Tarmo Tamm: energiahindade kasv paneb kodumaised põllumehed ja toidutootjad väga suure surve alla

Tarmo Tamm

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm

Käimasolev energiahindade kasv paneb kodumaised põllumehed ja toidutootjad väga suure surve alla. Kui valitsus neile konkreetsete abimeetmetega võimalikult kiiresti appi ei tule, siis ähvardab nimetatud sektori ettevõtteid pankrotilaine. Tagajärjeks on poed, mis on üle ujutatud küsitava väärtusega välismaise toidukaubaga. Ohtu saab seatud riiklik toidujulgeolek ja kodumaise toidu varustuskindlus.

Viimastel nädalatel on meedias leidnud suurt kajastust toidutootjate ja põllumeeste appihüüded. Nad kõik ootavad valitsuselt kiireid ja efektiivseid samme olukorra leevendamiseks. Eesti on praegu suures hinnatõusu kriisis, mis vajab otsustavat sekkumist ja väga kiiret tegutsemist.

Põllumajandus-kaubanduskoda on teinud valitsusele ettepaneku kehtestada ajutise meetmena elektrile piirhind 80 eurot megavatt-tunnist ja langetada gaasi aktsiisimäära Euroopa Liidu poolt kehtestatud miinimumini. Koja hinnangul tuleks nimetatud meetmeid rakendada tagasiulatuvalt eelmise aasta neljandast kvartalist. Eestimaa Talupidajate Keskliit soovitab kiirkorras vastu võtta käibemaksu seaduse muudatused, millega vabastatakse käibemaksust taastuvenergia tasu. Mure on mõistetav, sest Eestis kehtestatud aktsiisimäärad on jätkuvalt kordades kõrgemad nii meie konkurentidest kui ka ühenduse miinimumtasemetest.

Sama kriitiline on olukord ka toiduainetööstuses, kus tootmissisendite hinnatõus on toimunud lühikese ajaga ja ääretult järsult. Valdkonnas pikalt töötanud inimesed on tunnistanud, et nii drastilist tootmiskomponentide hindade tõusu nad ei mäleta. Loomulikult kandub tootmissisendite kallinemine toiduainete hindades, sest praeguses olukorras pole ettevõtetel finantsilist tagavara enam võtta ja tootmiskulude kasv tuleb tarbijatel kinni maksta. Kõige tipuks on prognoosimatu, kui kaua ja kui kõrgele hinnakõver tõuseb.

Toon siinkohal välja, et meie toidutootjad ja põllumehed võitlevad kõrgete kodumaiste energiahindadega ellujäämise nimel olukorras, kus eelmise aasta lõpus tõusid maailma toiduhinnad kümne aasta kõrgeimale tasemele. Kuidas lahendavad hinnatõusu kriisi teised riigid? Tõstaksin positiivse näitena esile Poolat. Sarnaselt Eestiga on kiire hinnatõus kärpinud sealsete majapidamiste eelarveid ja valmistanud peavalu valitsusele. Poola võttis vastu meetmepaketi, mis leevendaks kiiret inflatsiooni ja sellest tulenevat hinnatõusu.

Meetmed, millest mitmed olid varem välja kuulutatud, hõlmavad kütuseaktsiisi viimist EL-i miiniumtasemele, gaasi käibemaksu nulli langetamist ning kütuse, kütte ja elektri käibemaksu langetamist 23% kaheksale protsendile. Poola peaminister Mateusz Morawiecki sõnul on eesmärk lihtne – jätta inimestele ja ettevõtetele rohkem raha kätte. Tõde on see, et meie põllumehed ja toiduainete sektor konkureerivad samal turul Poolaga ja nemad saavad võrreldes meiega konkurentsieelise.

Põllumajandus ja toidutootmine võiks olla digiriigi kõrval meie üheks visiitkaardiks. Eestis on suurel hulgal viljakat maad. See annab meile konkurentsieelise, kui arvestada, et üha enam piirkondi maailmas ägab suureneva kõrbestumise all. Igal aastal muutub Maal kõrbeks umbes Sri Lanka suurune ala (23 000 ruutmiili) viljakat pinnast ja globaalse soojenemise tagajärjel liigub Sahara kõrb iga aastaga ligi 6 km lõuna poole. Tuleb targalt talitada, et me omi võimalusi maha ei mängiks.

Eesti viljakas maa seevastu kindlustab püsivalt inimestele omamaise toidu lauale ja pakub tööd põllumajanduses. See on suur väärtus, mida me võiks rohkem hinnata. Peame riigina seisma selle eest, et oleks tagatud väärtuslike muldade ja maaelu säilimine ning riigi toiduga varustatus ka tulevikus. Riigikogus on menetluses eelnõu, millega seatakse keskmisest viljakamate muldadega põllumajandusmaa kaitseks kitsendused.

Sellele kõigele vaatamata on tänasel päeval ettevõtjad ja põllumehed kõrgete energiahindade tõttu majanduslikult murdumas. Meil on vaja nüüd ja kohe inimeste majanduslikku hakkamasaamist soodustavad otsused teha. Aega oodata ei ole.

6 kommentaari
  1. ära muretse 3 aastat ago
    Reply

    Kaja papal veel rahad alles ja pole muret elekteri eest maksmiseks.

    • Kõõkse targem valitsus 3 aastat ago

      Iseenda kiitus ei haise mette kunagi!

  2. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Tarmo Tamm on tubli ja hooliv poliitik ja kui Keskerakonnast oleneks meie heaolu oleks kõik korras. Aga võim on reformierakondlaste käes ja neil on teised huvid- Ja näe omet EL-us olek ei aita ka . EKRE räägib viimasel ajal õigeid asju aga sellest pole kasu sest reformierakondlased ei hooli nende arvamusest. Meie riigi viga on see et tüpitakse oma nina teoste riikide siseasjadesse, õhutatakse vihavaenu ja raha läheb sageli mujale ehkki vajame ise abi. keskerakondlased püüavad kõigest hingest aga takistused on suured.Aga Reformierakonna vastu ei saa ja inmesed ususvad nende juttu sest peavoolumeedia on nende käsutuses. Keskerakondlased ei raiska aega laimule vaid teevad tööd ja saavad hääli hea töö eest. Ei ole teist sellist erakonda nagu on Keskerakond aga mul poleks praeguses olukorras midagi selle vastu kui valitsuses oleks Keskerakond, EkRE Ja SDE.

  3. ........... 3 aastat ago
    Reply

    Jah, enda eest oskate te seista kogu aeg. Teie ei pea mitte kahju saama.
    Kodumaise toidu varustuskindlus – on ohus ammugi. Müüte ju pidevalt väljamaale, piitsutate ministreid, et kaubanduskoda otsiks teile võimalusi Hiinasse müüa. Liiga väikesed Hiina jaoks, aga mõned lepingud saadud.
    Mahute tervenisti koos Eestiga,muldade ja varustuskndlusega üheks ampsuks. Püüate igati. Niipalju “truudusest” kodumaale. Müte sinna kust rohkem raha saab. Kohalik tarbija maksab nii hinnavahe,kui talle üldse midagi jäetakse.
    Mis see toidujulgeolek on? Rapsipõllud, sööt, mõrgitatud mesilased =mesi. Millega katab Eesti erinevad toidugrupid, mis ulatuses? Makedoonia kapsas jm.?
    Et välismaised toidud kahj.ulikud Ainus õige jutt, muidugi on. Aga teie oma toidud pole? Ja kuidas veel! Suhkrut ja transrasvu uhatakse kõikjale, E aineid, mürke sisaldavad “lubatud” piires jms.Luunja kurk 4,75 Hispaania 2,5
    Kui te seal uoimetate oma väetiste ja monokultuuridega ei taga see midagi, vaid muudab Californiataoliseks
    põllukõrbeks, kus sadade km ulatuses vaid põllud,põllud,põllud -GMO + mürgid,mürgid,mürgid. Tahate ju seda sest sealt suurem kasum. Hüvasti metsad!
    Võõõrtööjõule, mitte omauinimestele tuleb tööd põllundusest. LOomakasvatus on üldse ajale jalgu jäämas. Ressursid tuleb suunata uute liha asendavate toiduainete leiutamisele. Parem teha seda kiiremini.
    TEIE LEIATE ALATI VÕIMALUSE HINDU TÕSTA. nii et ärge nurisege kui nüüd kord ka teile tõsteti.

  4. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Eks see rahapumpamine on EL-ule kasulik. Brüsselis vaadatakse rahulikult pealt kuidas inimesed vaesuvad.Ei morjena neid ka koroonaviiruse levik.Raha tuleb panna veel ravimite avastamiseks et arstid ei peaks vaid haigusi leevendama.Milliseks sõjaks küll valmistub meie riik ja selleks otstarbeks raisatakse maksumaksja raha. Aga väikeriikidest ei olene midagi. USA. Hiina ja Venemaa peavad kokkuöeppele jõudma. üks ukrainlane ütles mulle et ehk tahab Biden kindlustada oma pojale varandist Ukraina kaevandustest. poeg on tal olnud uurimise all ja ta käitumine jätab soovida. Aga ma tunnen muidugi bidenile kaasa sest ta üks poeg suri vöhki. jääb küll selline mulje et Biden igatseb sõda miks muidu ta sekkub teisre riikide siseasjadesse. Kas Süüria, Liibüa, Iraani ja Iraagi pommitamisest jäi väheseks. Enne tema tulekut võimule rahunes juba Ukraina maha. venemaa ei kavatse Ukrainasse tungida aga kui kaua ta kannatab sealsete venelaste mõnitamist on teine küsomus. Eesti proovib ka sõjamoonaga varustada. Kui ta poleks nii kurb siis kõlaks see nagu nali. Aga ehk meilt saadetud püssiga tapetakse mõni Ukrainas elav vene laps ära.

  5. Kaarel 3 aastat ago
    Reply

    kordan… parem jätta need arved maksmata üldse, (s.t. mingu need 30 börsetavat energiamüüjat abisaamise järjekorda, selle asemel et saata 40 000 majapidamise elanikud kerjama). Kodused tarbijad — halb on selle hinnat6usu puhul kui maksta ära need hüppeliselt kerkinud elektriarved , , siis pigem näitame kahjuks et oleme hinnat6usuga n6us. Noh, sinul hinna kolmekordistumine tähendab vaid 10 euroopa rubla pealt 30-peale minek, (tehastel tähendab see mitu miljonit rohkem kulu – puidutehas juba pani uksed kinni, elektriarve oli 5 milj võrra suurem).
    Isegi kui arvad et arve saad makstud ja sind ei mõjuta hinnatõus, VAATA POODI — SEAL ON HINNAD JUBA TÕUSNUD! Kes selle kõik kinni maksab? Ikka sina.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.