Narva memoriaalist

Foto allikas: Vikipeedia

Vello Rekkaro, sünd. 1939.a. Tallinnas

Eelteadmiseks ja meenutuseks:

1. Tänaste narvalaste vanemate ja sugulaste hauad ei asu Narvas ega Eestimaal ning seetõttu on inimlikult neil vaja lahkunute mälestamise kohta – memoriaali.

2. Eesti Vabariik ei osalenud Teises Maailmasõjas iseseisva subjektina vaid oli kooskõlas Molotov-Ribbentropi paktile annekteeritud Nõukogude Liidu koosseisu 1940.a. ning tänase Eesti riigi ajalugu tuleb käsitleda Euroopa ajaloo kontekstis.

3. Narva muinsuskaitse seltsi liikmete pöördumises kirjutatakse 1944.a. toimunud linna okupeerimisest (Siim Raidla, Õl 3.09.) ja sellest tulenevalt kerkib küsimus – kes nimetab okupantideks 6. juunil 1944. a. Normandias Põhja-Prantsusmaal liitlasvägede invasioonis osalenud võitlejaid?

Pöördume teabeallikate poole ja mul on riiulist võtta kolleeg Lembo Tanningi koostatud Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi väljaanne „Euroopa probleem … Teine maailmasõda“, kus on lk 266 kirjas: „1944 maandusid lääneliitlaste väed Saksa Itaalia rinde taha. Sakslastel tuli loovutada 4. juunil Rooma, 26. juulil Pisa ja 4. augustil Firenze. … 6. juunil algas N. Liidu nõudmisel lääneliitlaste invasioon Normandias, Põhja-Prantsusmaal. … 1944. juulis toimusid Eesti pinnal kõigi aegade verisemad lahingud, kus elavjõu kaotuseks Saksa poolel koos Eesti leegionis langenutega oli 10 000 ja Vene poolel 170 000 meest. Rinne peatati Sinimägedes.“

Narva memoriaalis olnud tanki T-34 postamendil oli tahvel eesti- ja venekeelse kirjaga: „25.-26. juulil 1944.a. forsseerisid Leningradi rinde väed selles rajoonis Narva jõe, murdsid fašistliku Saksamaa vägede kaitse ja vabastasid Narva linna.“ 16. augustil 2022. aastal kell 11.22 pandi tank treilerile ning sõidutati Viimsisse sõjamuuseumisse, kirjutas Karel Reisenbuk ülevaateloos „Mille mälestuseks oli püstitatud Ida-Virumaalt eemaldatud punamonumendid?“ (Õhtuleht, 18.08.2022)

Ülevaate Narvas Peetri platsil valitsevast pingelisest õhkkonnast ja tulisest sõnasõjast prouade vahel pärast tanki teisaldamist annab Angelina Lon artiklis „Sõnasõda punatanki pärast“ (Õl, 23.08.2022), millest tooksin välja proua Zanna arvamuse, et võimudel tuleb leida kompromiss, leidke ühine keel –  üksteisemõistmine!  

Lõpetuseks. Politoloog Toomas Alatalu kirjutab EPL-i Arvamusveebis 30.08.2022: „September on kuu, kus ajaloo meenutamisest ei pääse. Saksamaa läks Poolale kallale 1. septembril, NSVL – 17. septembril ja 22. septembril 1939 toimus ühisparaad.“

Kuna monumendi asukoht Narva jõe kõrgel kaldapealsel on suurepärane, siis oleks arukas rajada sinna Euroopa kultuuride ajaloolisele põkkumisalale vääriline memoriaal-ansambel.

6 kommentaari
  1. Narowa 2 aastat ago
    Reply

    Kui 1990-ndate alul läks NSV Liit laiali, kaks Saksamaad ühendati ja lõpetati Varssavi pakt, siis lubati, et NATO itta ei laiene. Seega oli tekkinud uus jõudude tasakaal, milles lepiti kokku ja mida tollal ka aktsepteeriti.
    Aga ei – hiljem siiski NATO laienes itta. Sellega vihastati Venemaad.
    Nõukogude aeg. Istun lennukis TU-134A, mis lendab Moskvast Tallinnasse. Stjuardess teatab eesti ja vene keeles: “Meie lainer on 10 000 meetri kõrgusel, meie all on Narva veehoidla.”
    «Poola võttis kogu riigipiiri ehitusega kaasneva koormuse enda peale. Need olid vajalikud kulutused. Julgeoleku pealt Poola valitsus kokku ei hoia,» ütles aseminister.
    Raadio mainis, et Poola-Valgevene piiri viie meetri kõrgune terastara on 186 km pikk.
    Lisaks sellele on septembri keskpaigaks plaanis valmis ehitada 202 km pikkune elektrooniline tõke. See koosneb maa-alusest detektorikaablist, päeva- ja öö- ning termokaameratest iga 100 meetri järel piki piiri.
    Ehituse kogumaksumus oli hinnanguliselt 1,6 miljardit zlotti (umbes 340 miljonit eurot).
    Otsuse tara ehitamiseks langetasid Poola võimud mullu sügisel seoses suurenenud pingetega Poola ja Valgevene vahelisel piiril, kui alates novembri algusest kogunes Valgevene poolele piirile tuhandeid migrante, kellest paljud üritasid tungida läbi piirdeaia.
    MILLALEESTI ÄRKAB? 30 aastst ja ei midagi!

    • Mis 2 aastat ago

      tahes vabastamine on võimalik vaid siis kui sealt lüüakse välja okupant. Seejuures ilma teise okupeerimiseta.
      Eestisse tungis algul NSVL, siis Suur-Saksamaa ja seejärel taas NSVL. Seega elasime üle 3 okupatsiooni, 2 NSL-i ja 1 Saksamaa oma. Mitte kumbki ei saanud niigi vabalt alalt enam midagi vabastada, nad said vaid vallutada, okupeerida ja annekteerida. Seega tuleb hukka mõista nii NSVL-i kui ka Saksamaa “vabastajad”. Mitte kumbki ei kavatsenudki Eestile iseseisvust kinkida.

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      “Eestisse tungis algul NSVL, siis Suur-Saksamaa …” Laari Mardi ajalugu on tänaste kõikide “teadmiste” alus !
      Kui aga lasta sekka öelda ka riigiõiguse asjatundjatel siis … !

  2. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Uusokupatsioonist ei sõnagi- Endiste fašistlike riikide liit. Terve Euroopa oli fašistlik.
    Jossif nägi tulevat häda ette- jama jutt ei uskunud ei teadnud. Eesti saartele rajati kaitse tsoon ( suurtükid, Isegi soodesse, laevade vastu). Nato laienemisest- ei pidanud fašistid sõna, ega ka nende järeltulijad . USA siin oma liitlastega ( käpa alustega) riik ,kes panustas Hitleri riigi tõusu. Kuigi nad toetasid materiaalselt NSVL-rahvaid – kõik see abi maksti kinni !!! Aga huvitav- käis küll Saksamaa linnu pommitamas, aga tehaseid mis sõjamasinat elus hoidsid -neid ei puudutatud. Nii ,et uusokupandil pole lugu oma rahva probleemidest ei sinu, ega teiste inimeste verest !!!

  3. to Vello Rekkaro, sünd. 1939.a. Tallinnas 2 aastat ago
    Reply

    Ilmselt sa ei tea millest kirjutad, oled sündinud vales peres.
    1. Eesti Vabariigi piir pole olnud Narvas ja seega pidanuks see tank olema Ivangorodis ja sinu väljamõeldud memoriaal. Eesti eest võidelnute mälestuskoht on Sinimägedes.
    2. Rekkaro , sa kirjutad – Eesti osales kooskõlas Molotov-Ribbentropi leppega ……. – õuduse unenägu , sa sündisid vist Vene baaside tähistuseks ? Päts tõi meile Vene sõjabaasid ja temale on ka selle eest ausammas, see tuletab ka meelde tema isikukultuse aega, vabadussõdalasi kinni pani.
    3. Rekkaro – millistest Narvakatest sa räägid ? Venelane pommitas Narva maatasa ja seal polegi Eesti narvakaid ….
    Ajalugu pole sul kiita – saan aru kui soovitaksid peale sõda väljaantud üht küllaltki head ajaloo raamatut : Eesti Laskurkorpus suures isamaasõjas…. – see raamat kadus hiljem raamatukogudes sügavikku(keelatud ei olnud) aga soovitav oleks lugeda paljudel.
    Lugedes Aaviksoo kokkupandud, jmt., janti- kus on biograafiad, ei ole teie kohta midagi erilist leida – on pigem olnud sotsialistlik filosoofia.

  4. robert 2 aastat ago
    Reply

    Selge et see tankikolu pidanuks olema ammu muuseumis Enamjagu eestlasi ei teadnudki et see kolakas Narvas asub ja magasid rahumeeli Kogu seda kivijama on vaja vaid punaoravaile et rahva protesti inflatsiooni tõttu maandada Eestlased ei saa kuidagi üle jõuetusest 1940 aastal ühegi pauguta alistumisest Et oleks pidanud paarkümmend tuhat noort meest ohverdama ja ikkagi alistuma Suurimad kisakõrid on muidugi tänane põlvkond kes vati sees ja oravate propaganda saatel kasvanud Minevikku ümber teha pole võimalik

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.