Näo ja teoga Aasia poole

Enn Eesmaa

Enn Eesmaa, Riigikogu väliskomisjoni aseesimees

Mõnedki mõtlejad on arvanud, et käesolev on suuresti Aasia sajand. Piisab, kui vaid Hiinale mõelda. Riigikogu väliskomisjon peab Aasia temaatikat oluliseks juba ammu. Aastal 2012 koostasime raportite ja kuulamiste põhjal raporti „Eesti võimalused ja huvid Aasias aastani 2025“. Suuresti panustasime sellele, et Eestis tekiks ja tõuseks huvi Aasias toimuva vastu ning mis veelgi tähtsam seal toimuva pinnal me riigile uusi ja kasulikke arenguvõimalusi otsida.

Toona tegime ka mitmeid konkreetseid ettepanekuid, mille aluseks olid komisjoni liikmete isiklikud kogemused mitmesse Aasia riiki tehtud kuulamiste ja visiitide põhjal. Nii arvasime juba toona, et Eesti peaks suursaatkonnad avama Lõuna-Koreas ning Singapuris. Täna on saatkonnad avatud. Samuti pidasime oluliseks, et Aasia riikides võiks tegutseda Eesti Rahvusringhäälingu korrespondent. Siinkohal tuletan meelde, et esimesed „Aktuaalse kaamera“ väliskorrespondendid alustasid tegevust siis, kui töötasin AK peatoimetajana. Need inimesed polnud meie koosseisus, kuid kasutasime loominguliselt ära neid, kes elasid ja töötasid välisriikides ning olid nõus meile oma kaastöid saatma. Nii rikastasid AK saateid raportid näiteks Soomest ja Saksamaalt.

Riigikogu väliskomisjon arutas hiljuti Eesti nelja kõrgkooli koostöös valminud Eesti ja Aasia tulevikusuhete raportit. Töö tellis Välisministeerium ning teostasid Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Estonian Business Schooli ning Sisekaitseakadeemia eri valdkondade teadurid. Raportis analüüsiti arenguid, mis võivad mõjutada Eestit ning me riigi koostööd ja suhteid Aasia riikidega aastani 2030.

Saime ülevaate neljast võimalikust tulevikustsenaariumist olenevalt sellest, milliseks kujuneb majanduslik, poliitiline- ja looduskeskkond ning kas suudetakse väärtuste erinevusest hoolimata teha koostööd. Raportis kinnitatakse, et Eesti teadusasutuste ja -valdkondade koostöös on hästi käivitunud, mis loob soodsa aluse tulevasteks poliitilisteks valikuteks. Uurijad andsid mitmeid soovitusi valdkondadest, mis võiksid olla meie jaoks prioriteetsed koostöös Aasia erinevate riikidega. Arusaadavalt oleme huvitatud jätku-uuringute korraldamisest. Valdkondi on ju mitmeid ning Aasia mõõtmatult suur.

Riigikogu väliskomisjon toetab tulevasi uurimistöid ning hoiab pidevalt sellest tulenevaid teemasid eri riikide kaupa oma istungite ja välisvisiitide fookuses. Novembris sõidab komisjoni delegatsioon töövisiidile Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse.

4 kommentaari
  1. aidamees 2 aastat ago
    Reply

    Hiinat ei jlgenud veel nimetada, üliettevaatlik .
    Kas mitte Ameerika ei vilguta kaugelt sukka sinnakanti, ka ettevaatlikult, sest ei tea, mis mees see on, annab koslepi või saab flirti alustada? Sestap siis oligi vaja näidata, et Venele silma ei heideta, hoopis visatakse
    sõprade poolt euroopas ballisaalist välja.Ja kui nii, siis …

  2. Pettunud. 2 aastat ago
    Reply

    Keska pidi olema näoga oma rahva poole. Nüüd aga aasia poole. Rahvas aga kipub keska poole taguotse keerama.

  3. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Reinsalu võiks Taivani iseseisvust tunnustada ja Hiina Kom. partei hukka mõista. Venemaal tuntakse kui paadunud fašisti – seda ta ongi : juba 20 a. tagasi koristati tema käsul inimesi tänavalt !!! Dokumendid on nii Siseministeeriumis kui ka koopiad Vene Föderatsioonil !!!

  4. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    “Nii rikastasid AK saateid raportid näiteks Soomest ja Saksamaalt.” kas hr.Eesmaa ise ka vaatad AK uudiseid ja võrdled neid teiste maailma uudiste kanalitega ? Arvatavasti mitte sest muidu teaksid,et kolmveerand mujal toimuvast vaikitakse lihtsalt maha ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.