Õiguskomisjon toetas agressorit õigustavate sümbolite keelustamist

Õiguskomisjon toetas agressorit õigustavate sümbolite keelustamist. Foto: Pixabay

Riigikogu õiguskomisjon arutas tänasel istungil eelnõu, mille järgi on kuriteona karistatav liituda agressiooniakti toime paneva välisriigi relvajõududega või neid näiteks rahaga toetada. Samuti käsitleb eelnõu sümbolite eksponeerimist, mida on kasutatud agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisel.

Õiguskomisjoni esimees Marek Jürgenson lausus, et parlamendi ette jõudnud eelnõuga soovitakse teha karistusseadustikus kolm muudatust, millest komisjon toetas kahte. Eelnõu järgi on väärtegu eksponeerida avalikult sümbolit, mida on kasutatud agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisel eesmärgiga neid tegusid toetada või õigustada või teist isikut hirmutada, alandada või muul viisil oluliselt häirida.

„Praegu on olukord arusaadavalt pingeline ja seega pole võimalik selliste sümbolite pahatahtlikku eksponeerimist tolereerida,“ rõhutas Jürgenson. „Loomulikult on võimalik, et selliseid sümboleid nagu Georgi lint või z-täht kasutatakse muul põhjusel ning siin jääb politseile kaalutlusõigus otsustada, kas tegu oli provotseeriv või mitte,“ ütles Jürgenson. Ta lisas, et igal juhul on mõistlik 9. mail ja ka muul ajal selliste sümbolitega välja mitte tulla.

Samuti sooviti eelnõuga kaotada nõue, et vaenu õhutamine on väärtegu vaid siis, kui sellega kaasneb oht isiku elule, tervisele või varale. „Kuna selle punkti osas on palju eriarvamusi, siis otsustas komisjon selle muudatuse eelnõust välja jätta ja aruteludega sel teemal eraldi jätkata,“ sõnas Jürgenson ja lisas, et komisjon tegi selle otsuse üksmeelselt.

Komisjoni liige Tarmo Kruusimäe sõnas, et komisjonis valitses konsensus, et eelnõuga on vaja kiiresti edasi liikuda. „Õiguskomisjoni soov on, et Eestis elavad inimesed saaksid aru, et agressori toetamine või õigustamine ei ole aktsepteeritud, seetõttu soovime anda signaali, et rahumeelse maa vastu sõda alustanud riiki ei tohi toetada ei sümbolitega ega loomulikult ka vaenuliku riigi eest võitlema minemisega,“ lausus Kruusimäe. Ta osutas, et eelduslikult on eelnõuga kavandatud seadusemuudatused ennetava mõjuga.

Eelnõu järgi muudetakse kuriteona karistatavaks ka agressiooniakti toime paneva välisriigi relvajõududega liitumine ja agressiooniaktis osalemine, samuti selle toetamine aineliselt, seal hulgas rahaliselt. „See tähendab, et kui keegi Eestist otsustaks Ukrainas Venemaa eest sõdida, siis oleks see eelnõu järgi kuritegu ja karistatav kuni viieaastase vangistusega,“ osutas ta.

Istungil osalesid justiitsminister Maris Lauri, Tartu Ülikooli karistusõiguse kaasprofessor Anneli Soo, vandeadvokaat Carri Ginter ning Siseministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti ja riigiprokuratuuri esindajad.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud karistusseadustiku, kriminaalmenetluse seadustiku ja väärteomenetluse seadustiku muutmise seaduse (agressiooni toetamine ja sellega seonduv vaenutegevus) eelnõu (576 SE) muudetud kujul Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 13. aprillil. Samuti arutas komisjon Isamaa fraktsiooni algatatud karistusseadustiku täiendamise seaduse eelnõu (556 SE) ja suunas ka selle esimesele lugemisele 13. aprillil. Komisjon toetas esimehe ettepanekut kaks eelnõu pärast esimest lugemist ühendada. Ühendatud eelnõude lõpphääletus on kavandatud 21. aprillile.

6 kommentaari
 1. triin 8 kuud ago
  Reply

  Ei mingit vangistamist, seega meie maksumaksja kukile vegeteerimist vaid ELAMISLUBADE TÜHISTAMINE JA RIIGIST VÄLJASAATMINE KOGU FAHMIILIGA. Kui tehti otsus minna ukrainlasi tapma, siis üldjuhul toetas seda ka pere ja tuttavad. Samuti kuuluksid väljasaatmisele igasugu tšaulinid ja muud dozorovlased, kui mõnel sellisel Putini õigusatajal on Eesti kodakondsus, siis see ära võtta ja samuti kasigu oma kodumaale. Neid siin sündinud ja kasvanud marodööre nägime piisavalt 2007aastal. Kui ikkagi seda oravad ja keskid teevad, et need tõprad siia jäetakse, siis ausalt tuleb vastu hakata. Ka oleks kena kui 9 mail palistaks putinoidide teed sõduri juurde Ukraina lipud ja pildid Butša veresaunast.

 2. Kui 8 kuud ago
  Reply

  keelata mingi märk või täht, kas siis keelatakse ka mõtteviis ja meelelaad? Kas Õudne Loone muutub nüüd äkki eestlaseks?

 3. Sergei. 8 kuud ago
  Reply

  Välja saata jah, kes käisid 2014 Maidanil julgustamas ja ässitamas, Välja saata , kes aina relvi juurde annavad, et ikka kauem tapatalgud kestaksid. Välja saata ,kel lähedased natsisümboolika SH. USA Kopngressi poolt ebseaduslikuks kuulutatud Azovlased ja nende sümboolika. Välja saata kõik , kes ei kutsunud üles Minski leppeid järgima- SO. Donbassile ja Luganskile autonoomia Ukraina koosseisus.sh. ( 2 riigi keelt- nagu Soomes (Soome, Rootsi)

 4. Sergeile 8 kuud ago
  Reply

  Hakka astuma, pole sinu venelasi asi, mida teine riik oma pinnal teeb, kelledele ei meeldi antud riigi seadused, võivadki oma putinoidi minna. Need venelased toodi Ida-Ukrainasse surnuksnäljutatud ukrainlaste asemele, (üllatav on see, et paljud sealsed venelased on koos riigiga mitte okupantidega), sest nägid, et barbar tapab neid täpselt samuti. Ka sina Sergei, ka sinu esivanemad tulid küüditatud ja tapetud eestlaste asemele, meie koju ja kukkusid peremehetsema. Soomes on jah 2 riigikeelt, kuid samas räägivad Soomes elavad rootslased vabalt soome keelt. 2 riigikeelt ei tähenda seda, et eestlane peab teie vastikut keelt oskama, teie seda aga tegema ei pea. See, et sina (ei teieta, sest ei pea venelastest lugu…mis inimesed need on, kes midagi niisugust teevad, mis Ukrainas, kohutav, isegi barbaril veri tardub soontes. Aga eks samasugune laibameri palistas venelaste teed ka Berliini, rääkimata sakslannade loomastunud grupivägistamistest. Kuidas suudab maailm üldse venelasi taluda, ei kujuta ette.

 5. Sergei. 8 kuud ago
  Reply

  Ah Soo- Igal inimesel 2 vanaema. Üks sai Valgas Gestaapos nuuti, sest oli juute…..- nii ,et armid hauani. Teine saadeti Nõukogude võimu poolt väga kaugele- seda teavad paljud ! Nii ,et pole ainutl väike Eesti kannataja. Aga selle viimase sõbraliku riigi eesotsas oligi tänase Eesti sõbra riigi pojad Jossif ja Lavrenti.
  Zelenski lubas sõja lõpetada ja Parašenko vangi panna- Ta sai 73 % hääli. debatt käis vene keeles ja võib kinnitada ,et tal oligi nn. venemaaga sõbraliku rahvaste hääled. Aga sõjavägi ( millele USA on andnud hinnangu) ei allunud temale ja läks nii nagu soovisite!
  MH. Eesti meedia kaadrites näha, et Butšas tapetutel ja veel soojadel kehadel valged sidemed ümber käe- need sidemed rahumeelsetel, venemeelsetel ja nn. vene sõduritel. MILLEGA ON TEGU TEGELIKKUSES JA MIS EESMÄRGIL?

 6. robert 8 kuud ago
  Reply

  Muidugi on Venemaa hull agressor Normaalse loogikaga seda sõda kirjeldada ei saa Aga kes olid Putjale eeskuju andjaiks Kes võidab seegi kord sõjast enim Ikka meite suur armas rahvaste sõber USA Iraagis notiti 700 tuhat Kas keegi kuulis piuksugi sanktsioonidest Küpros jagati Kas keegi kuulis sanktsioonidest Iisrael ei mõtlegi anastatud territooriumi loovutamisest Kas keegi on kuulnud sanktsioonidest Rahvusvaheline õigus on nagu teatud hügieenipaber Kel jõud sel õigus Meie rahvusteadvusele on Putini sõda hävituslik sest liberite globalism hävitab viimasegi eesti rahvustunde EL arvab et matside rahvuslus on ajalooline jäänuk

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.