Jüri Ratas: on aeg maksusüsteem inimeste heaks kaasajastada

Jüri Ratas

Eesti maksusüsteem vajab kaasajastamist, et see toimiks meie inimeste heaks, ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas majanduskonverentsi “Meie valik – millist Eestit tahame?” avakõnes.

“Maksusüsteem on instrument, millega saame ebavõrdsust ja vaesust vähendada ning kõigi inimeste elatustaset ja ettevõtete konkurentsivõimet tõsta. Üldine maksukoormus määrab avalike hüvede mahu. Tugevat mõju avaldab ka maksude struktuur ehk kui suur osa maksutulust kogutakse tootmise, tulu, tarbimise ja omandi maksustamisest,” rääkis Jüri Ratas.

Riigikogu esimees rõhutas, et maksustamisest on meil kõigil kasu, kui see vastab uuetele eesmärkidele ja majanduskeskkonna muutustele. “Mäletame hästi, kui paljud kõhklesid tulumaksuvaba miinimumi tõstmise reformis. Tagantjärgi on aga selge, et keskmisest madalama palgaga inimestele jäigi raha rohkem kätte ja OECD hinnangul ebavõrdsus Eestis vähenes. Sama hea näide on aktsiisid, mille määrade õigeaegne langetamine meie ühist tulu märgatavalt suurendas,” meenutas Jüri Ratas.

Viimasel kümnendil on ettevõtluse, töö ja tarbimise vormid väga palju muutunud. Jüri Ratase sõnul on uute vormidena ellu tulnud jagamismajandus, e-teenused, piiriülene kauplemine, kaugtöö vormid, vabatahtlik töö.

“Kui vaadata nendele muudatustele maksustamise seisukohalt, siis küsimusi on veel rohkem kui vastuseid – keda ja kuidas peame maksustama ja kes tarbib neid teenuseid?” arutles Jüri Ratas. “Samas on selge, et Eestil tuleb maailma konkurentsis püsida ja seda mõistagi peadpööritavate globaalsete muutuste tuules. Pean silmas nii suunda keskkonnasäästlikkusele, innovatsioonile ja digitaliseerimisele, mida oleme võtnud Euroopa Liidus. Kui ka kavandatavat ettevõtte tulumaksu miinimummäära kehtestamist, mida taotlesid alles hiljuti G7 riigid maailmas. Minu arvates on Eestil tark muutustele mitte vastu seista ega viimasena kaasa minna, vaid esimeste hulgas kohaneda ja aidata teistel muutused läbi viia. Sellega on ju võimalik samuti teenida.”

4 kommentaari
  1. Seda 3 aastat ago
    Reply

    on väga lihtne teha. Tuleb kaotada kõik nöökivad psimaksud ja ühitada need ühtseks tarbimismaksuks.
    Kõik viidaks raalimaksetesse ja pool läheks ostja ja pool müüja omavalitsuse arvele. Nii ei saa Tallinn nöökida Ruhnut ja Ruhnu elada Tallinna arvel.
    Eelarve tuleb raiuda 2-ks: talve-eelarve kestaks viinakuu 2. täisnädala esmaspäevast paastukuu 1. täisnädala pühapäävani. Vahepealne oleks suve-eelarve. Oleme ju looduse poolt jaotatud 2-ks suureks hooajaks, millal taimed kasvavad ja millal puhkavad. Ka elu tuleb selle järgi sättida.
    .
    Aga vean ette kihla, et Jurka ei tee mitte …gi. Sest tema eesmärgiks on enne valimist vahtu toota aga mitte midagi teha.

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Väga õige. Ratas on teinud meie sisepoliitikas palju head ja teeb edasi.

    • Pange kirja mida Ratas on teinud head. 3 aastat ago

      Pange punktide järgi; !; 2 ; 3 jne.

  3. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Riigi normaalseks toimimiseks st.kõikides maailma sõjakolletes sõdimiseks tuleb maksustada dividendid sotsmaksuga,tuleb kehtestada kinnisvara maks,luksuskaupade maks,maanteede maks,tõsta käibemaksu jne.
    Ja onngi õnn meie õuel,jõuame omasid kaitsta ja põgenikke vastu võtta !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.