Jüri Ratas: sõjapõgenike aitamine on inimlik ja vajalik

Jüri Ratas

Eesti teab oma ajaloo tõttu hästi, mida tähendab võõrvõimu eest pagemine ning teiste riikide-rahvaste toetus sellisel hetkel – nüüd on meie kord aidata, ütles Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas volikogu istungil peetud poliitilises avalduses. Seejuures ei tohi ära unustada Eesti inimesi, näiteks tuleb Jüri Ratase hinnangul tõsta lapse- ja peretoetusi.

“Eesti huvide eest seismine ei ole siia jõudvate naiste ja laste tõrjumine, nendega hirmutamine või nende alavääristamine,” rõhutas Jüri Ratas. “Vastupidi, see pole mitte ainult inimlik, vaid ka mõistlik, et sõjapõgenikud saaksid siin rahu, vajalikku tuge ja abi, et olla meie ühiskonna täisväärtuslikud liikmed, töötada ja harida oma lapsi. Oleme lisaeelarves ette näinud muu hulgas kohanemisprogrammi, kus lisaks Eesti elu ja väärtuste tutvustamisele õpetatakse ajutise kaitse saanutele ka eesti keelt.”

Jüri Ratase sõnul peab Keskerakond õigeks sõja eest põgenenud naiste, laste ja oma perekonda hoidvate isade aitamist, kuid peame seejuures toetama siin elavaid inimesi. Lisaeelarvet kokku pannes seisis Keskerakond kindlalt selle eest, et Eesti pered ja eakad saaksid riigipoolset tuge, meie põllumehed oleksid konkurentsivõimelisemad ning toimetulekutoetus kasvaks 200 euroni, lisab Riigikogu esimees.

Tõsi, meie soov oli suurem kui täna kokkulepitu, kuid teeme mitmed olulised sammud. Seda me julgeoleku tagamisel, sealhulgas nii siseturvalisusesse panustamisel, aga ka keskmaa õhutõrje hankimisel. Energiajulgeoleku jaoks tegime vajalikud otsused: varume gaasi, investeerime LNG terminali rajamisse ning liigume edasi analüüsiga tuumajaama ehitamiseks. 50 eurot igale lapsele ja eakale annab sügisel kütteperioodi algul veidigi lisatuge,” loetles Jüri Ratas peamisi prioriteete.

Erakonna juhi hinnangul tuleb riigil mõelda erakordsetes oludes mitu käiku ette. Jüri Ratas toonitas, et tarbijahinnad kasvasid märtsis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 15,2% ja Rahandusministeeriumi viimase prognoosi kohaselt on tänavune inflatsioon keskmiselt 12,7%.

“Need on muret tekitavad numbrid,” nentis Jüri Ratas. “See on ka üks põhjus, miks näeme väga selgelt tarvidust vaadata üle perehüvitiste süsteem. Aeg on edasi läinud ning on päris selge, et toetus lastele ja peredele peab tõusma. Nii, nagu pensionid, tuleb ka perehüvitised indekseerida. Võiksime võtta suuna, et esimese ja teise lapse toetus tõuseks 100 euroni ning lasterikaste perede igakuist toetust tõstetakse 300 eurolt vähemalt 700 euroni. Lahendamist vajav murekoht on seegi, et kui kolme lapsega pere puhul saab vanim koolis käiv laps 19-aastaseks, kaob lasterikka pere toetus. Mõistlikum oleks proportsionaalne lähenemine, et pere sissetulek ei teeks nii suure hüppe alla, vaid kohanemine oleks sujuvam.”

16 kommentaari
  1. Yana Toom ütles: 2 aastat ago
    Reply

    Eestisse tulevad Ukraina venelased! Mart Helme kinnitas seda!

    • Sõja pikkus 2 aastat ago

      Kaks kuud on jäänud võiduni. Kumma poole-pole teada.

    • Hea inimene 2 aastat ago

      Kui 1990-ndate alul läks NSV Liit laiali, kaks Saksamaad ühendati ja lõpetati Varssavi pakt, siis lubati, et NATO itta ei laiene. Seega oli tekkinud uus jõudude tasakaal, milles lepiti kokku ja mida tollal ka aktsepteeriti.
      Aga ei – hiljem siiski NATO laienes itta. Sellega vihastati Venemaad.
      Nõukogude Liidu alt vabanedes hakkasid Ukrainas toimuma muudatused, mida sealne rahvas poleks uneski näinud. Ei mingisugust tööstuse moderniseerimist. Tekkisid hoopis mafioossed grupeeringud, kes võtsid tehased üle ja panid need oma isiklikke huve teenima. Rikkused kogunesid väga väikese grupi oligarhide kätte ja lihtrahvas vaesus veelgi rohkem kui Vene võimu aegu.Oligarhid toetasid presidente ja said seadusi vastavalt oma soovidele. Ukraina kaitsevägi lakkas praktiliselt olemast, ja seda põhjendati palgaarmee vajalikkusega.Ukrainale pakuti võimalust astuda esialgu assotsiatsioonileppesse Euroopa Liiduga. Lubati anda igakülgset abi, mis pidi väljenduma Ameerika ja Euroliidu kaupade vabamüügis Ukrainas, nende tollivabas sisseveos! Sellega tollane president kahjuks ei nõustunud ja pages Venemaale.Rahvas kutsuti tänavatele. Inimesi toideti Maidanil ning neid varustati kinda- ja kingasoojenditega, mis polnud loomulikult Ukraina toodang. Ja raha said ülestõusnud samuti mitte laguneva riigi kassast. Talv elati barrikaadidel üle. Gaasivõlg Venemaale aga kasvas – lõpuks hakkas ka idanaaber mõtlema omakasulikumalt. Kui Ukraina väed hakkasid Donetskit pommitama, võttis Venemaa maha sealsed uusimat sõjatehnikat valmistavad tehased ja vedas need tagasiteele asuvate toidukonvoiautodega üle piiri.

    • Meie ka tublid olid... 2 aastat ago

      Teades, milliseid hirmutegusid tegi hävituspataljon, muude kõrilõikajate hulgas kirjanike liidu liikmed Uno Laht, Erni Hiir, August Alle, Paul Kuusberg, Max Laosson, Ants saar, Luise Vaher, Paul Rummo, Endel Sõgel ja Mart Raud, siis tuleb ka Vaheri ja Koffi avaldusi võtta enam kui tõsiselt – süvarahvas on rääkinud, küllap asub ta taas esimesel võimalusel tegevusse. Veel veidi kannatust.

  2. Nii 2 aastat ago
    Reply

    On küll. Aga seda peaksid tegema rikkad riigid ja eriti USA. ja Suurbritannia. Nemad provotseerisid seda sõda ässitamise teel. Vaesed riigid nagu meie vajavad ise abi.

  3. Nojah- 2 aastat ago
    Reply

    Kahjuks Ratase, Liimtsa ja mõnede reformierakondlaste maailmareisid, kohtumised ja vestlused ei muuda maailmas midagi. See reisiraha võiks hoopis abistamiseks kuluda.

  4. Jah 2 aastat ago
    Reply

    Venemaal on palju põgenikke Ukrainast nii venelasi kui ka ukrainlasi. nad polnud rahul valitsusega mis tuli peale verust võimuvahetust, ei olnud rahul bandeeralaste liikumisega. inimesi ahistati kuni elu muutus raskeks kui hakati väljaspoolt ässitama ja saatma sõjamoona. Venemaad provotseeriti ja küllap Bidenil olid oma huvid. Ei saa uskuda kaitsm neid kes käisid naftariike halastamatult pommitamas kuidas siis rahvast kahju polnud.Ei usu et sõda oleks alanud kui natolased poleks ümbritsenud Venemaad ja elu oleks kulgenud rahulikult kui mitte arvestada pidevat venelaste ahistamist Ukrainas. Vahest tuli neil elada isegi varjendites ja ei tohtinud rääkida oma emakeeles. Aga see poleks sõda toonud kui väljaspoolt poleks provotseeritud.

  5. ?????????????????? 2 aastat ago
    Reply

    Pensionärid said seni /2 aastat/ 115 euri ühekordset toetust oktoobris. Lubati 200. Siin on juttu 50 eurist. Kas sellest tuleb nii aru saada, et nad hakkavad nüüd 50 euri saama?

  6. inimlikkusest 2 aastat ago
    Reply

    Paljud põgenikud, kes siia tulevad, on tegelikult olnud jõukamad terve elu kui suur osa kohalikke. Seda on näha nende välimusest kui rõivastusest. (Ega vaesematel polnudki võimalik põgeneda? polnud neil ju autotki. Oma raske vaevaga saadud majakesest lahkuda ei tahtnud, loomadest ei lubanud süda. Nemad on enamasti Ukrainas.) Ei võtnud neid ka keegi oma autosse?Seepärast ei julgetagi neile pakkuda selliseid tingimusi, milles elavad meie vaesed?Seega on arvata, et neil on ka hoiused pankades ? Ka Ukraina pank on ALLES ,pole kuhugi kadunud.
    Eestis elab 1,3 milj Ukrainas elas 44,5 milj. Ukraina rikas maa oma muldade kui maavarade poolest. Toidab tervet maailma. Muidugi, need varad olid rikaste käsutada-kasutada. Nüüd enam pole või arvatavasti pole.Võimalik, et tulevad uued rikkad asemele või siis mitte.
    Ehk tuleks vaadata, KEDA konkreetselt PÕGENIKEST konkreetselt abistatakse ja kes SUUDAB ISE HAKKAMA SAADA. Naeruväärne olukord, milles Eesti eakate enamus elab, “hing paelaga kaelas ” VILETSUS EI ANNA ÕIGUST RAHADEGA PRALLETADA, nimetatagu seda siis inimlikkuseks või mitte. INIMLIKKUST ON VAJA KA OMA RAHVALE, eriti selle EAKAMALE osale elanikkonnast. Sõdu on alati ja pidevalt TERVES MAAILMAS.
    MIKS me NEID sis aitama ei kipu? Praegune sõda ei ole mitte 1. ega 2. MAAILMASÕDA. Nendega ei anna mitte võrreldagi. Kuigi võimalik, et hakkab väikeses osas, mõnel väga väikesel alal ka juba sarnanema.

  7. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Viimase võõrvõimu ajal ehitati laululava ja eesti rahva laulukesed ja asjakesed olid nn. okupandi poolt tunnustatud.
    Paraku kummardame, neid ,kes on külvanud omi väärtusi, neid , kes toppisid inimesi ahju ja kus valitses natsism.
    Meil paljud ei tea inglismaa, USA, jt nn. demokraatia külvajate vägitegusid.
    NSVL rahva eludega päästeti maailm mustast katkust. Ei õnnestunud plaan:- orjastada maakera. Eestlastele jäänuks max. kupja staatus- isegi keel mitte. Tänage jumalat ,et nii läits- oli õigeid ja justkui valesid tegusid , mida arvustatakse.
    Ei saanud natsid tuumapommi nn. õigeks ajaks valmis ja läks nii nagu on.
    Aga juba 1950 tungiti Koreasse . Oli mõnedel plaanis nii Hiina , kui Põhja- Korea vastu tuumapommi kasutada.
    Saadi peksa ja saadi aru ,et sealt kaudu NSVL-ile peale ei lenda.
    Täna on meie, endise NSVL rahva, kurnaja ka siin – meil platsis.- Palju energiat kulus räsitud rahval uue sõja ära hoidmiseks.
    Lombitagune demokraatia külvaja on teinud hulga põgenikke EL- riikidele. Ja ka see , mida saame nüüd täiega tunda on just tema korraldatud.. Pole meie poliitikud ühtki rumalad, nad teavad, et kui midagi teisiti julgevad avalikult öelda- korraldatakse ka neile verine revulutsioon- mõni ongi pidanud oma ametit vahetama.

  8. Sergei jutt ajab öökima.... 2 aastat ago
    Reply

    ….aga on siis venelastelt muud lootagi kui oma verise ja essuse ajaloo kiitmist, sest mitte keegi teine seda jälestusest nende “vabastajate” vastu ei tee. Pigem hoiaks kui katkust eemale. Mis puutub aitamisse….siis Ukraina päris suur maa ja venevaba maad on üpris palju, kuhu põgenikelaagreid püstitada ja kuhu abi saata. Aga praegu ju trügivad siia ju need, ENAMUS VENELASED (kellele ju meeldibki alati kellegi teise oma), kes ei tahagi tagasi minna (ukrainlane jah, ehk LÄHEB) ja üles kerkib kaks küsimust, kui ei tahetagi tagasi oma kodumaale, siis miks peaks seal mehed praegu surema maa eest, mis neile venelastele korda ei lähe ja teiseks, miks võtab Eesti (ka teised) Ukrainalt ära tööjõu, kes riigi uuesti üles ehitaks, mis rõõmu tunneb Zelenski, kui temalt tema rahvas ära meelitatakse. Iseasi, kui MITTE KELLELEGI EI ANTA SIIN ALALIST ELAMISLUBA JA NÕUTAKSE TAGASIPÖÖRDUMIST KUI SÕDA LÕPEB.

  9. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Muidugi peab aitama. Aga ma kuulsin et USA võttis väga vähe põgenikke vastu. Aga kui Biden poleks sekkunud ileks süda juba lõppenud. Venemaal elab palju ukrainlasi ‘, on ka eestlasi ja kõigisse suhtutakse hästi. Selge see et sõda algas provotseerimise tulemusena väljaspoolt js see hige vana inimene kes ajab sõnu segamine on huvitatud vaid Venemaa nõrgestamisest ja kasutab selleks Ukrainat. Venemaa intelligents on kõrgel tasemel ja ei sekku poliitikasse aga just neid tabavad sanktsioonid ehkki nad pole milleski süüdi. Eks Brüsseli tegelastel on vähemalt tegevust sest meie elu pole liidus olles küll paremaks läinud ja kõik oleneb valitsusest. Ratas ili tubli välisminister kuid nüüd viidab aega vihavaenu õhutamisele ehkki see midagi head meile ei tee. Aga valesüüdistused tulid jiba temani ja eks peab siis nd päästma ja Reformierakondlastega koostöös tegutsema.Liimets pole meie riigi heaks midagi teinud, muudkui vestleb ja rändab ehkki sellest maailmas midagi ei muutu.

  10. Jane 2 aastat ago
    Reply

    mina jään selle arvamuse juurde et kui poleks NATO ümbritsenud Venemaad. poleks hakatud sõjamoona Ukrainasse pressima. Kui poleks hakatud benelasi laisa tapma poleks Putin sõda alustanud. Muidugi ei saa sõda õigustada ja inimestest on kahju. Eks Pidenil on oma huvid ja seda et USA poliitikud tunnevad kaasa ma eriti ei usu sest kuidas siis nad lasid pommitada mitmeid riike kus sai surma tuhandeid inimesi, Ukraina on vaid relv Venemaa vastu. ja eks sealt oleks ehk kergem saata olnud biorelvi Venemaala sest laboratooriumid olid juba olemas.Venemaa-vastane tegevus käis juba ammu ja ukrainas elavaid veneoasi koheldi alatultkogu aeg aga hullemaks läks olukord kui väljaspoolt sekkuti ja provotseeriti sõda.

  11. Jah 2 aastat ago
    Reply

    USA võttis väga vähe põgenikke Ukrainast vastu. Arvatavasti ta varsti loobub üldse tegutsemast Ukraina rindel. Ra sai küll euroopas ässals ja Euroopa vihavaen Venemaa vastu meeldis talle. Aga need sanktsioonid Venemaa vastu eo täitnud ta lootusi. Eks ta leiab et Euroopa riigid saavad nppd ka temata hakkama ja ta ei hooli et need sanktsioomid on ka Euroopa riikidel endal raske takuda ja sanktsioonide väljamõtlemine võtab kaua aega ning muud asjad jäävad tegemata. Bideni soov Venemaad nõrgestada vist ei lähe korda see on talle pettumus Selle asemel et lepitada pooli saadeti Ukrainasse hoopis sõjamoona,

  12. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Ei tea miks öökima ajab. See oli inimkonna ( meie maa (EV rahva )) üks etapp. Selge, et NSVL ei meeldinud kapitalistlikule korrale. Ja ahnus võttis võidu- küll räägiti, et seal maal ei pea sisuliselt tööd tegema ja saab sõita 8- meetrise autoga suus 7 sm. jämeduse sigariga !
    Aga NSVL- juhtisidki just Ukraina poolt olevad poliitikud Nikita, siis Ljonja. Ülemnõukogu Presiidiumis oli 18 liiget neist 12 nn. ukrainlast või ukraina maalt.
    Kahju ,et rahvas ei saa aru, kui osavalt talt naaberriik ära kisti ( ka meilt). Kui teile meeldib saudide kütus- siis teadke ,et seal on inimõigustega palju rohkem probleeme- ka naiste õigused ? – aga nad on Ameeriklastele omad !
    USA nn. spetsalistid polnud Ukrainas peale NSVL lagunemist – vaid ka Venemaal jalgadega sees .
    Ukraina ei saanudki oma headest nõunikest lahti ja järjest kammitsatesse ta võeti. 2014 verist riigipööret endiste eriteenistute ja sisekaitse kõrgeimate ohvitseride väitel olevat tutt uute dollaritega rahastatud. Präänikute jagamist vast näitas ka ETV.

  13. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Väga õige et “sõjapõgenike aitamine on inimlik ja vajalik” aga miks nii suur riik nagu ukraina ei koli oma kodanikke lääne ukrainasse kus sõjategevust ei toimu ja siis võiksime me neid seal rahaliselt toetada ?
    Miks peab ukrainlasi mööda maailma laiali vedama?Kas on tegu mingit sorti pika plaaniga ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.