Välisminister Liimets Riigikogus: praeguseks on vähemalt iga kolmas Eesti inimene teinud annetuse Ukraina toetuseks

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets pidas 12. aprillil Riigikogus kõne, milles ta andis ülevaate Eesti humanitaarabist Ukrainale. Eesti inimesed, avalik ja erasektor on olnud Ukraina riigile ja rahvale suureks toeks – kokku on humanitaarabiks annetatud üle 13 miljoni euro.

Humanitaarkriisi ja Ukraina hüppeliselt suurenenud abivajaduste tõttu töötab välisministeeriumis Ukraina humanitaarabi staap. „Enam kui kuu aja jooksul on staap koos Eesti riigiasutuste, ettevõtete ja MTÜdega aidanud koordineerida mitmeid suuri abisaadetisi, et vastata Ukraina abipalvetele toiduabi, ajutise peavarju ja tervishoiu vallas. Vajadusel on staap aidanud ka transpordiga,“ ütles välisminister Eva-Maria Liimets.

Välisminister sõnas, et praeguseks on vähemalt iga kolmas Eesti inimene teinud annetuse Ukraina toetuseks, mis teeb erinevate annetuste kogusummaks juba enam kui 13 miljonit eurot. „Eesti on Ukraina toetajate osas maailma esirinnas – meie kaitsealase- ja humanitaarabi kogupanus on praeguseks 235 miljonit eurot. Lisaks sellele on Eesti rahvastiku suhtarvu lõikes Ukraina sõjapõgenike vastuvõtjatest Euroopa riikide seas neljandal kohal,“ lisas minister.

Liimets rõhutas, et Venemaa sõja tõttu kannatavate Ukraina inimeste üks peamisi vajadusi on toiduabi. Välisministeerium on korraldanud toiduabi 250 000 euro väärtuses. Koos eraannetajatega on Eesti eraldanud toiduabiks kokku üle viie miljoni euro. Välisminister lisas, et praeguseks on saadetud sadu aluseid toitu, sealhulgas jõudis mitu veost Eesti kartuleid, kalakonserve, kaerahelbeid ja beebitoitu nädalavahetusel Tšernihivisse. Samuti on ettevalmistamisel järgmised toiduabiveosed Lvivi ja Tšernihivisse.

„Teine oluline valdkond, mida Eesti humanitaarabi korras toetab, on tervishoid. Eesti on koostöös erasektoriga aidanud juba üle nelja miljoni euroga,“ sõnas minister ja lisas, et välisministeerium on saatmas meditsiiniabi enam kui 150 000 euro väärtuses, näiteks haavaloputusvahendeid ja esmaabikotte. Koostöös Chemi-Pharmi ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskusega saatis välisministeerium Lvivi regionaalhaiglale vajalikke desinfektsioonivahendeid käte, pindade ja seadmete puhastamiseks nii haiglatele kui ka tavainimestele. Ettevalmistamisel on mitmed veosed erinevate meditsiinitarvikutega esmaabiks Ukrainas. Lisaks on töös meditsiinimeeskondade lähetamine ning täiendav meditsiiniaparatuuri ja -tarvikute saatmine.

Ajutise peavarju varustuseks saatis välisministeerium Ukrainasse enam kui 5 000 tekki, patja ja madratsit.

Välisminister Eva-Maria Liimetsa kõne Riigikogus siin.

Ukraina humanitaarabi staabi tegevusest saab lugeda välisministeeriumi kodulehelt, kus ilmub regulaarselt uuendatud ülevaade Eesti humanitaarabist Ukrainale.

8 kommentaari
  1. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Haavatut abistada on inimlik, aga kas te, Liimets, tegite midagi ka selleks, et seda konflikti vältida, et neid haavatuid polekski? Kõige elementaarsem ja teile jõukohane olnuks nõuda Kiievilt vähemalt Minski kokkulepete täitmist. Tegite te seda?

    • Uskmatu-Toomas 2 aastat ago

      Minski lepingud sõlmitigi selleks,et neid mitte täita aga kes seda vana asja meelde tuletab sellel …. !

    • ei keegi 2 aastat ago

      seepärast sõda puhkeski, et Ukrainal LUBATI neid mitte täita; ja teha nüüd nägusid, et oi kui kole, samal ajal kui oli võimalus seda kõike vältida aga midagi selleks ei tehtud (see eestirahva vanasõna, millega Toomas lahmib, on aga mõeldud olmeviha tasandamiseks (unustamaks pisemaid tülisid), mitte poliitilise mälutuse kontseptsiooni teenindamiseks (tõesti originaalne!)

  2. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Iga kolmas eestlane on annetanud aga arvestades ukraina korruptsiooni siis iga teine annetus läheb arvatavasti vasakule ?

    • ei keegi 2 aastat ago

      see nüüd küll avastus ei ole

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    See ebameeldiv naine on jälle platsis oma loraga. Ta pole mitte midagi head teinud meie riigile aga kõib ringi oma vihakõnedega millel pole mingit mõtet sest tema sõnade tõttu ei muutu maailmas midagi aga meie riigile teevad halba küll.

  4. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Kõige rohkem peaksid annetamaBiden ja Suurbritannia kes provotseerisid seda sõda. Milonid läksid sõjavarustuste peale- Samuti seda peaksid tegema Brüsseli tegelased kes ei hooli meiesugusest vaesest riigist ja kellel oon palju raha. Nad tegelevad vihavaenu õhutamisega ja sanktsioonide väljsmõtlemisega mis puudutavad rahvast kes pole milleski süüdi, mis tõstavad hoopis elektrihinda Euroopa riikides. Mõnedesse riikidesse saadetakse sisse lõhestajad, nii tehti ka Ukrainaga. Enne verist võimuvahetust oli Ukrainal tubli president ja rahulik elu.

  5. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Seda sõda valmistati ette pikka aega väljaspoolt kuni Venemaa kannarus katkes.Venemaa ümritseti natolastega, taheti ka Valgevene Venemaa vastu ässitada aga ei õnnestunud. Peale verist ja ebaõiglast võimuvahetust hakati Ukrainas elavaid venelasi ahistama, isegi vene keelt ei tohtinud rääkida. hulluks läks nende olukord kui hakati väljaspoolt ässitama ja relvi sisse vedama. Eks Bidenil oöid oma huvid Ukraina sites ja peamine Venemaa nõrgestamine. Ilma vahelesegamate ehk polekski seda sõda või oleksid kuba ammu rahu sõ,minud.kamandajad on peamiselt Biden ja mõned EL-u riigid .USA on käinud pommitamas mitmeid riike aga Venemaaga pean nende meelest muud moodi hakkama saama et ei tuleks maailmasõda. Krimmist oleks neil lähem maa tegutsemiseka sest pole ju saladus et olid valmis biolaborid ja isegi võimalus aatomipommi valmistamiseks. Ma ei õigusta Venemaa sissetungi ega sõda aga seda provotseeriti väljaspoolt. Seega süüdlasi om mitu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.