Ott: vaktsineerimisalane arutelu ei tohiks kinni jääda minu isikusse

Anneli Ott, foto: Kultuuriministeerium

Kultuuriminister Anneli Ott kirjutab Postimehes reedel avaldatud arvamusloos, et viimase nädala jooksul on ajakirjanduses püütud teha temast justkui riigi esivaktsiinivastane, mida ta aga kindlasti ei ole.

“Vaktsineerimine on üks oluline meede, millega hoida viiruse levik kontrolli all ning toetan seda. Nagu selgitasid neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil peaminister Kaja Kallas ja minister Jaak Aab, on valitsuses kõik vaksineerimisalased otsused vastu võetud konsensuslikult,” selgitas ta.

“Arvan, et diskussioon selle teema üle ühiskonnas on vajalik, kuid see on jäänud liialt kinni minu isikusse. Tervisega seotud küsimused on väga isiklikud ja enda tervist puudutavad otsused olen teinud konsulteerides mitme arstiga. Tulenevalt kehtivatest seadustest on meil kõigil vabadus otsustada oma tervise üle, omades arstide soovitusi ja toimides oma isikliku parima äratundmise järgi,” märkis Ott.

Kultuuriministri hinnangul ei saa kogu ühiskonna absoluutne vaktsineerimine koroonaga võitlemisel olla ainus tee nnig kasutada tuleb ka kõiki teisi võimalikke meetmeid. “Peame hoidma ühiskonda koos ja võimalikult avatud, leidma need mõistlikud võimalused – esiteks, kuidas piisavalt informeeritult vaktsineerida ja teiseks, kuidas seista nende inimeste eest, kellel see tulenevalt tervisest või oma vabast valikust pole võimalik, sest kõiki tervist puudutavad otsuseid saab teha eelkõige perearstiga ja ka erialaarstidega konsulteerides, ning ainult oma tervislikust seisundist lähtuvalt,” ütles Ott.

“Täna, mil kolmas laine on sisuliselt alanud, peame leidma ka alternatiivseid viise, millega kõnetada kõiki ühiskonnagruppe ning seeläbi kindlustada kultuuri avatus, majanduse toimimine ning riigi heaolu tervikuna. Kui inimene suudab teatrisse minnes tõendada oma tervislikku seisundit, siis miks ei võiks ta seal sündmusel olla? Peame töötama välja lihtsa süsteemi, mis oleks kõigile inimestele kättesaadav,” leidis Ott.
 
Ott pakub Prantsusmaa näitel välja võimaluse teha antigeeniteste ka apteekides. “Eestis on tugev apteegivõrk ning üheks lahenduseks oleks tekitada ka seal võimalused: anda õigus teha kiirteste ja sisestada vastavaid andmeid. Ka kultuurikorraldajad on jaganud tagasisidet, et praegune testimise süsteem on liialt kulukas, inimestele raskesti kasutatav ning tervikuna vajab tõhustamist. Seda kitsaskohta tekitavad probleemid tuleb kiiresti lahendada. Apteekide kaasamine toetaks ühiskonna avatust, et maapiirkondades elavad inimesed ei peaks võtma pikka teed tõmbekeskusesse, et vajalik test oma tervisliku seisundi tõendamiseks teha,” tõdes minister.

BNS

9 kommentaari
  1. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Väga vajalik on vaktsioneerimine kuid ainult sellele loota ei saa.. Süst ei mõju kohe ja need kes põevad kergemini haiguse läbi tänu vaktsioneerimisele võivad ikkagi nakatada teisi. On vaja kanda maski kõigil, hoida distantsi, mitte korraldada kogunemidi ja lõbusõidud jäägu ära. Välismaale peaksid saama vaid tööalaselt või kellel on lapsed või vanemad välismaal.

    • Õnnetu partei 3 aastat ago

      Aeg on pillid kotti panna!

  2. mnjah 3 aastat ago
    Reply

    Igal inimesel on õigus teha otsuseid oma parema äranägemise järgi, oled sa poliitik, minister või tavaline kodanik, seda näeb ette meie Põhiseadus. A.Ott ei ole valitsusele vastu töötanud ega teinud vaktsineerimisele vastu propagandat. Keskerakond peaks väga tõsiselt kaaluma kas jätkata koalitsioonis või mitte. Midagi selles kaadervärgis logiseb ja seda tekitab teie koalitsioonipartner. Ottile suunatud turmtuli meedias on selgelt otsitud ja kuna teatud reformierakondlased on sellel teemal ka väga teravalt sõna võtnud, siis pole vaja seda logistajat kaugelt otsida. Sama kummaline on minu jaoks T.Kiige haldusalas toimuv. Varem asjad toimisid, ametnikud, juhid on ju samad ja korraga suvel hakkavad mingid asjad juhtuma. Endalegi üllatuseks sain täna teada et teatud kohtades on vaktsineerimine peatunud mitte niivõrd inimeste leige huvi tõttu, vaid sellepärast et haiglale ei antud lihtsalt vaktsiine enam juurde. Kes neid jaotab, kas sotsministeeriumi ametnikud või Terviseamet või see ametist lahkuv vaktsineerimisjuht Seer? Jutu järgi pidavat vaktsiine ju küll olema. Kevadel ju asjad toimisid, vaktsineerimine käis ja minu maakonnas oli see 60% juba üsna ammu täis, aga nüüd on pikalt see protsent praktiliselt paigal olnud. Tundub et ainult huvipuuduse ja suve kaela kõike ajada ei saa, mingi karvane käsi on siin veel mängus. Vaevalt et see Tanel Kiige oma on, aga aeg oleks ikkagi välja selgitada, kes teil seal kaarte segavad. Fakt on see et peamised meediaväljaanded väga üksmeelselt klobivad just teie erakonna ministreid, poliitikuid ja jätavad täiesti tähelepanuta teise poole ministrite töö. Kevadel oli ju üks peamisi probleeme IT valdkond, mis mõjutas ka vaktsineerimisaegade broneerimist, aga keegi ei süüdista IT ministrit. Nüüd varastati isikuandmeid ja ei mingit skandaali ega näpuga näitamist, siiani on kõik portaalid ainult A.Otti ja T.Kiike täis. No kaua te siis vastu peate sellele survele, kas seni kuni kõik teie juhtivpoliitikud on ükshaaval ära rapitud. Oravaid võiks juba tunda, see käekiri pole ju muutunud aastatega.

  3. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Kunagi kirjutasid mõned Postimehe ajakirjanikud et neile öeldakse ette millest nad peavad kirjutama ja keda laimama. Muidugi ma ei loe seda ajalehte kuna ta on olnud vähemalt varem reformierakonna hääletoru ja nad on aidanud keskerakondlasi valesüüdistustega märgistada. Nüüd on ehk midagi muutunud paremuse poole sest reformierakondlased said jälle võimule.

  4. Uunold Heinoülovello 3 aastat ago
    Reply

    Lp. Mnjah. Võibolla ei ole siiski vaja kõiksugu rumaluste õigustamiseks põhiseadusega vehkida. Mina arvan siiski, et inimestel ei ole mitte alati õigus teha otsuseid oma parema äranägemise järgi vaid me peame täitma demokraatlikul teel kehtestatud seadusi, reegleid, piiranguid ja regulatsioone.
    Lp. minister Ott kõnnib minu arvates üsna õhukesel jääl seades mittevaktsineerimist vaktsineerimisega n.ö. ühele pulgale ja leides, et see rahvatervist kaitsev, oluline meede olevat inimeste iseoma südametunnistuse ja “vaba tahte” küsimus. Ma olen kategooriliselt sellise voluntaristliku ja oportunistliku ilmavaate vastu.
    Rahvatervise huvides on kehtestatud väga palju erinevaid piiranguid ja keelde: nt on piiratud alkoholi ja tubaka kättesaadavust (eelkõige noortele), keelatud on narkootikumide tarvitamine , samuti on keelatud teistele inimestele kehavigastuste tekitamine jne.
    Pandeemia tingimustes on nakkushaiguste leviku soodustamine on kuritegu. S.t küsimus vaktsineerimisest ei saa olla kuidagi inimese “vaba tahte ” küsimus. Mittevaktsineerimine on ju teaduslikult tõestatud kui nakkushaigust soodustav tegur . On ju Karistusseadustiku paragrahvides on käsitletud nakkushaiguste leviku soodustamist:
    § 192. Nakkushaiguse ja loomataudi leviku ohu põhjustamineNakkushaiguse- või loomatauditõrje nõuete rikkumise eest, kui sellega on põhjustatud eriti ohtliku nakkushaiguse või eriti ohtliku loomataudi leviku oht, – karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.
    (1) Nakkushaiguse- või loomatauditõrje nõuete rikkumise eest, kui sellega on põhjustatud eriti ohtliku nakkushaiguse või eriti ohtliku loomataudi leviku oht, – karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

    (2) Sama teo eest, kui sellega on ettevaatamatusest põhjustatud eriti ohtliku nakkushaiguse või eriti ohtliku loomataudi leviku oht, – karistatakse rahalise karistusega.

    • mnjah 3 aastat ago

      algatuseks palun viige ennast kurssi covid19 nakatumise statistikaga EV-s, täna näteks oli positiivse testi saanutest 2 doosiga vaktsineeritud inimeste osakaal suisa 23% Olgu öeldud, et olen ise vaktsineeritud, aga meil pole ju vastavat seadust, mis kohustaks vaktsineerima. Seega on Ottil ja paljudel teistel jätkuvalt õigus vaktsineerimisest keelduda. Ja veel olen seisukohal, et Ott ei ohusta teisi kuidagi rohkem kui vaktsineeritud inimene, pigem seab ta just ennast ohtu kuna võib nakatumise korral haigestuda raskemalt, aga me ju ei tea ka tema vaktsineerimisest keeldumise tagamaid. Need võivad olla meditsiinilised põhjused. Miks peab inimest selliselt hukka mõistma ja survestama demokraatlikus ja vabas riigis. Teie poolt loetletud piirangud on seadusteks vormistatud ja seaduseid peabki täitma. Kas oskate nimetada riike, kus vaktsineerimiskohustus seadusega on kehtestatud. Ilmselt on, aga väga üksikud. Ju siis on selleks ka omad põhjused, miks seda kohustuslikuks teha ei saagi kõigile. Rohkem tolerantsust.

  5. Uunold Heinoülovello 3 aastat ago
    Reply

    Minu isiklik arvamus eriti ohtliku covid-19 viiruse korral peaks rakendatama tahtest olenemata ravi ja meetodiks tyuleks ministri määrusega justnimelt immuniseerimine(seda täna teadaolevad vaktsiinid 100% ei taga) või siis vaktsineerimine kehtestada- mis tagab haigestunute ellujäämise ca 99%. Siis ei oleks enam mingit vaidlust ja dispuuti teemal: tahan-ei taha. Siis peab ja kõik.

  6. Vaagija 3 aastat ago
    Reply

    Mäletame aega, kui näiteks võeti vastu seadus kiivri kohustuslikuks kasutamiseks mootorratturitele, samuti seadus autodel turvavööde kasutamiseks jt… palju oli kriitikat, vastuväiteid nendele meetmetele, kuid täna ei kahtle enam keegi nende meetmete kasumlikkuses inimese elu säästmisel. Isegi oli levinud ütlemine, et kui nende meetmetega päästetakse kasvõi üheainsa inimese elu, siis need seadused igati õigustavad ennast. Eks samad põhimõtted peaksid kehtima ka praegu inimese elu säästmisel koroona vastu vaktsineerimisel.

  7. robert 3 aastat ago
    Reply

    Mina küll aru ei saa mis imeeksemplar see Ott on et eesti keeles ei saa matsidele selgitada lihtsaid asju Vist ikka nabaimetleja nagu üks teine naisisik Ja kui põhiseadust lehitseda siis on minulgi õigus turvalisusele Nii et proua Ott sidugu silt kaela et on vaktsineerimata Mina ju teda ei tunne et sellest daamist parajale kaugusele hoida Kogu see kesikute bande ongi imelikud nagu teist tõugu mitte nagu meiesugused matsid

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.