Jüri Ratas kohtumisel Läti ja Leedu ametikaaslastele: ainult koostöö igal tasandil viib meid edasi

Fotod: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas rõhutas tänasel Riias toimunud kohtumisel Läti ja Leedu ametikaaslastega Balti riikide vahelise koostöö olulisust igas valdkonnas.

„Tänane maailm pole selline, nagu me seda varem teadsime,“ ütles Ratas. „Võitleme endiselt Covid-19 pandeemia ja selle sotsiaal-majanduslike tagajärgedega. Meie naabruskonnas on palju lahendamata konflikte eskaleerumas ja mõned probleemid on juba meie piiridesse jõudnud.“

Ratase sõnul ei tohi rasked ajad meid aga lahku vedada, vaid peaksid meid üksteisele lähemale tooma. „Tõeline side on tekkinud raskuste ja katsumuste ajal. Usun, et suudame üheskoos leida parimad lahendused,“ rääkis Ratas ametikaaslastele. „Sellisel ajal on vaja ühtset seisukohta, pühendumist ja ühiseid jõupingutusi.“

Ratas meenutas, et pandeemia näitas vajadust teha pidevalt koostööd ja kooskõlastada oma otsuseid veelgi aktiivsemalt kui varem. Ta märkis, et “Balti mull” oli hea näide reisieeskirjade paindlikkusest ja väärtuslik õppetund tulevikuks.

Riigikogu esimees möönis, et järjest olulisem on ka piirivalve koostöö. „Pagulaste olukord Leedus näitab Lätile ja Eestile vajadust olla aktiivne ja valvas,“ kõneles Ratas. „Näitame, et meie solidaarsus Leeduga on praktiline – Eesti panustab Leedu pagulaskriisi ohjamisse kahe meeskonna ja tehnilise toega Frontexi kaudu.“

Ratas ütles, et julgeolekuga seotud küsimused on alati olnud Balti koostöö üks peamisi punkte ning nii peab see ka tulevikus olema. „Kaitsekulutuste taseme säilitamine, transatlantiline suhtlus ning liitlaste suurendatud kohalolek regioonis on meie kõigi jaoks üliolulised teemad.“

Ratase sõnul tuleb Eestil, Lätil ja Leedul olla ühtsed oma sõnumites ja veenda ka Euroopa Liidu teisi riike, et Lukašenka režiimi vastased sanktsioonid peavad kehtima kuni olukorra normaliseerumiseni Valgevenes. Eesmärk on, et kõik poliitvangid vabastatakse viivitamatult ja meeleavaldajate vastu suunatud vägivald lõpeks. „Idapartnerluse riigid vajavad meie täielikku tuge nii kahepoolselt kui ka mitmepoolses koostöös,“ rõhutas Ratas ja lisas, et abi saab olla ka praktiline, näiteks on idapartnerluse riikidel täiendav vajadus vaktsiinide järele.

Balti parlamentide omavaheline koostöö toimib Ratase sõnul aga suurepärastelt just Balti Assamblee raames, mille eesistujaks on praegu Leedu ja mis tähistab ka sel aastal oma 30. juubelit. Ta avaldas lootust, et vaatamata sellele, et pandeemiapiirangud on häirinud komiteede tavapärast tööd, saavad kõik osaleda novembris Vilniuses toimuval istungjärgul.

7 kommentaari
 1. Soo 1 aasta ago
  Reply

  Leedus, Lätis ja Eestis on endal küllaltki palju ebaõiglust ja see mis toimub Valgevenes pole nende asi. Valgevene oli seni rahulik riik kuni hakati väljastpoolt sekkuma. See pole üldse teiste asi mis toimub Valgevenes ja see riik tuleb ise toime oma probleemidega.

 2. Eve 1 aasta ago
  Reply

  Ratas millegi pärast ei sekkunud kui toimus stalinistlikule kuriteole sarnane ebainimlik tapatalgu Edgar Savisaarele-parimale parimatest poliitikule. Muidugi oli raskusi sekkumise tõttu sest siis võis ise sattuda löögi alla.Aga ehk oleks Ratast ennast tabanud selline saatus kui ta poleks valitsuse laiali ahanud ja ühinenud nendega kes on keskerakondlastele nii palju halba teinud. Ma ei usu et Valgevenes on toimunud selliseid alatusi nagu meil kui Reformierakond tahtes võimule lükkas kõrvale oma valesüüdistustega inimesi kes neil teel ees võimule. KÕIGEPEALTVAADAKE MIS TOIMUB TEIL OMA RIIGIS JA SIIS MINGE TORKIMA TEISI RIIKE VÕI ÄRGE MINGE JA TEGELEGE OMA RIIGI HEAOLUGA.

  • Olen nõus 1 aasta ago

   Kõik vangid tuleb vabastada viivitamatult ja saata Bribaltikasse. Ja mõned ka Rattale ja keskerakondlastele koju.

 3. Enn 1 aasta ago
  Reply

  Ratas ja Liimets on nagu võõrkehad Keskerakonnas.

  • Võõrkeha. 1 aasta ago

   Esiteks on võõrkehaks Eestis Keskerakond ise.Aga kui lähemalt, siis kes on keegi Oudekki Loone?Eile juhuslikult nähtud mingi uudistesaate vaidluses olid vastamisi Hr.Poolakene EKRE-st ja seesama Loone (tiitlit Pr.ei saa sellisele absoluutselt viisakusetule inimesele anda).Poolakene on härrasmees ja just sellepärast ei lasknud kisakõrist oponent tal peaaegu üldse rääkida, segas vahele, karjus vahele, jättes mehe vaid suud maigutama.
   Hr.Poolakene, edaspidi valige, kellega väitlema lähete, kui ka ise sõna sekka öelda soovite.Selliste ennasttäis naisolevustega pole küll mõtet diskuteerida.
   Muide, Loone kinnitas, et kuna EKRE võttis ühel homoisendil vastava lipu nende ürituse segamise eest ära, siis see oli vägivald.Kas Loone teab, mis on vaimne vägivald, millega ta oma diskuteerimispartnerit kostitas?
   Keskerakond, teadagi!

 4. uskmatu-toomas 1 aasta ago
  Reply

  „Tänane maailm pole selline, nagu me seda varem teadsime,“ – väga õiged sõnad sest tänane maailm on topeltmoraaliga,kahepalgeliste suurte “juhtide” maailm.
  Miks ei ole keskerakonnal oma presidendikandidaati,milliseid salakokkuleppeid on juba sõlmitud rahva selja taga ?

 5. Kellele 1 aasta ago
  Reply

  on mõeldud selline ajuvaba panustamine ja panustamise tõhustamine? Tuleb kohe välja tuua, kes mida teeb, millal ja mis ajaks ja kuidas vastutab.
  Nt:
  1) Eesti saadab 200 maaväelast Leedusse piirile (mitte kuskile kabinetti udu ajama) ning annavad üle küüru igaühele, kel pole viisat ette näidata. Vastutab Kaja. Tähtaeg 09.07. Kui ei täida käsku, astub tagasi ja kohustus langeb Ratta Jurka peale. Kui Jurka nädalaga ei lahenda ülesannet, astub tema poliitikast 5-ks aastaks tagasi.
  Küll näete, kohe hakkab asi liikuma. Pole vaja rahvast petta, et panustati ja tõhustati.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.