Endine Kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Neeme Väli liitus Keskerakonnaga

Neeme Väli ja Jüri Ratas

Keskerakonna liikmeks astus Kaitseliidu vanematekogu esimees kindralmajor reservis Neeme Väli, kes on taasiseseisvunud Eesti Kaitseliidu üks taastajatest ja teeninud muu hulgas nii Kaitseväe peastaabi ülemana kui ka NATO peakorteris, nõustades peasekretär Jens Stoltenbergi.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et kindralmajor Neeme Väli on väljapaistev ohvitser, kelle panust Eesti riigikaitse arengusse on raske ülehinnata. “Kindralmajori pädevus julgeolekupoliitikas annab erakonnale kahtlemata palju juurde nii riigikaitse arendamisel kui ka laiapindse riigikaitse kontekstis,” ütles Ratas. Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid lisas, et Eestit nii Euroopa Liidu kui ka NATO juures esindanud Välil on suur kogemus liitlassuhete hoidmisel ja arendamisel, mis on tänases julgeolekuolukorras eriti oluline. “Kindralmajori teadmised, oskused ja kogemused on riigile väga vajalikud ning on rõõmustav, et härra Väli rakendab neid Eesti heaks ka poliitikas.”

Kindralmajor reservis Neeme Väli sõnas, et tema jaoks on oluline riigikaitse areng, mistõttu otsustas ta jätkata sellesse panustamist ka poliitilisel tasandil. “Eesti suurim erakond peab riigikaitses tunduvalt rohkem kaasa rääkima ja usun, et minu mõtted ja kogemused võiksid olla kasulikud erakonnale, aga ka laiemalt julgeolekupoliitika kujundamisel,” ütles Väli.

Ta tunnustas Jüri Ratase panust valitsusjuhina ning Keskerakonna tegevust tänases koalitsioonis riigikaitsesse eraldatud märkimisväärsete lisavahendite eraldamisel. “Riigikaitsesse panustamine on viimaste aastate jooksul oluliselt kasvanud. Tähtis on tagada, et see ressurss läheb õigesse kohta ja investeeringud oleksid tehtud targalt, arvestades nii meie võimelünki kui ka relvasüsteemide elukaart ja ülalpidamiskulusid,” selgitas Väli. Kaitseliidu vanematekogu esimees rõhutas, et tunduvalt enam tuleb hakata investeerima inimestesse, kes toimetavad ja tegutsevad riigikaitses.

Ta lisas, et viimaste sündmuste valguses tuleb kõik õppetunnid hoolega üle vaadata ja analüüsida ning riigikaitse plaanides kajastada. Olulisena tõi Väli pikalt arutluse all olnud keskmaa õhutõrje arendamise otsuse, mille eest Keskerakond ka tugevalt seisis. “Kui meil pole kontrolli õhuruumi üle, on paraku iga roheline masin põhimõtteliselt üks suur sihtmärk. Kuid õhutõrje ei pea ainult väeüksusi kaitsma, vaid ka elanikkonda, mistõttu oli keskmaa õhutõrje hankimisega edasi liikumine vajalik,” kinnitas Väli.

Kindralmajor reservis Neeme Väli oli aastatel 2008-2011 Kaitseväe peastaabi ülem, pärast mida jätkus ta teenistus Brüsselis Eesti esindajana NATO ja Euroopa Liidu juures. 2012. aastast 2016. aasta lõpuni teenis Väli NATO peakorteris NATO Rahvusvahelise sõjalise staabi ülema asetäitjana. Aastal 2017 nõustas ta NATO strateegilisi ülemaid sõjalise struktuuri reformi osas ning 2018. aastal peasekretär Jens Stoltenbergi NATO peakorteri reformimisel. Ta on Kaitseliidu üks taastajatest. Kindralmajor Väli on muu hulgas autasustatud Kotkaristi IV klassi teenetemärgiga ja Kaitseliidu II ja III klassi Valgeristiga.

5 kommentaari
 1. Nojah 3 nädalat ago
  Reply

  Aga parimatel keskerakondlastel kes hoolivad meie rahva heaolust pole kellegagi liituda. Keskerakond pole enam endine. Ehk peaks esimeest vahetama. Ratas on tundmatuseni muutunud ja tahab arvatavasti teha Keskerakonnast sõjaõhutajate klubi. Aga ehk teisti ei saa olles koos reformierakondlastega kellel enam pole vaja valesüüdistusi vorpida sest võim on käes ja nüüd on sõjamängud käsil. Ratas on vähemalt sisepoliitikas palju head teinud. . Välisminister kes liitus ka Keskerakonnaga on nii sõjast haaratud et on unustanud et ta peaks töötama meie rahva heaolu nimel. Ta sõidab mööda maailma ja muudkui räägib ehkki sellest ei muutu midagi.mina olen alati olnud Keskerakonna pooldaja aga nüüd meeldivad mulle rohkem EKRE ja SDE.

 2. Soo 3 nädalat ago
  Reply

  Ei tea kas nüüd on kindlustatud võitlus koroona leviku vastu või valmistutakse hoopis sõjaks. Tuleb lõpetada vihavaenu õhutamine ja sõda ei tule . U Sõbralikele riilidele meie idanaaber kallale ei tule. Ka Ukrainas poleks sõda kui väljaspoolt poleks hakatud ässitama, relvastust Ukrainasse tooma. Oleks rahu suhtes kokkuleppele jõutud kui Biden ja mõned Euroopa riigid poleks sekkunud. Venemaa läks alles siis sinna kui hakati tapatalguid korraldama seal elavate venelaste vastu. Ka varem oli halb suhtumine sealsetesse venelastesse aga ju nüüd kannatus katkes. Ma ei leia et sõda on õige lahendus ja rahu oleks ammu sõlmitud kui poleks Bideni sekkumist. Enne verist võimuvahetust oli Ukrainas rahulik. Väljaspoolt tulnud sekkumise tulemusena vahetus valitsus ja eks Valgevenega taheti sama teha saates sinna ühe naise riiki laostama.Jube mis toimub. Aga Eesti võiks mitte sekkuda sest vihavaen head ei tee ja ühest vaesest väikeriigist ei olene midagi.

 3. Ele 3 nädalat ago
  Reply

  Oleksin tundnud rõõmu kui Keskerakonda oleks astunud mõni majandusteadlane. Sõjandusega tegelevaid inimesi on niigi palju ja midagi head nad ei tee.

  • Ka 3 nädalat ago

   sõjaväelased võivad astuda … sisse.

 4. Kummitempel 2 nädalat ago
  Reply

  Kuhu küll kõik lilled jäid?
  Suure kaitsekogemusega Repinski, Kotka, Loone?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.