Välisminister Eva-Maria Liimetsa kommentaar lastekaitsepäeva puhul

Laps. Foto: Pixabay

Välisminister Eva-Maria Liimetsa kommentaar lastekaitsepäeva puhul

Kuna lapsed ei saa oma õiguste ja huvide eest enamasti ise seista, vajavad nad täiskasvanute abi ja kaitset, seda nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliste suhete tasandil. Just täiskasvanud peavad tagama lastele eluks vajaliku ja looma sobivad tingimused, et igal lapsel oleks turvaline, õnnelik ja arengut soosiv lapsepõlv.

Eesti inimõigusdiplomaatias on laste õiguste kaitse kesksel kohal. Eesti seisab hariduse kättesaadavuse, kehalise väärkohtlemise keelustamise, digiturvalisuse ja laste kaitse eest relvakonfliktis. Just viimasele laialt levinud probleemile, kus lapsed on relvakonfliktis enim kannatav sihtrühm, juhtisime eraldi tähelepanu ka oma ÜRO Julgeolekunõukogu liikmelisuse ajal aastail 2020–2021.

Alates Venemaa laiaulatusliku sõja algusest Ukraina riigi ja rahva vastu on Eestisse saabunud ligikaudu 40 000 Ukraina sõjapõgenikku, kellest suurem osa on naised ja lapsed. Neile oleme võimaldanud juurdepääsu Eesti haridus- ja tervishoiusüsteemile, sealhulgas veebipõhisele õppimisvõimalusele ja vaimse tervise toele. Eesti riik on pingutanud selle nimel, et sõja eest põgenenud ja Eestisse jõudnud lastel ei jääks haridustee pooleli ega sel aastal pausile. Ka lõpuklasside lapsed saavad sooritada oma ettenähtud lõpueksamid, et õppeaasta ei läheks raisku. Ukrainasse suunatud abiprojektides otsime samuti lahendusi naiste ja laste sõjavalu leevendamiseks. Lisaks teeb Eesti juba aastaid koostööd ÜRO Lastefondiga, kus toetame lapsi üle maailma.

5 kommentaari
 1. Eve 1 nädal ago
  Reply

  Ei oleks seda sõda kui Krimm oleks jäetud Venemaale ja Ukrainas elavaid venelasi poleks ahistatud ja tapetud pikemat aega kohe peale verist võimuvahetust Maidanil. Poleks sõda kui Biden poleks sekkunud vaid selleks et kasutada Ukrainas toimub’vat Venemaa nõrgestamiseks. Igale poole topib USA oma nina aga põgenikke oeavad vastu võtma meiesugused vaesed riigid. PÕGENIKUD PEAKSID MINEMA USA-sse. Biden saadab aga hoopis sinna relvi et tapatalgud kestaks. Ilma välaspoolt tuleva ässitamiseta oleks sõda ammu lõppenud või üldse mitte alanudki.

  • Vene sõda 7 päeva ago

   Sõda on venelaste omal maal

 2. Nii 1 nädal ago
  Reply

  Rikkamad riigid peaksid võtma põgenikke vastu.Meist ei olene maailmas midagi. Liimets ja reformierakondlased on niivõrd tegevuses Ukraona sündmustega et oma riigi elu st enam ei hoolita. Mina ilen ka seda meelt et põgenikke peaksid võtma vastu rikkamad riigid eriti USA ja Suurbritannia nagu suurimad sõjaõhutajad, I Ilma väljaspoolt tuleva sõjamoonata oleks rahu sõlmitud mis sest et Krimm jäeks Venemaale aga tapatalgud oleks ära jäänud. Krimm läks ju venemaale rahulikul teel rahva enesemääramise õigusega ja oli juba 8 a Venemaa võimuses ja nii olrks jäänudki kui Biden ja mõned Euroopa riigid poleks sekkunud.

 3. Tõnis 7 päeva ago
  Reply

  Olinb kaua ära ja nüüd tagasi. Imestan, et see vaenu külvaja istub ikka kohal ja kraaksub.

 4. Sergei. 6 päeva ago
  Reply

  Kes käis 2014 Maidanil kargamas ja sõda provotseerimas. kõik algas muidugi palju varem. Lombitaguse kurjuse meistrid naudivad toimuvat täiega. Aga ka meie omad peavad omi vilju lõikama- mida külvad seda lõikad.
  Parašenko (UKR president) .lisaks Eesti sõber ütles otse kaamerasse : meie lapsed lähevad kooli , teie omad keldrisse. Vanasõna : ütle kes on su sõber- ütlen , kes sa oled ise.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.