Maria Jufereva-Skuratovski: poliitikud peavad rohkem õpetajaid kuulama!

Keskerakonna Naiskogu (KENA) Lasnamäe esindus korraldas ümarlaua “Koolide üleminek eesti õppekeelele. Kas koolid ja pered on selleks valmis?” Arutelul osalesid koolide ja lasteaedade direktorid, õpetajad, õpilased ja nende vanemad.

Riigikogu liikme ja KENA Lasnamäe filiaali juhataja Maria Jufereva-Skuratovski sõnul ei võetud seaduseelnõu koostamisel arvesse koolidirektorite ja õpetajate seisukohti. „Arutelu käigus selgus rida probleeme, mis on olnud aastaid lahenduseta. Puudus ministeeriumipoolne kontroll selle üle, kui tõhusalt üks või teine õpetaja eesti keelt õpetas, õpetajatele täienduskursusi ei pakutud. See on tegelikult lihtsalt nördimust tekitav!“ ütles Jufereva-Skuratovski.

Pae gümnaasiumi direktor Isabella Riitsaar märkis, et ilma piisava hulga õpetajate ja metoodiliste vahenditeta on üleminek peaaegu võimatu. Lisaks ei ole üleminekuetapid läbi mõeldud.

Ümarlauas osalejad jõudsid ka järeldusele, et tuleb veel mõelda sellele, kuidas tõsta õpetaja elukutse mainet noorte silmis. Väga raske on tahta saada õpetajaks, kui ameti kuvand seostub selliste mõistetega nagu „madal palk, suurenenud töökoormus, pidevalt muutuvad nõuded ministeeriumi poolt, metoodiliste vahendite puudumine, ületäidetud klassid”.

Ümarlaual sõnastatud ettepanekud esitatakse Haridus- ja Teadusministeeriumile ning Riigikogule.

6 kommentaari
 1. Südames on meeletu rõõm 2 nädalat ago
  Reply

  Eurooplased avastasid nüüd, et Ukraina sõda on vaid üks tahk USA suuremast strateegilisest duellist Hiinaga, mis on alati ELi huvidest olulisem.
  See kehtis Trumpi ajal ja jääb samaks ka tema järeltulija ajal. Erinevus on lihtsalt selles, et sõnum edastatakse erinevas stiilis.
  Pikemas perspektiivis võib Bideni viisakas ükskõiksus osutuda isegi surmavamaks.

  • Õpetajate rohkus Maarjamaal 2 nädalat ago

   Palgad on hääd. Suvi vaba nagu riigikogus. Ja Ukrainast tuleb vaid lisaväge.

 2. millest rõõm 2 nädalat ago
  Reply

  KUda nad alles nüüd avastasid? Mina avastasn juba 20 a tagasi ja mtlesin, et kuhu see USA aru on peidet.

 3. Skuratovskile .... 2 nädalat ago
  Reply

  Poliitikud ei pea kuulama õpetajaid ega koristajaid , on valitud minister vastavatel aladel ja on õpetajate liit, õpetajate leht jne., kus õpetajad esitagu oma seisukohti. Nende esindajad viivad sõnumi ministrini ja 1 vahelüli on koolidirektor ja hoolekogu (kes peab suhtlema samuti , lastevanemate eestseisusena) , kes on lüliks KOV ja kooli vahelisel. KOV haridusosakond peab sellega tegelema ja vaagima vajadusel Linnade-omavalitsusliidu raames. Seega on Teil kõik alused olemas ja pole vaja ajada pehmet juttu ning puudub KOV roll , mitte ministeeriumi kontroll.
  Oled unustanud , et oli ka üks soe koht vahepeal – Rahvastikuminister ja + KOV – Riigikontroll(kes peab vahendite kasutamise osa kontrollima Haridusministeeriumi ja KOV osas.
  Esmasena aga on tegemata koolides direktoritel töö- kui nad ise ei oska vastavalt Eesti keele nõudele vastavat kategooriat ja ei suuda arusaada , millest on jutt.
  Muuseas, see ongi mis tekitab vahe slaavi ja eesti keele rääkijate vahel- peale rääkimise on vaja mõista, mida räägid. Hulk venelasi räägib aga ei saa aru , neile räägid – ütleb , jah ja tegelikult teeb teisiti. Kõik need venelased , kes suudavad eestikeele omandada käigult – need on pärit kultuursematest suguvõsadest.

 4. Nii 1 nädal ago
  Reply

  Meil on väga halb ja isegiõel valitsus, vihavaenu õhutades unustavad ära miks nad on üldse valitsusse saanud.teevad mis meelde tuleb ja kahjuks mitte midagi õigesti ei tee.

 5. Nii 1 nädal ago
  Reply

  Mitte mingil juhul ei tohu kaotada ära vene õppekeelega koolid.vene koolis on mitmed õppeained juba ammu eestikeelsed aga keemiat, füüsikat ja matemaatikat peavad vene lapsed saama õppida oma emakeeles. Tähtsad on teadmised. Ja millega peaksid vene koolide õpetajad siis hakkama tegelema. praegune valitsus teeb vaid halba inimestele.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.