Kristian Jaani: Eestisse saabujad peavad arvestama COVID-dokumentide kontrolliga

Kristian Jaani

Olukorras, kus nakatumisnäitajad tõusevad, selgitab siseminister, kuidas toimub lennureisidega Eestisse saabujate ja Eesti-Venemaa piiri kaudu tulijate COVID-kontroll. Lennujaamas käib see riikide nö värvikoodi alusel sõltuvalt sellest, kas maandunud lennuk saabus „rohelisest“, „kollasest“ või „punasest“ riigist. Kuid veel enne meie kontrolli on oluline roll lennuettevõtjatel. Eesti-Vene piiril kontrollitakse kõiki saabujaid.

Riikide nakatumisnäitajate kohta saab regulaarselt uuendatavat infot Välisministeeriumi veebilehelt https://vm.ee/et/teave-riikide-ja-liikumispiirangute-kohta-eestisse-saabujatele. Sealt lehelt saab teada Eestisse sisenemise tingimused ning selle, milline riik kuulub „roheliste“, milline „kollaste“ ja milline „punaste“ hulka. Eestisse „punasest“ ja „kollasest“ riigist saabujad peavad olema valmis esitama oma COVID-dokumente – tõendit vaktsineerimise kohta, negatiivset PCR testi või haiguse läbipõdemise tõendit.

Reisijate esimene kontroll tehakse COVIDi osas juba lennuettevõtjate poolt. Aitame kaasa, et see kontrollimine oleks võimalikult lihtne, kiire, efektiivne ja üheselt mõistetav. Sellise lennufirmade ja riigi vahelise koostöö eesmärk on, et vajalik kontroll saab lennureisijatele Schengeni sisepiiride vaates tehtud juba enne Tallinna lennujaama jõudmist. See tähendab, et sisuliselt ei ole piirivalvuritel vajadust neid reisijaid omakorda üle kontrollida. Meil peab olema vaba liikumine koos usaldusmeetmete kontrolliga, aga see ei pea võrduma piirivalvuri tegevusega sisepiiril. Pisteline kontroll veendumaks, et kõik jälgivad kokku lepitud reegleid, on samas mõistlik. „Punastest“ riikidest startinud lendudelt saabujate puhul kontrollib piirivalve kõikidel COVID-dokumente.

„Rohelistest“ ja “kollastest” riikidest tulnud reisijaid kontrollitakse lennujaamas pisteliselt, et tuvastada, kas mõni nendest on reisi alustanud „punasest“ riigist või läbinud transiitreisijana „punast“ riiki. Näiteks kui reisija on tulnud “punasest” riigist läbi “rohelise” riigi, peab ta samuti tõendama, et on vaktsineeritud, testitud või COVID-19 läbi põdenud. Kui neid tõendeid ei ole, siis peab inimene jääma eneseisolatsiooni ja täitma ka tervisedeklaratsiooni. Aga nagu eelpool nimetasin, teeb esimese filtri lennuettevõtja.

Kui räägime Euroopa Liidu välispiirist ja võtame näiteks Eesti-Venemaa piiri, siis seal kontrollitakse COVID-19 osas kõiki riiki siseneda soovijaid. Suviste puhkuste tõttu on huvi Eestisse tulla tõusnud. Seetõttu on viimastel nädalatel piirilt tagasi saadetute hulk kasvanud. Paljudel tulijatel puuduvad COVID-19 dokumendid, millega tõendada oma vaktsineeritust, testimist või haiguse läbipõdemist ja neid Eestisse ei lubata. Juulis on seetõttu piirilt tagasi saadetud 228 inimest. Meie enda kodanik või elamisloaga inimene tuleb muidugi igal juhul riiki lubada. Sõltuvalt olukorrast võib aga juhtuda, et tal tuleb jääda eneseisolatsiooni.

COVID-dokumente kontrollitakse pisteliselt ka Eesti-Läti piiril, kus PPA teeb kontrolle Schengeni kompensiatsioonimeetmete raames. Schengeni riigid kontrollivad nimelt sisepiiridel pisteliselt isikuid ja sõidukeid, et veenduda, et välispiir peab ja et saada ülevaadet võimalikust ebaseaduslikust tegevusest ja liikumisest.

On selge, et reisimisvõimaluste hoidmine võimalikult avatuna on meie kõigi huvides. Seetõttu on väga teretulnud, et lennuettevõtjad kenasti kaasa tulnud tegevustega viiruse leviku tõkestamiseks. Kehtestanud näiteks erinevaid reegleid – enamus lennufirmadest nõuavad lennuki pardal maski kandmist ja nagu eelpool mainisin, siis kontrollivad liikmesriigi poolt kehtestatud tõendite olemasolu pardale registreerimisel. Hetkel kontrollitakse Eestisse suunduvatel lendudel piiriületaja deklaratsiooni olemasolu ja kolmandast riigist saabujatel lisaks veel negatiivse koroonatesti või vaktsineerimise tõendi olemasolu. Seega toimub usaldusmeetmete kontroll lennuettevõtjate poolt ja pisteliselt teeb seda sisepiiride ületamisel ka PPA.

Kõige olulisem on, et igal reisijal tuleb endal käituda vastutustundlikult nii lennureisil kehtestatud nõudeid järgides kui ka Eestisse sisenedes.

Ja loomulikult pääsevad kõik Eesti elanikud reisilt naastes koju tagasi. Aga igaühe vastutus on käituda nii nagu reeglid ette näevad. Nii on reisilt tulles lennuettevõtjate ja piirivalvurite kontrollile lisaks kõige lihtsam ja mõistlikum viiruse levikut takistada. Parim võimalus reisida ja hoida enda ning teiste tervist, on vaktsineerimine!

7 kommentaari
 1. Kuhu kadusid Kristjan Jaanile kirjutatud arvamused. Neid oli mitmeid.
  Keskerakond väriseb ja kustutab. Valetajate, varaste ja laimajate erakond.
  Ratas on ennast ümritsenud oma inimestega. Nüüd on ilmunud välja politseinik. kes peab ennast suureks poliitikuks. Täna püüab pätte ja homme esi juba poliitik. Repsust pätt istun kõrval ja mõnuleb.

 2. Noo 8 kuud ago
  Reply

  Reformierakond on valetajate ja laimajate erakond.

 3. Nii 8 kuud ago
  Reply

  Keskerakond on muutunud kuid on ka praegu parim erakond . Ratas tegi sisepoliitikas ära suure töö. Tönasest pidid inimesed hakkama jälle kandma maski aga kahjuks paljud ei teinud seda. Minu meelest peaksid kandma ka maski need kes on vaktsioneeritu sest nad võivad ikka nakkust saada kuigi kergemal kujul aga nad võivad teisi nakatada.ega haiguse läbipõdenu ei tea kui palju immuunsus kestab. Kogunemisi poleks tohtinud olla ja lõbureisid tuleks ära jätta. Suur hulk inimesi on süstitud ja haiguse läbi põdenud aga viirus tegutseb edasi.

  • Ratas on reetur 8 kuud ago

   Ratase suur töö. Ausast erakonnast sai reeturite, varaste, valetajate jõuk. Mõelge nüüd. Missugused heateod oma rahvale see erakond on toonud. Ainult lubadused.

 4. lugeja 8 kuud ago
  Reply

  aga kui tulen mustalt mandrilt, milline tuli siis fooris on?

  • Nii 8 kuud ago

   Täpselt nii see ongi!

 5. lugeja 8 kuud ago
  Reply

  sm Jaani,
  terve inimene ongi vastutustundlik, ega nakata ennast vaxis leiduvate erinevate hai.gustega – kõigil tasux lugeda who kodukal vax.koostisi ja muidugi ennem istuda tugitooli, et ymber ei kukux (meningiidi, leepra, vöötohatise, kollatõve, maksahaiguste jne haiguste tekitajad, paljunemisvastased preparaadid, kobra myrk, ja nyyd lisaks ka grafeenoksiidi nanoosakesed infokandjatena)
  sellist sousti ei tarbi ykxi vähegi enda tervisest lugupidav kodanik
  Mitte ykski vaxik pole vastanud kysimusele -nimeta yx vaxi koostisosa?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.