PEAB BRÜSSEL KORRIGEERIMA TULEMA:
    PENSIONÄR EI SAA ENDALE ISEGI OMA 400 eur PENSIONI JUURES KOERA VÕTTA, KUIGI VAJAKS SEDA EHK KÕIGE ROHKEM, SEST 400 EURI KULUB KESKMISELT KORRALIKU KOERAPIDAMISE JUURES ÄRA AINUÜKSI KOERA ÜLALPIDAMISEKS, RAVIRAHAD !!!! EI SAA MINGIT ABI REMONDIKS EGA KORISTAMISEKS. VANEMAS EAS LIHTSALT JÕUD KAOB. JA RAHA MAKSTA REMONDIKS POLE. KUIDAS KORISTADA REMONTIMATA RUUME, NEIS ELADA VILETSAMA TERVISEGA ? MIDAGI TA EHK KORISTUSE EEST SUUDAKS MAKSTA, AGA MITTE 37 .-eur TUND !!! SEE ON 3 ÕPPINUD ARSTI TUNNITASU !!!
    KÕIGE PAREM KOKKUHOID ON OMAVALITSUSTE KAOTAMINE, SEST NAD RAISKAVAD RAHA MÕTTETUTELE ASJADELE JA KAHJULIKULE TEGEVUSELE.PUUDE SANDISTAMINE VÕI RAIE, MÕETU MURU HEKTARITE NIITMINE jmsjms,jms.SEDA MAAL.
    PALJU LIHTSAM ON JU PÖÖRDUDA MINGI RIIKLIKU MINISTEERIUMI OSAKONDA JA SEALT TULLAKSE PROBLEEMI LAHENDAMA ABIVAJAJALE SOBIVAL MOEL = TEMAGA ARVESTADES. MILLEKS OMAVALITSUS.
    ON KUI VALITSUS TAHAKS INIMESTE TÜLITAMISTEST LAHTI SAADA JA NEED KOOS RAHAGA OMAVALITSUSTELE ÜLE ANDA. SEE ON NAGU PÄRISORJA TAGASTAMINE MÕISNIKULE KASAKATE POOLT:
    JA PALUN TEATADA, KUS ON SEE KOHT ?! KUS INIMESED SAAVAD KAASA RÄÄKIDA??? JA SEDA JUTTU KA ARVESTATAKSE. KOGU SELLR 30 a. JUURES POLE NAGU MÄRGANUD….

  3. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    ” Eesti panustab võrreldes teiste OECD riikidega pikaajalisse hooldusese vaid 0,4% SKP-st võrrelduna 1,7% OECD riikide keskmisega” nii toimib see paljudes eluvaldkondades !
    Siit küsimus Taavile -kus on see must auk kuhu see ülejäänud % kaob ? Sellest me muidugi kui rinderiik ei räägi keda me kõiki veel maksumaksja raha eest üleval peame aga ettevõtjad teist võtame …….. !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.