Omavalitsustele hüvitatakse Ukraina sõjapõgenike vastuvõtukulud

Jaak Aab

Valitsuse neljapäevase kabinetiistungi otsusega hüvitab riik riigihalduse ministri ettepanekul kohalikele omavalitsustele seoses Ukraina sõjapõgenike saabumisega kaasnenud vältimatu abi andmise kulutused, selleks eraldas riik 3,3 miljonit eurot. 

Kulud hüvitatakse teenuste piirmäärade ulatuses, hüvitise väljamaksmise korraldab rahandusministeeriumi riigihalduse ministri haldusala.

„Ukraina inimesed on täna keerulises situatsioonis ning meie ühine tahe ja kohus on korraldada neile, kes on olnud sunnitud oma kodust lahkuma, abi üle Eesti,“ märkis riigihalduse minister Jaak Aab. „Meie omavalitsused on täna võtnud tubli initsiatiivi põgenikele esmatasandi abi korraldamiseks ja majutamiseks. Ent paljudel juhtudel ei ole näiteks majutuskohtadel lepingut Sotsiaalkindlustusametiga, mis tähendab, et need kulud tuleb katta eraldi, samuti vajavad põgenikud muud vältimatut abi,“ lisas minister.

„Tänan eraldi kõiki vabatahtlikke, ettevõtjaid ja Eesti inimesi, kes on abi andnud või sellesse panustanud.“

30. aprillini tehtud ja tehtavad kulud hüvitatakse vastavalt omavalitsuste poolt tehtud tegelikele kuludele. Rahandusministeeriumi palvel on linnad ja vallad pidanud põgenikega seotud kulude kohta eraldi arvestust. Kuluandmed kogutakse ja makstakse välja maikuus.

Kehtestatud hüvitatavate teenuste piirsummad on majutusteenuse puhul majutusettevõttes koos kolme söögikorraga päevas kuni 52 eurot, korteris majutamisel kuni 20 eurot või omavalitsuse mitteelupinnal, näiteks spordihoones kuni 10 eurot öö pere kohta.

OImavalitsuse kulud põgenike Eestisse sisseseadmisel ja muudes igapäevategevuse toetamisel hüvitab riik kuni 50 euroga põgeniku kohta üks kord perioodi jooksul. Kui toitlustamine on omal käel, liidetakse paketile kuni 100 eurot isiku kohta. Transpordikulu nii maakonnakeskusesse isikukoodi saamiseks kui ka vastuvõtukeskusest majutusse hüvitatakse kuni 20 euroga isiku kohta. Omavalitsuse teavitus- ja nõustamiskulud hüvitatakse 22 euroga pere kohta.

Valitsus eraldab sihtotstarbelisse reservi omavalitsuste kulude hüvitamiseks 3,3 miljonit eurot.

6 kommentaari
  1. See on tore 2 aastat ago
    Reply

    Meie ülejäägid ja kasutamata reservid saavad väärika kasutuse!
    Hea on olla rehwide kingituste taustal.

  2. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Aga kes hüvitab nende meil elavate vene rahvusest inimeste kulusid kelle lapsed töötavad Venemaal ja abistavad oma vanemaid. Nad ei saa rublasid eurodeks vahetaha. Mõned Venemaal töötavad eesti rahvusest pensionärid tahavad kodumaale elama tulla aga ei saa raha vahetada.Ma tean ühte eeslast kelle mees oli Venemaal elav poolakas ja peale mehe surma tahtis tulla Eestusse elama oma vanemate majja aga ei saa raha vahetada. tal ukraina rahvusest Venemaal töötav väimees kes teda oleks rahaliselt toetanud. Aga ei saa raha vahetada. Majas on elektriküte ja kes seda nüüd soon Eestis maksta saab kui rublasid ei vahetata. Ega rahvas pole süüdi aga sanktsioonid puudutavad just neid. Venemaal suhtutakse kõugisse rahvustesse hästi ja vene intelligents on kõrgel tasemel ja pole milleski süüdi.

  3. Nojah,ile 2 aastat ago
    Reply

    Palun ära aja pläma! Kas tõesti Teiesugused olevused elavad meie keskel? Olete suurepärane näide KE valijast !!!???

  4. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    see kes Nojahile vasetas on idioot ja ei maksa teda tähele panna, ajukääbik. Nojahi jutt on õige.

  5. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Nojahi mure on inimlik ja õige. Las rikkamad riigid aitavad põgenikke eriti USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia. Poola ja Balti riigid pinisevad niisama aga tegelikult vajavad ise abi.

  6. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Venemaal elab palju rahvusi ka ukrainlasi. Seal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi ja rahvas pole süüdi aga just neid karistatakse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.