Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus Tallinnas Horvaatia välisministri Gordan Grlić Radmaniga

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 14. märtsil Tallinnas Horvaatia välisministri Gordan Grlić Radmaniga, et arutada Eesti ja Horvaatia kahepoolset koostööd, Euroopa julgeolekuolukorda, rõhuga Venemaa sõjal Ukrainas, ning olukorda Lääne-Balkanil.

Kõneldes julgeolekuolukorrast Euroopas, toonitas välisminister Liimets liitlaste ja partnerite ühtsuse olulisust. „Oleme Euroopa Liidu, NATO ja meiega samu väärtusi jagavate riikidega reageerinud Venemaa agressioonile Ukrainas ühtselt ja otsustavalt,“ ütles välisminister Liimets. „Karmistame järjest sanktsioone, et peatada Vene sõjamasin. Samuti jätkub meie igakülgne toetus Ukrainale. Eelmisel nädalal Versailles’s vastu võetud Euroopa Liidu liidrite avaldusega oleme teinud ajaloolise sammu Ukraina Euroopa Liiduga liitumise poole. On ju selge, et Euroopa Liidu lähinaabruse julgeolek mõjutab otseselt meie kõigi julgeolekut. NATO ja ka Euroopa Liidu valmivates strateegilistes alusdokumentides tuleb keskenduda ennekõike Euroopa naabruse julgeoleku tugevdamisele, pidades seejuures silmas Venemaast lähtuvaid julgeolekuohte. Olulisel kohal peab olema ka Lääne-Balkani stabiilsus.“

Välisministrid avasid täna Eesti Kaubandus-Tööstuskojas Eesti-Horvaatia äriseminari. „Eesti on huvitatud Horvaatiaga väga heade suhete hoidmisest ja igakülgsest tugevdamisest,“ ütles välisminister Liimets. „See hõlmab ka majandussuhteid. Eriti suurt potentsiaali näeme kaitsetööstuses ja IKT sektoris, mida esindasid suuresti ka tänasel äriseminaril osalenud ettevõtted. Samuti peame jätkame ühiselt Kolme mere algatuse võimaluste avamist meie ettevõtete jaoks.“

Eesti ja Horvaatia tähistavad tänavu 30 aasta möödumist diplomaatiliste suhete kehtestamisest. Diplomaatilised suhted kahe riigi vahel sõlmiti 2. märtsil 1992. Eestit ja Horvaatiat seob liitlassuhe NATOs ja hea koostöö Euroopa Liidus. Eesti toetab Horvaatia liitumist Schengeniga ja tingimuste täitmise korral eurotsooniga.

Horvaatia välisminister, kellega on kaasas äridelegatsioon, kohtub Eesti visiidi ajal ka Riigikogu esimehe Jüri Ratase ja kaitseminister Kalle Laanetiga ning külastab Tallinnas asuvat NATO küberkaitsekoostöö keskust (CCDCOE).

3 kommentaari
  1. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Ja mis sest kohtumisest meie jaoks kasu on. Muudkui kohtub aga tolku ei ole. Las ta kirjutab oma kohtumistest kuskil mujal, las siin kirjutavad oma arvanusi tublid keskerakondlased. Siis saame teada mida tehakse head meie riigis. Liimets on võõrkeha Keskerakonnas ja ei tee mitte midagi head meie riigile.

  2. Sergei 2 aastat ago
    Reply

    Kui Hitler ärkaks ,kukkuks tagasi auku- kuis küll saavutati, mis temal ei õnnestunud.
    Aga nüüd on Hitler lombi taga- peab peenikest naeru- kuis sai veresugulased tülli ajada! Veel viimasel minutil viskas aina relvi juurde, et Donetskist silikaadi ja vere mass teha.
    Mingi jura julgeolekust ,väärtustest. Ka sanktsioonidest pole kasu- kistakse lihtsalt Venemaa meilt ära, seda lombitagune Hitler on ammu soovinud. -see pole minu arvamus- 7-8 a tagune Nikita Mihalkovi Bessagon saates mingi Saksa Professor sel teemal ….. pealkiri oli vist : Aga milles siin Ukraina ( st. Ukraina ei puutu asjasse ,vaid on vahend) !!!
    Mõtlemist kõigile !

  3. Eestlased. Ärge kuulake neid kes õhutavad rahvaid vaenule. 2 aastat ago
    Reply

    Hea sõna võidav võõra väe. Ärge sõimelge, solvake jne. Lõpuks kellelgi saab süda täis ja saad vastu nina. Poliitikas ka nii.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.