Jaanuarikuu energiaarvetele toovad leevendust uued toetused

Taavi Aas

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas allkirjastas määruse, mille alusel kompenseeritakse märtsini kodutarbijatele gaasi- ja elektrikulud kindla hinnapiiri alusel. Kompensatsiooni saamiseks peavad lisaks elektri- ja gaasimüüjatele riigile avalduse esitama ka muud juriidilised isikud, kes vahendavad või müüvad korteriühistule ise elektrit või gaasi.

„Jaanuarikuu elektri- ja gaasiarved hakkava peagi saabuma ning kogu kuu püsinud kõrgete hindade valguses on hea meel, et leidsime võimaluse abistada tarbijaid läbi mitmete erinevate toetuste, mis üksteist täiendavad ja loodetavasti aitavad suuremat survet tarbijatelt maha võtta,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Hinnapiiril põhineva kompensatsiooni saamiseks ei pea kodutarbijad ise eraldi midagi tegema. Riigiga arveldavad elektri- ja gaasimüüjad ning riigipoolne toetus on seega tarbijatele laekuvatelt arvetelt juba maha arvestatud. „Selle kuu energiaarvete ootamisel tasub varuda veidi kannatust, sest uue toetuse tõttu võivad need jõuda tarbijateni tavapärasest hiljem,“ märkis minister.

Elektritarbimise toetuse hinnalagi on 12 senti kilovatt-tunni kohta, millele lisandub käibemaks. Kui tarbija kuu keskmine elektrihind ületab selle piiri, kompenseerib riik seda hinda ületava osa 650 kilovatt-tunnise tarbimise ulatuses. Gaasitarbimise puhul kehtib sarnane toetusskeem, kuid hinnapiir kodutarbijatele on 65 eurot megavatt-tunni eest tarbimisele kuni 2,75 megavatt-tunni ulatuses. Nende toetuste arvutuskäik on leitav MKMi veebilehel.

Kui kortermajas elavatel inimestel pole elektri- või gaasimüüjaga otselepinguid, vaid need on sõlmitud läbi korteriühistu, siis toetuse maksmisel jaanuaris tarbimismahtu ei arvestata. „Nii saame vältida kiirelt välja töötatud toetusega liialt suurt halduskoormust. Lisaks peaks ka enamik korterelamutes elavaid leibkondi prognoositult oma energiatarbimisega niikuinii ettenähtud piiri sisse jääma,“ selgitas minister Aas.

Minister rõhutas ka, et juhul, kui kodutarbijatele müüvad elektrit juriidilised isikud, kes ei ole elektri- või gaasimüüjad, peavad ka nemad kompensatsiooni saamiseks Keskkonnainvesteeringute Keskusele (KIK) avalduse esitama. Sinna alla kuuluvad näiteks ettevõtjad, kes haldavad korterelamuid ning arveldavad korteriühistute asemel ise elektrienergia või gaasiga. Ka need korteriühistud või aiandusühistud, kes ei saanud oma elektri- või gaasimüüjalt soodustusega arvet, peaksid pöörduma soodustuse saamiseks KIKi poole. Vastava avalduse leiab KIKi kodulehelt.

Lisaks hinnapiiril põhinevale kompensatsioonile kehtib jaanuarist otsus, et märtsini hüvitatakse ettevõtetele ja asutustele elektri võrgutasu täielikult. Varasemalt on otsustatud märtsini elektri võrgutasu kompenseerimine kodutarbijatele 50 protsendi ulatuses, gaasi võrgutasu kõigile tarbijatele 100 protsendi ulatuses ja kuni keskmise sissetulekuga peredele hüvitatakse elektri-, gaasi- ja küttearvete alusel hinnatõusu osa 80 protsendi ulatuses. Vaid viimase puhul tuleb avaldus esitada kohalikku omavalitsusse, ülejäänud toetused kajastuvad automaatselt tarbijate energiaarvetel.

4 kommentaari
  1. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Meeldiv on siin nöha sõbralikku nägu mis toob rahu südamesse. Päev muutub nagu paremaks . Tänan hoolitsuse eest Aga kahjuks parimad keskerakondlased võtavad siin vähe sõna Kesknädala on vallutanud Liimets oma sõjaõhutamisega ja kohtumistega mis ei too Eestile midagi head ja ega keegi ten’maga ei arvestagi lobiseb niisama. Ta võiks nkuskil mujal kirjutada. Majandusminister on meil tasemel aga väliusminister mitte.

  2. tulen nõunikuks nõitav hea palk oman palju kogemusi tegelikkusest 3 aastat ago
    Reply

    Meeldiv oleks kui ka toidukallunemist hakataks kompenseerima. Ja kui tõestad et pole 10 a, saanud rõivaid osta
    nii toimub see tegelikkuses alla suhtelise vaesuse piiri elades, siis saad talongid, millega saad rõivaid osta hinnaga, mis nad olid 10 a tagasi, st.70% odavamalt. Vot see teeb riigi õiglasemaks.
    Sama kehtib ka mööbli, remondi ja kodumasinate ning küttesüst.kohta.

  3. vana emis juhib karja ,kult kaitseb,kogenuim hani juhib parve kauglendu 3 aastat ago
    Reply

    Ja edasi? Kas elektriasjad saavad korda märtsiks või aprilliks ? Kes siis maksab ülekäte riigifirma tempude eest? Aga vaja ju ehitada uued võrgud ja Venemaaga ühendavad tingimata maha lõhkuda. Vananenud tehnika – tuulikud vaja püsti panna nuhtluseks elanikele ja loomadele-lindudele. Rääkida runalaid soovitusi rahatutele pensionäridele ja teistele lausvaestele päikespaneelidest ja majade soojustamisest ja generaatorite ostmisest jne.jne. neile, kel pole kindlust ,kas toidurahagi jagub, rääkimata muude ajaduste täitmisest.
    Siis, et vaimne tervis läinud käes ja muu läheb ka.
    Loomakarja juhib alati kõige targem loom ja tema kõrval seisab tugevaim loom. Miks inimestel nii ei ole …

  4. Kaarel 2 aastat ago
    Reply

    aga poes ja tööstuses hinnad tõusevad, kes selle kompenseerib?! Tehased panevad uksed kinni, tekib töötus.
    parem jätta need arved maksmata üldse, sest sedasi ehk vältida igasuguse raamatupidamisele koormust (s.t. mingu need 30 börsetavat energiamüüjat abisaamise järjekorda, selle asemel et saata 40 000 majapidamise elanikud kerjama). Samas kui maksta ära need elektriarved, siis pigem näitame kahjuks et oleme hinnat6usuga n6us.

    (m6ne jaoks tähendab arve kahekordistumine 20 euroopa rubla pealt 40 peale minekut, teisel aga 300 pealt 600 peale minekut, kuid tehastes on need arved sageli miljonites).

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.