Taavi Aas: elektribörs on kokku kukkunud ja valitsus peab kogunema kriisiistungile

Narva Elektrijaamad. Foto TOOMAS HUIK/SCANPIX

Uue valitsuse mesinädalad on läbi – kätte on jõudnud aeg tegeleda probleemidega, mis mõjutavad kõiki Eestimaa elanikke. Homne elektri börsihind 4000 eurot MWh eest on tõsiasi, mis kajastub meie perede ja ettevõtete elektriarvetel ning mõjutab kõigi toimetulekut. Tegemist on absoluutse hinnarekordiga, mille täitumist ei osanud keegi ette näha. See on aga kinnitus, et tänase kriisi tingimustes praegune börsisüsteem ei toimi. Elektribörs on kokku kukkunud!

Me ei saa jääda lootma sellele, et tegemist on ühel päeval toimuva anomaaliaga. Tootmise defitsiidi tingimustes võivad hinnarekordid saada tihedateks külalisteks. Valitsus peab kohe kogunema erakorralisele kriisiistungile ning rakendama eelmisel talvel kehtinud toetusmeetmed, mis pakuvad hinnaleevendust nii peredele kui ka ettevõtetele. Meil ei ole aega oodata elektrituru reformi käivitumist, inimesed vajavad riigipoolset abi kohe!

Samuti tuleb peaministril avalikusele selgitada, miks regioonis olevatest võimsustest ja ühenduskaablitest ei piisanud, et tekkinud nõudlus ära katta ning mida valitsus olukorra lahendamiseks ette võtab. Eestis on kolm kuud järjest olnud inflatsioon üle 20 protsendi, paljud ettevõtted on juba teatanud inimeste koondamisest ja mitmed kaaluvad pankroti välja kuulutamist. Tuletan meelde, et praegu on veel suvi, aga juba varsti algab kütteperiood ning siis on kõrge elektrihinna mõju oluliselt suurem.

13 kommentaari
  1. Asi tuleb korda panna 2 aastat ago
    Reply

    Kõik vahemüüjad tuleb lüüa välja ja peab olema võimalus osta Elektrilevist otse- nii elektrit kui võrgutasu , kes peab võimaldama kõikidel krt.omanikel olla paketi valija ,mitte nagu praegu – et KÜ on peavad olema need kandikul vastutajad ning enamus krt.omanikke ei saa paketti valida, lisaks KÜ ei pea kodaniku võlgnevuse eest tasuma – need peavad olema otselepingud müüjaga.

    See sigadus teiste arvelt tuleb lõpetada. Kuna praegu vahendusmüüjatel pole mingeid kohustusi – miks nad üldse vahendavad? Peab ikka hästi tasuma neile , KÜ aga ei saa arvete ja vastutuse eest sentigi.

    Viljastatud sotsialistlik kommunistlik kapitalism? ja ometi Konkurentsiamet ei sekku ? Tarbijakaitse samuti?
    Raisakullid tuleks tuua kõik Tallinna Raekoja juurde ja võlla panna.

  2. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Valitsusel pole aega majanduse arendamisega aega tegeleda- neil käed jalad monumentide maha kiskumisega hõivatud. Ei erine nad nn natsidest, ega kommunistidest kes ka kiskusid ka Eesti rahva ausambaid maha.
    Aga nn. sitta nad oskavad keerata- Aljošaga kadus hulga transiidi raha – nii, et naaber riigid avalikult lubasid Ansipile endale saadud transiidi eest ausamba panna.
    Reinsalu rott ja Kajake on minule natsistlikud kujud – Kel isa ,kes ise seda kirjas seda ( endale !!!) paljastanud.
    Igal penil oma palgapäev !

  3. liberaal 2 aastat ago
    Reply

    Liberaalne turumajandus teeb ennast TOLAKS!
    See on ju NAERUVÄÄRNE mis toimub!
    Mingi MÄNG .

    • Mida 2 aastat ago

      tegi Taavi ministrina ise? Vahtis kõrvalt ja pidas naeru. Nüüd hakkab teisi ründama.
      Ometi on asi lihtne: oma rahvale tuleb tagada kindla hinnaga (omahind+ mõistlik kasum) elekter ja ülejäänu maha ärida juba ränga hinnaga, kuid seda enam mitte osta.

  4. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kulla Taavi kas ei teagi,et maailm on must valge st.kõik mis meil sitasti on Putini süü ja elame rõõmsalt iseenese tarkuses (loe lolluses) uhkelt edasi !
    Annaks Jumal tänasele valitsusele pikka iga siis saaksime kevadeks elektri hinna ca 8000 € juurde !

  5. küsimus 2 aastat ago
    Reply

    1. miks Nord Pool lehekülg ei ole võimalik kõikides keeltes tõlget ? , kes on bõrsi liikmed
    2. tänane hind bõrsi tabelis on teine , tänasel päeval – https://www.nordpoolgroup.com/ ehk siis 224.10 eur

  6. Jahujad ja riik 2 aastat ago
    Reply

    Toimetaja: Aleksander Krjukov – ERR ei tee vahet , kas tankist leitud lill oli roos või nelk. ETV saates näha, et on roos.
    Samasugust jahu ajavad need pooletoobised –
    Konkurentsiamet hakkab uurima rekordkõrgele tõusnud elektrihinna põhjuseid.
    Ja teate kui kaua käib uuring -Vikerraadios oli vastuseks – 1 kuu kindlasti 🙂
    Kogu see hinna kooskõlastuse osakond tuleks laiali lüüa – need on kõik kartellis osanikud. Kõikidele edasimüüjatele teevad nad hinna kooskõlastust kiiremini ja nüüd ei suudeta Börsi võrdlust teha 3 tööpäevaga ? Milleks kõkutavad seal need täissöönud juristid neil ja eriala spetsialistid – , vastus peaks olema vähemalt esmaspäeva lõunaks teada. Tööle peavad hakkama!
    Praegu oleks vaja EnsV süsteemi, oleks need ärikad seinaääres

    • Vapratele Eesti juhtidele.Pange tähele. 2 aastat ago

      uurimine läheb meile maksma 10 miljonit.

  7. kohutav kui 2 aastat ago
    Reply

    kui tegemist on NordPooli esindajaga – Ingrid Arusega, kes kunagi olnud Migratsiooniameti osakonnajuhataja .Siinkohal küsiks, kas tegemist on kaimuga ja mis haridus temal on ?
    Tema segane jutt ERR oli, kuidas elektrit oli tohutult puudu, juba enne õhtut oli selgus :Baltikumis jäi puudu kõigest 2,14 megavatt-tundi elektrit, et hoida ära 4000-eurone elektri tunnihind, kirjutab Äripäev.
    Edasi ütles Arus, oma eilses intervjuus – see 4000 olevat ühtlasi praegu börsi kõrgeim hind(!) -kas see tähendab,et mingil päeval võiks olla hind ka 20000.-? Kui vaadelda Elektrilevi lehekülge, ülekandevõimsusi- on näha, missugune tohutu võimalus oli Eestist kandeks Soome ja Lätti, palju tegelikult …. Päikeseenergiat on olnud ca 280 MWh, vaadates kadu kogu võrgus, on see pidevalt 50…60 MWh , olenemata toodangust ja tarbest?! Millegipärast ei räägi Arus, Leedust, nimetab et Poolast kõik äraostetud juba… ja järgmisena loob ilusa pildi – kui kaks kõverat ei lõiku, ongi max.hind:) – vaat see on hea tarkus nagu 8 kl. füüsikast ja matemaatikast. Tarkuse etalon ? Ka tema järgmine selgitus: peame vaatama sügavalt(irw) põhjuseid. Kas juba pole selgeks saanud – aasta on möödas …. ja kui nüüd ka Soomest osteti ja Rootsist, nende hind oli ju ainult 300-ga.
    Arus on hästi koolitatud , eesti keeles kõlab temalt: suur osa on el.jaamade plokkidest remondis (mis väärtus on – suur osa?) ja edasi: peaksid tulema sel nädalal välja(keegi viskab midagi püksist välja?). Meie tippspetsialistide palgal olevatel on eesti keel vist teisejärgulise tähtsusega , ka meedias reporteritel. Kas EKI ei teegi tööd?

  8. to harry 2 aastat ago
    Reply

    Jah, parem lastetus kui jumalakartmatud järglased.!!! Mis sellest maailmast saastata .
    Mida aeg edasi, seda parem, mida vähem inimkond sigib.

  9. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 2 aastat ago
    Reply

    Paari aastaga on meie riigis kasvanud lisaks sõjardeid. Kõik õpetavad ja lausa vaprusest värisevad. Nendeni ei ole jõudnud. et hea sõna võidab võõra väe ja vaenlast ei tohi alahinnata. Meil vaenlast pidevalt sõimatakse, alandatakse ja kange kangelane on see kes rämedamalt neist kirjutab ja räägib. See näitab harimatust ja ajalugu on tume. Kallid halvustajad. Saage lõpuks kokku ja aarutage omavahel läbi kuidas mis? Täna valetatakse
    ja hommrPraegu räige sõimaja ajab rinna ette ja on kangelane. Pragu niisuguseid kangelasi ei ole ju vaja. <Pidevalt valetatakse. Kui aga paugud käivad, mis saab? Sõja ajal oli teada, et eliit ja rikkad kaagutajad kadusid võõrale maale ja elasid seal. Kange,- tegelik eesti rahvas jäi kohale ja võttis vastu kogu löögi. Siin oli vankade käsutäitjad massiliselt. Nüüd nende järglaseid leiab ka valitsusest. Käbi ja känd. See ka vanasõna. Kas oleme ikka kindlad, et nad ei tee nagu kännud tegid? . Mäletan, kui vene ajal otsiti noori, kes sodisid täis Lauristini tänala sildid. Meil baasi aiale olid kinnitatud punased lipukesed ja neid hommikuks oli roojaga kaunistatud. Eesti keele keelsed kangelaid ronisid või pükstest välja, et tabada süüdlasd. Need ei olnud venelased vais eestlased. Mind kutsuti ülekuulamisele ja sunniti olematud süüd omaks võtma. Rakvere uurija lubas jagade alla siduda elektripliidi ja ma pidavat tunnistama, et tapsin Jeesus Krisuse. Oli see uurija eestlane. Kaves ülekuulamisel torgati süüdistus ette allkirjastamisek, kui ei tunnista, lasevad maha. Olin nõus maha laskmisega. Miks nendega ja nende järglastega ei tegeleta. Parek võttis aga niisugused inimesed KAPO kõrgetele kohtadele. Temale kindlustati elu lõpuni suur sissetulek ja ka ametiauto. Väga imelik on praegune ülesehitatud Eesti riik.

  10. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 2 aastat ago
    Reply

    Ma saan 76 aastaseks ja sõja korral astun vene vägevatele vastu. Eks siis paistab kui paljud praegused kangelased seda teevad? Ma ei astu relv käes meie valitsuste kaitsmisele. Vaid eesti rahva kaitseks. Miks peaks keegi astuma rikaste ja söönute kaitseks. Rahvas elab ääretult halvasti. Vargad tõllas.

  11. to viilol 2 aastat ago
    Reply

    Miks ometi !?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.