Riigikogu esimees: väärikas ja iseseisev riik hoiab oma juuri

Riigikogu esimees Jüri Ratas kõneleb Eesti lipu päeval Toompeal. Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas sõnas Eesti lipu 138. sünnipäeva puhul Toompeal Kuberneri aias toimunud pidulikul lipuheiskamisel, et riiklikke traditsioone hoides kanname edasi teadmisi oma riigist ja pühendumust oma riigi vastu.

„Riiklike traditsioonide hoidmine on väga oluline. See näitab, et me kanname edasi teadmisi oma riigist ja see näitab pühendumust oma riigi vastu. Väärikas ja iseseisev riik hoiab oma juuri. Nii on ka meie ülesanne teada ja selgitada nooremale põlvkonnale Eesti lipu sünni- ja saatuselugu ning hoida ja kanda edasi temaga seotud traditsioone,“ lausus Ratas.

Riigikogu esimees sõnas, et läbi ajaloo on sinimustvalge inimeste südames esile kutsunud lootust ja usku. Ta lisas, et okupatsiooniperiood muutis meie rahvuslipu keelatuks, kuid Eesti lippu lehvimas nähes lohutas see hinge ning andis kinnitust ja usku, et kõik ei ole kadunud. „Sinimustvalge koondab meid ka praegu üheks rahvaks,“ sõnas esimees.

Ratas osutas, et 27. juunil tähistame saja aasta möödumist päevast, mil Riigikogu kehtestas sinimustvalgele lipule seadusega riigilipu staatuse. „Sada aastat on kõrge ja väärikas vanus. Sel aastal tähistame ka väärikat saja aasta juubelit laulu „Eesti lipp“ loomisest,“ lisas ta.

Riigilipu heiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tervituskõnega esines Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei.

Lipu heiskamist assisteerisid Aseri Kooli esindajad Kirill Nikonorov ja Uljana Lonskaja ning Eesti Meestelaulu Seltsi esindaja Margus Kägu, keda Riigikogu ja Eesti Lipu Selts tänasid piduliku kandelipu kinkimisega.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud vahipataljoni, kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ning akadeemiliste ja isamaaliste ühenduste liputoimkonnad. Mängis Sõjaväeorkester ning laulsid Eesti Naislaulu Seltsi ja Eesti Meestelaulu Seltsi koorid.

Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval. Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel ning õnnistati ja pühitseti 4. juunil Otepää kiriklas. Tänavu möödub sinimustvalge lipu pühitsemisest 138 aastat.

Piduliku lipuheiskamise fotod (autor: Erik Peinar, Riigikogu)

Riigikogu esimehe kõne terviktekst

3 kommentaari
 1. Eve 6 kuud ago
  Reply

  See oli väga liigutav ja armas kui nägime taas oma lippu liigutuspisarad silmis, kui kuulsime Eesti hümni ja saime oma raha kuid kahjuks see võeti meilt ära taas. Suured ootuse ja lootused olid meil elu suhtes vabas Eestis kuid kahjuks mitte kõik ei läinud soovide kohaselt. Keskerakond on alati olnud parim erakond eriti Savisaare valitsemise ajal, aga tal polnud teist sellist erakonda kellega ühineda sest Rahvaliit aeti laiali. Nüüd oleks Keskerakonna liitlasekd küll sobinud EKRE paremini kui Reformierakond. Reformierakondlased pole kunagi meie inimeste heaolu saavutamisest ega elatustaseme tõusust.

  • Ratas ei ole meijuuer. Ratas on jurakas, kes pidevalt kedagi on reetnud. Savisaar oli esimene ja ülejäänuid teate ka ise. 6 kuud ago

   >Ratas kadugu.

  • valmistatakse ette uut elektriautode maksu 6 kuud ago

   Kui seni on elektriautod olnud praktiliselt maksuvabad, siis nii see ei jää – Euroopas valmistatakse ette juba uut elektriautode maksu.

   Uus maks võtab arvesse piduritolmu ja see võetakse arvesse uues Euro 7 saastekategoorias. Eelmine kategooria Euro 6 võeti kasutusele kümme aastat tagasi, vahendab Iltalehti.

   Euroopa Liidus sureb autodest eralduva tolmu tagajärjel igal aastal üle 300 000 inimese. Piduritest eralduv tolm põhjustab hingamisteede haigusi ning nõrgendab immuunsust. Uued standardid avalikustatakse tänavu juulikuus, vahendab Euractiv.

   Autodest tekitavad saastet eriti linnamaasturid, mis on teistest raskemad, ja see käib ka elektriautode kohta.

   Värske arusaama kohaselt eraldub elektriautodest küllalt palju saastet, seda eriti rehvidest ja piduritest, mida ongi kavatsus maksustama hakata. Elektriautod on tavalistest autodest raskemad ja saastekogused on seetõttu isegi suuremad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.