Jaanus Karilaiu kõne Riina Sikkuti umbusaldamisel

Jaanus Karilaid

Head kolleegid!

42 Riigikogu liikme nimel tutvustan umbusaldusavalduse sisu majandus- ja taristuminister Riina Sikutile.

Põhjuseid on mitmeid.

Esiteks. Majandusminister vastutab kokkulepete täitmise eest, ka enne teda tehtud lepete täitmine on tema kohus. Ja juba kevadel sellel aastal leppis majandusminister Taavi Aas kokku Soome majandusministeeriumiga, et LNG ujuvterminal läheb sinna, kes saab ehitustöödega oma sadamas enne valmis.

Eesti ettevõtjad olid ehitustöödega Soomest ees ja ka logistiliselt on Eesti sadamal parem asukoht. Kui oli näha, et mingil põhjusel ei suudeta pooltevahelist kokkulepet täita, siis oleks pidanud koheselt sellest märku andma ja tegema uue kokkuleppe. Selle asemel külvati segadust, mida ei saa õigustada lõpuni ka sellega, et Reformierakond otsustas üle kuu kahtlasel viisil üksi valitseda ja raiskas seda näpatud aega uljalt mittemidagitegemisega.

Alles eelmisel nädalal tunnistas istuv majandusminister, et tema teadis juba 18. juulil LNG-laeva minekust Soome. Kas ta sai sellest teada peaminister Kaja Kallase käest? Kas ta sai selle info Eleringi juhilt Taavi Veskimäelt?

Samas alles septembri lõpus ütles ta, et LNG-laev peab tulema Paldiskisse ehk siit vaatab vastu Valetamine. Veel 7. oktoobril toimunud gaasikonverentsil väitis majandusminister Sikkut, et kokkulepe soomlastega kehtib ja laev tuleb Eestisse. Kuigi 18.juulist oli teada et laev on renditud Soome. Sõnad ja teod lähevad karjuvalt vastuollu.

Lisaks anti juuli lõpus hoopis garantii, et kai väljaehitamine tagatakse riigi poolt vähemalt 38 miljoni euroga. Milleks selline silmamoondus ja avalikkuse eksitamine?

Teiseks. Majandusminister on olulist infot valitsuse eest varjanud. Pole normaalne et valitsuseliikmed peavad lugema sellist infot massimeedia vahendusel.

10. oktoobril ütles Kaja Kallase valitsuse välisminister Urmas Reinsalu (isamaa) Eesti Rahvusringhäälingule, et energiajulgeolekut puudutavate küsimuste eest vastutab valitsus tervikuna, kuid valitsus ei ole LNG-laeva Soome minemist arutanud. Reinsalu sõnul kehtis seni loogika, mille järgi pidi LNG-laev tulema riiki, kus valmib terminal esimesena, kuid nüüd see enam ei päde.

Kolmandaks. Ujuvterminali majanduslikult negatiivne mõju ulatub sadadesse miljonitesse eurodesse kuna Eesti gaasimüüjatel pole võimalik enam saada pikaajalisi lepinguid. Need on sajad miljonid mida Eesti majandus ja tarbijad peavad kinni maksma. Suutmatus ja erasektorile vastu töötamine viib selleni, et Eesti gaasitarbijad peavad de facto tulevikus rohkem maksma ning varustuskindlus on haavatavam. Eleringi rolli ei maksa samuti alatähtsustada.

Neljandaks. Häma varustuskindluse üle. Puuduvad kokkulepped Klaipeda ja Soomega tarbimise kohta. Soome tiputarbimine on suurem kui Inkoo terminali võimekus. Kus on garantii, et soomlastel on külmadel talvekuudel meile midagi müüa. Klaipeda terminali maht on juba ära jaotatud Poola, Leedu ja Läti vahel. Nii et Eestil puuduvad igasugused võimalused ja kokkulepped lisagaasi saamiseks tipukuudel. Poliitiliselt mängitakse meie oma inimestega vene ruletti. Võib minna õnneks, võib mitte minna.

Peremehe rollist loobuti nii kergelt valetades ja hämades. See kas sotside minister oli antud protsessis tõmmata tõugata peaministri ja Eleringi juhi poolt on isegi teisejärguline. Fakt on see, et antud juhtumi eest peab vastutama majandusminister. Poliitiliselt on märgiline, et juba aastal 2014 ütles reformierakondlasest peaminister Taavi Rõivas – Eesti peab loobuma veeldatud maagaasi LNG regionaalsest terminalist Soome kasuks.

Kokkuvõttes. Milline allaheitlikkus riiklikus plaanis, segased sõnumid ja eklektiline sähmimine ning valetamine nii lühikese ajaga.

Eesti riik on saanud oma majandusele korvamatut kahju. Kui minister teadis algusest peale, et laeva ei tule Eestisse sellel ega ka järgnevatel talvedel, siis oleks olnud õige ja aus seda ka valikult välja öelda.

Öelda turuosalistele, et riik ei saanud hakkama. Riik annab 38-miljonilise garantii teades, et kai mida me vajame küll varustuskindluseks, ei leia lähiaastatel rakendust.

Arvestades, et erasektor pingutas maksimaalselt ning ehituskiirus oli maailmarekordi tasemel, siis tuli turul maksta ka olulisemalt kõrgemat hinda nii toorme kui ka tööjõu osas.

Milleks kõik see pingutus?

Kas minister tahtis meelega riigi rahaga laiata, et näiliselt oma inimesi toetada varustuskindlusega?

Tegemist on selge valetamise ja vassimisega ning riigi raha kuritarvitamisega.

3 kommentaari
  1. Hakaka asja ajama. kus on ajaleht? 2 aastat ago
    Reply

    Aga inimesi ei saa toita trükitud dollarite ja eurodega. Nende paberitükkidega on võimatu toita ja võimatu on kodu kütta Lääne sotsiaalsete võrgustike virtuaalse ülespuhutud kapitalisatsiooniga.

  2. Veel üks küsimus on õhus 2 aastat ago
    Reply

    Kahju , et see Riigokogus läbi ei läinud.

    …On veel üks lugu selle gaasi loo kõrval jäänud toppama : Rail Baltika ehitus ei laabu, selgus nüüd äkitselt. Maanteede ehitus ei laabu nagunii.
    Seega tuleks kiiresti Lelle-Pärnu lõik taastada ja Riiaga ühendus luua , lätlased tahavad ühendust – eestlased aga munevad …. Heameelega läheks isegi rongiga Riiga vahel, tänasel päeval maanteed ei usalda absoluutselt – see on kohutav transiit , eriti kui kuulata – Maanteedeamet(matusekontor) on nüüd avaldanud keerata uuesti magistraalidel liiklus kannikasse – lubada pikemad veokiterongid , mis teeb olukorra ikka väga hulluks. Tuletame meelde – Vane kiitis omal ajal mobiilidega rääkimist ja nii sai sellest LÕ korvamatud kahjud, järgmisena lubati el.-tõuksid ja elektrijalgrattad kõnniteele, kusjuures eesõigusega Jalakäijate ülekäigukohtadel sõites teeületamised; järgmisena löödi Sebrale lähedased ülekäigu kohad , kus eesõigust pole aga kannataja on nõrgem… Ja nii luuakse aina lõksusid. Elektritõuksid ja el.jalgrattad -sõidetakse 110 kmh kiirtrassidel ja meie oludes peaks olema keelatud alates Novembrist … aprill neil liigelda üldse.
    Teine – Turba -Rohuküla raudtee ehitust tuleks forsseerida , nii saaksid raudteeehitajad tööd ja Haapsalu maantee liiklus kahaneks. Ka Tallinna uputus sõidukitest väheneks.
    Seda kõike saaks teha kohe,vahendite ümbersuunamisel kuniks see Rail Baltika küsimus venib. Meie ilmastik lubab jätkata meie siseriikliku transpordi vajaduseks standardit.

    Ja nii on meil paljude asjadega – see Gaasilaeva lugu on täpselt sama – et aju sagarad on sassis ja üks käsi ei tea , mida teine teeb.
    Et SDE sees pole selgeid seisukohti , näitab ka oma liikme ammune seisukoht tänases värskuses L.Kaplinski poolt err.ee/1608759679/sotside-juhatuse-liige-avaldas-selgelt-poolehoidu-tuumajaamale
    Seega ka lihtinimese seisukohast on selgelt arusaadav, et praegune majandusminister on nõrk!

  3. harry 2 aastat ago
    Reply

    Sefanja3

    3
    Jeruusalemma süü ja lunastus
    1 Häda tõrksale ja roojasele linnale,
    kes on rõhuja!
    2 Ta ei ole kuulanud häält,
    ei ole võtnud õpetust,
    ei ole lootnud Issanda peale,
    ei ole liginenud oma Jumalale.
    3 Ta vürstid temas
    on möirgavad lõvid,
    ta kohtumõistjad
    on õhtused hundid,
    kes ei jäta midagi hommikuni.
    4 Ta prohvetid on jultunud,
    truuduseta mehed,
    ta preestrid teotavad pühamut,
    rikuvad Seadust.
    5 Issand tema keskel on õiglane,
    tema ei tee ülekohut;
    tema toob igal hommikul
    valguse ette oma õiguse,
    ei see jää tulemata!
    Aga ülekohtutegija ei tunne häbi.
    6 Ma olen hävitanud paganaid,
    nende nurgatornid on rüüstatud;
    ma olen teinud nende tänavad tühjaks,
    käidamatuks;
    nende linnad on laastatud,
    inimtühjad, elaniketa.
    7 Ma mõtlesin:
    Küllap sa kardad mind,
    küll sa võtad õpetust,
    et tema eluaset ei kaotataks;
    et sa peaksid meeles kõike,
    mis ma talle käsuks olen andnud.
    Aga ometi olid nad agarad
    tegema kurja kõigi oma tegudega.

    8 Seepärast oodake mind,
    ütleb Issand,
    päeva, kui ma tõusen saagile!
    Sest minu õigus on koguda rahvaid,
    koondada kuningriike,
    et valada nende peale välja oma meelepaha,
    kogu oma tuline viha,
    sest mu püha viha tules
    peab hävima kogu maa.
    9 Sest siis ma puhastan rahvaste huuled,
    et nad kõik võiksid hüüda Issanda nime,
    teenida teda õlg õla kõrval.
    10 Siis toovad mulle roaohvreid
    minu poole palvetajad,
    hajuvil olijad,
    teiselt poolt Etioopia jõgesid.
    11 Sel päeval pole sul vaja häbeneda
    ühegi oma teo pärast,
    millega sa oled üles astunud minu vastu,
    sest siis ma kõrvaldan su keskelt
    su ülemeelikud hooplejad,
    ja sa ei ole enam ülbe
    mu pühal mäel.
    12 Aga ma jätan su keskele alles
    vaese ja viletsa rahva,
    ja need otsivad pelgupaika
    Issanda nimes.
    13 Iisraeli jääk ei tee ülekohut
    ega räägi valet
    ja nende suus ei leidu
    kavalat keelt.
    Tõesti, nad käivad karjas ja puhkavad
    ja ükski ei peleta neid.
    14 Hõiska, Siioni tütar,
    hüüa, Iisrael!
    Rõõmusta ja rõkata kogu südamest,
    Jeruusalemma tütar!
    15 Issand on võtnud tagasi
    kohtuotsuse sinu kohta,
    ta on pööranud ära
    su vaenlase.
    Issand, Iisraeli kuningas,
    on su keskel,
    enam pole sul vaja
    näha õnnetust.
    16 Sel päeval öeldakse Jeruusalemmale:
    Ära karda, Siion,
    ärgu lõtvugu su käed!
    17 Issand, sinu Jumal, on su keskel,
    kangelane, kes aitab.
    Ta rõõmustab sinu pärast väga,
    ta uuendab oma armastust sinuga,
    ta tunneb hõisates sinust rõõmu.
    18 Ma võtan sinult ära need,
    kes on pühade pärast kurvad;
    teotus on koormaks tema peal.
    19 Vaata, sel ajal teen ma lõpu
    kõigile su rõhujaile.
    Ma aitan lonkajat ja kogun äraaetu;
    ma teen nad ülistatuiks ja kuulsaiks
    kõigis maades,
    kus nad on pidanud häbenema.
    20 Sel ajal toon ma teid,
    sel ajal kogun ma teid,
    sest ma teen teid kuulsaiks ja ülistatuiks
    kõigi maa rahvaste seas,
    kui ma teie eneste nähes
    pööran teie saatuse,
    ütleb Issand.”

    Haggai 11
    Üleskutse templi taastamiseks
    1 Kuningas Daarjavese teisel aastal, kuuenda kuu esimesel päeval tuli Issanda sõna prohvet Haggai kaudu Serubbaabelile, Sealtieli pojale, Juuda maavalitsejale, ja Joosuale, Joosadaki pojale, ülempreestrile; ta ütles:
    2 „Nõnda räägib vägede Issand ja ütleb: See rahvas ütleb: Aeg ei ole veel tulnud Issanda koja ülesehitamiseks.”
    3 Ja prohvet Haggai kaudu tuli Issanda sõna; ta ütles:
    4 „Ons teil endil aeg istuda oma vooderdatud kodades, kui see koda on varemeis?
    5 Ja nüüd ütleb vägede Issand nõnda: Pange tähele oma teguviisi!
    6 Te külvate palju, aga saate pisut; sööte, aga kõht ei saa täis; joote, aga janu ei kao; riietute, aga ei saa sooja; ja kes teenib palgalisena, teenib katkisesse kukrusse.
    7 Nõnda ütleb vägede Issand: Pange tähele oma teguviisi!
    8 Minge mägedele, tooge puid ja ehitage koda üles, siis on mul sellest hea meel ja ma ilmutan oma auhiilgust, ütleb Issand.
    9 Te loodate palju, aga vaata, kõik väheneb; te toote koju, aga mina puhun selle ära. Mispärast? küsib vägede Issand. Minu koja pärast, sest see on varemeis, teie aga jooksete igaüks omaenese koja asjus.
    10 Seepärast keelab taevas teile kastet ja maa oma vilja.
    11 Ma olen kutsunud põua maale ja mägedele, viljale, veinile ja õlile ja kõigele, mida maa toodab, ning inimestele ja loomadele, ja kogu nende kätetööle.”
    12 Ja Serubbaabel, Sealtieli poeg, ja Joosua, Joosadaki poeg, ülempreester, ja kõik, kes olid rahvast alles jäänud, kuulsid Issanda, oma Jumala häält ja prohvet Haggai sõnu, nõnda nagu Issand, nende Jumal, teda läkitas, ja rahvas kartis Issandat.
    13 Ja Haggai, Issanda käskjalg, ütles Issanda ülesannet täites rahvale nõnda: „Mina olen teiega, ütleb Issand.”
    14 Ja Issand äratas Serubbaabeli, Sealtieli poja, Juuda maavalitseja vaimu ja Joosua, Joosadaki poja, ülempreestri vaimu ja kogu allesjäänud rahva vaimu, ja need tulid ning alustasid tööd vägede Issanda, oma Jumala koja kallal
    15 kuningas Daarjavese teisel aastal, kuuenda kuu kahekümne neljandal päeval.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.