Liimets Iirimaa kolleegile: loodame peatselt Ukrainat tervitada ELi kandidaadina

Liimets Iirimaa kolleegile: loodame peatselt Ukrainat tervitada ELi kandidaadina. Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 26. mail Tallinnas Iirimaa välisministri Simon Coveneyga. Arutelul keskenduti Euroopa Liidu sanktsioonidele Venemaa vastu, Ukrainale antava kaitse- ja humanitaarabi suurendamisele ning Ukraina ülesehitamisele.

Välisminister Liimets rõhutas, et Venemaa ei tohi oma ebainimlikku ja julma sõda Ukrainas võita. „Peame lõpetama Venemaa sõja rahastamise läbi nafta- ja gaasitarnete,“ ütles Liimets ja lisas, et kuues sanktsioonipakett, mis peab sisaldama ka sanktsioone naftale, tuleb vastu võtta võimalikult kiiresti. „Me ei tohi lubada olukorda, kus me Venemaa energiakandjate impordiga sisuliselt jätkame nende sõjamasina toetamist.“

„Mul on hea meel, et Iirimaa seisab, nagu Eestigi, kindlameelselt meie ühiste väärtuste kaitsmise eest ning pakub Ukrainale igakülgset toetust,“ sõnas välisminister Liimets. Enam kui kolm kuud kestnud Venemaa sõja eest Ukrainas on Eestisse jõudnud enam kui 40 000 ukrainlast, mis on üle kolme protsendi Eesti populatsioonist.

Eesti on praeguseks kaitseabi Ukrainale andnud enam kui 230 miljoni euro eest ja humanitaarabi enam kui 16 miljoni euro ulatuses ja valitsus on otsustanud sellesse panustada veel kolme miljoni euroga. Samuti arutati Ukraina toetamist poliitiliselt. Eesti seisukoht on, et Ukraina peab võimalikult kiiresti saama Euroopa Liidu kandidaatriigiks.  „Loodame, et Ukraina saab kandidaatriigi staatuse juunis,“ sõnas Liimets.

Lisaks olukorrale Ukrainas arutasid välisministrid tänasel kohtumisel ka ELi ja Ühendkuningriigi suhteid ja ühisturu terviklikkust tagamise tähtsust. Põhja-Iiri protokolli eesmärgiks on vältida Brexiti järel Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel ranget piirikontrolli ja võimaldada majanduse toimimine ning inimeste sujuv liikumine saarel. Samaaegselt soovitakse leppega kaitsta ELi siseturgu.

13 kommentaari
  1. Palju kisa 2 aastat ago
    Reply

    NSVL-i lagunemisel oli Ukraina viga see, et ta loobus külma sõja lõppedes oma tuumaarsenalist, mis oli Nõukogude Liidu ajal maailmas suuruselt kolmas. Vastavalt 1994. aasta Budapesti memorandumile demonteeris Ukraina oma tuumaarsenali ja sai Venemaalt vastutasuks lubaduse respekteerida Ukraina piire.
    Nõukogude Liidu alt vabanedes hakkasid Ukrainas toimuma muudatused, mida sealne rahvas poleks uneski näinud. Ei mingisugust tööstuse moderniseerimist. Tekkisid hoopis mafioossed grupeeringud, kes võtsid tehased üle ja panid need oma isiklikke huve teenima. Rikkused kogunesid väga väikese grupi oligarhide kätte ja lihtrahvas vaesus veelgi rohkem kui Vene võimu aegu. Ka meie siin naudime miljonärist ekspresident Porošenko maiustusi, mis Maxima lettidel.
    Oligarhid toetasid presidente ja said seadusi vastavalt oma soovidele. Ukraina kaitsevägi lakkas praktiliselt olemast, ja seda põhjendati palgaarmee vajalikkusega.
    Ukrainale pakuti võimalust astuda esialgu assotsiatsioonileppesse Euroopa Liiduga. Lubati anda igakülgset abi, mis pidi väljenduma Ameerika ja Euroliidu kaupade vabamüügis Ukrainas, nende tollivabas sisseveos! Sellega tollane president kahjuks ei nõustunud ja pages Venemaale. Rahvas kutsuti tänavatele. Inimesi toideti Maidanil ning neid varustati kinda- ja kingasoojenditega, mis polnud loomulikult Ukraina toodang. Ja raha said ülestõusnud samuti mitte laguneva riigi kassast. Talv elati barrikaadidel üle. Gaasivõlg Venemaale aga kasvas – lõpuks hakkas ka idanaaber mõtlema omakasulikumalt.
    Maidanil olid kaalukausil nii Venemaa kui ka Ameerika huvid. Samas käis riigisisene võimuvõitlus ja eskaleerus vastasseis Donetski venelastega. Moskva eriteenistused nuusutasid ohtu, et kaotavad baasid Mustal merel, ja võtsid kaasmaalaste abiga tagasi 1954. aastal Ukrainale kingitud Krimmi. Selleks korraldati referendum, ja venelastest koosnev elanike põhimass soovis taasliituda emamaaga. Nii kurb kui see ka pole, aga Lääne eriteenistused magasid selle võimaluse maha. Kogu jõud oli rakendatud Kiievisse ja mujale neil silmi ei jätkunud.
    Tuletan meelde, et paljude NSV Liidu riiklike lolluste juures Hruštšov kinkis Vene NFSV koosseisus olnud Krimmi ära Ukraina NSV-le. See toimus 19. veebruaril 1954 – pärast Stalini surma ja isikukultuse lõppu. Põhjendus: Ukrainale tehtud ülekohtu heastamine. Koos Krimmi oblastiga sai Ukraina NSV faktiliselt ka Sevastopoli linna, mis juriidiliselt siiski kinnitamist pole leidnud. (1948. aastal eraldati Sevastopol Krimmi oblastist ja Sevastopolist sai Vene NFSV keskalluvusega linn.)
    Kui Ukraina väed hakkasid Donetskit pommitama, võttis Venemaa maha sealsed uusimat sõjatehnikat valmistavad tehased ja vedas need tagasiteele asuvate toidukonvoiautodega üle piiri. Relvastuse müük on Vene majanduses sama tähtis kui tooraine ja see on peamine sissetulekuallikas.

    • Hakkame venelaste purustatud Venemaa endisi alasid üles ehitama? 2 aastat ago

      EI,TÄNAN SELTSIMEHED!
      Ukraina ei saa enne korruptsiooniga lõpetamist mitte kuhugi!
      See võtaks aastakümneid.

    • ei keegi 2 aastat ago

      Venemaa relvaeksport on sanktsioonide tõttu langenud, küll on Venemaa tõusnud maailma suurimaks nisutarnijaks. Nende endi andmeil ületab see juba relvakaubandusest saadud tulu.

    • enne ei muutu midagi 2 aastat ago

      Venelased tuleb Baltikumist välja saata! Enne ei muutu mitte midagi.

  2. to palju kisa. 2 aastat ago
    Reply

    AITÄH!
    Meie vaba ajakirjandus pole sellistest asjadest kõssanudki. Ega endal pole ka erihuvi olnud, jõuad sa kõikide riikide pahandusi lahata, omalgi viletsus käib üle pea kokku. Aga hea asju ÕIGESTI teada.

  3. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina forsseeritud integratsiooni uude sojuzi veavad eelkõige Balti tiigrid koos Poolaga, küsimata, kas ta ka nõudmistele vastab – peaasi, et sisse! Samas Hollandi peaminister Mark Rutte on arvanud, et enne Venemaa sisstungi oli see maa “väga kaugel” kandidaatliikmeks saamisest, mis muidugi ei välistavat, et LÕPUKS võib ta ka klubisse pääseda.

  4. tjah 2 aastat ago
    Reply

    Korruptsioon just aitabki kihistumist tekitada koos pisimaffiatega. Kihistumist oli aga hirmsasti vaja, et liberaalia ja kapitalism vormiksid endisest sovjetielust lääneliku. Kihistumine suures plaanis tehtud /väikeses
    tekitatakse pidevalt juurde, viisipäraselt,vaikselt, “õiglaselt”/ hakatakse avalikuks tulnud korrupts. ata-ata andma,
    parteisid vahetama jms. sehkendamine, mis lõppkokkuvõttes allkihtide elu ei paranda. Neid aga tekib järjest juurde, nagu kompostihunnikus, mille otsas ilutseb suur kõrvits ja õitseb = ülemkiht. Vahepeal on veel kõiksugu
    toidetud viljad.

  5. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Boris Johnson pakkuvat Ukrainale paremat lahendust – luua ebausaldatava brüsseli koondise asemele uus alternatiivne ühendus nende endi (s. o brittide) juhtimisel, teatas täna vaba meedia viitega itaallaste väljaandele Corriere della sera.

  6. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kui asju aetaks ka edaspidi nii nagu baltimaade euroliitu astumisel siis puuduks ukrainal isegi teoreetiline võimalus sellel sajandil liikmeks saada !

  7. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    See nõiamoor võtab jälle sõna kuigi temast ei olene midagi. See verine võimuvahetus toimuski sellepärast et poole ukrainlased tahtsid EL-u. Aga ei võetud sest oli väga vaene maa. Zelinski libas palju paremaks ukrainlaste elu muuta aga vastupidi läks kõik allamäge veel hullemini kui meil Ansipi ajal.Ukrainat peaks aitama hoopis USA sest Biden hakkas sinna relvi koondama tahtes Krimmi endale sest sealt oleks lähemal Venemaa nõrgestamineja biorelvade saatmine. õnneks ei läinud läbi- Aga ilma ässitamiseta väljaspoolt poleks sõda ja Krimm oleks rahulikul teel jäänud avenemaale ilma verevalamiseta.

  8. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Anglo- Sakside uusokupatsioon- see on kestnud sajandeid . Risti rüütlid nii Süüriat laastamas , kui ka siia kanti tulid oma usu ja mõõgaga. Kogu maailm oli (on) nende kolooniaid täis. Pärismaalased tapeti lihtsalt maha ja nüüd on üks Ameerika. Austraalia jne. tegutseti ka Indias, Hiinas jne. Aga see kurivaimu Venemaad ja Osmani impeeriumi pole õnnestunud kunagi anastada- see närib uusokupante. Ka kunagised kolooniate omanikud Prantsusmaa, Hispaania, Portugal ( kogu euroopa) on nüüdseks nn. anglo -sakside käpa all.
    Need nn. demokraatia ,vabaduse, sõnavabaduse, inimõiguste pakkujad on osavad pakkujad- tegelik tegevus ju vastupidine !!! Kui osavalt on ka Eesti rahvalt Venemaa ära võetud- . Kui osavalt UKR -e kasutatud lõhestamiseks ja omade ambitsioonide ellu viimiseks.
    Pühas kirjas öeldud: Isegi kui sa meeletumat tambiksid liivaterade seas- ei kaoks temast rumalus.

  9. Ele 2 aastat ago
    Reply

    See naine reisib. Ärge olge kadedad ja mis sest et maailmas midagi ei muutu tema jutu põhjal ja meie riigile sellest kasu pole. Ta saab maandada oma pingeid ja rahustada närve. Arvatavasti meest tal pole kelle kallal järada. koroonaviirus pole kuhugi kadunud aga ärge muretsege õelatele inimestele see külge ei hakka sest vastumürk on tugev.

  10. Uunold Heinoülovello 2 aastat ago
    Reply

    Soovunelmaid reaalsuse pähe esitada ehk ei ole sobiv riigitegelasele. Suure tõenäosusega ei ole Jõuludeks Ukraina riiklusest enam midagi järel, olgem ausad ja vaadakem faktidele näkku. Ei ole mõtet enesele ja teistele valetada. See on ju tüübiline proxy sõda. USA on otsustanud sõdida venelastega viimase ukrainlaseni. Minu aritmeetika ütleb, et enne saavad otsa ukraina sõdurid kui vene omad. Kahjuks. Padrunid ei saa otsa kummalgi tõenäoliselt, neid on lihtsam ja kiirem treida kui kahuriliha. Muuseas USA kahekordistas just naftaimporti Venemaalt. Slava Ukraini !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.