Ratas Kiievis: sõda peab lõppema Ukraina võiduga

Jüri Ratas Ukraina parlamendi ees. Foto: Vadym Sarakhan/Riigikogu

Kiievis visiidil viibiv Riigikogu esimees Jüri Ratas pidas täna Ukraina ülemraada istungil kõne, kus ütles, et kuigi me ei tea, millal Venemaa algatatud sõda lõpeb, peab see lõppema Ukraina võidu ja Venemaa kaotusega.

Ratas ütles Ukraina parlamendi ees, et Venemaa algatatud brutaalne sõda Ukrainas on kestnud juba ligi 300 päeva. Tema sõnul on Venemaa agressioon põhjustanud Ukraina rahvale suuri kannatusi, kümned tuhanded inimesed on tapetud ja miljonid on pidanud oma kodudest lahkuma – selle eest kannab tema sõnul vastutust Venemaa üksi.

„Me ei tea veel, millal sõda lõpeb, aga on selge, et see peab lõppema Venemaa kaotusega,“ ütles Ratas, kelle sõnul on ajalugu meile õpetanud, kui oluline on küsimus vastutusest. Tema sõnul toetab Eesti Venemaa toime pandud kuritegude sõltumatut ja tõhusat uurimist, nagu ka eritribunali loomist agressioonikuritegude üle kohtupidamiseks. „Lisaks peab Venemaa maksma reparatsioone Ukrainale põhjustatud kahju eest.“

Ratas kinnitas, et Eesti seisab kindlalt Ukraina kõrval ja teeb seda nii kaua, kuni kõik okupeeritud piirkonnad saavad vabastatud ja õiglus jalule seatud. Tema sõnul on Eesti koos teiste demokraatlike riikidega töötanud selle nimel, et tõsta agressiooni hinda, jätkata sanktsioonide kehtestamist ja Venemaa isoleerimist rahvusvahelisel areenil. „Samuti on viimastel kuudel kasvanud meie poliitiline, sõjaline ja majanduslik abi Ukrainale,“ ütles ta, kinnitades et Eesti jätkab Ukraina toetamist vajaliku varustuse ja väljaõppega ning kutsub ka oma NATO liitlasi suurendama sõjalist abi.

Eesti majanduslik ja humanitaarabi on suunatud Ratase sõnul talve üleelamisele ja sellele, et aidata Ukrainal toime tulla energiataristule tehtud kahjuga. Lisaks peab Eesti tema sõnul juba praegu oluliseks keskenduda Ukraina varasele ülesehitusele, kuhu Eesti on mitme kuu jooksul panustanud. „Meie fookus on Žõtomõri oblastil, kus me ehitame lasteaeda Ovrutši linnas ja taastame Malõni silda. Saadame ka 44 bussi nii Žõtomõri kui ka teistesse regioonidesse, et aidata taastada ühistranspordisüsteemi,“ ütles ta.

Ratas kinnitas ülemraada ees peetud kõnes Eesti toetust Ukrainale teel Euroopa Liitu. Tema sõnul on Euroopa Liidu kandidaatriigiks saamine küll suur samm edasi, kuid siiski vaid esimene samm ELi liikmeks saamisel. Tema sõnul on Eesti valmis jagama oma kogemusi ja tulevase liikmesuse saavutamisele kaasa aitama. Samuti kinnitas Ratas toetust Ukraina NATO-püüdlustele.

Riigikogu esimees rääkis oma kõnes ka Eesti ja Ukraina parlamendi headest ja sõja ajal üha tihenenud suhetest. „Muidugi pole tugevnenud üksnes poliitikute, vaid eeskätt meie inimeste sidemed. Eesti on praegu uueks koduks rohkem kui 60 000 ukrainlasele, kes on pidanud Ukrainast Venemaa agressiooni tõttu lahkuma. Selle tulemusel on Eesti rahvaarv täna viis protsenti suurem, kui see oli aasta tagasi,“ ütles ta ja lisas, et Eesti inimesed on ukrainlased soojalt vastu võtnud ja neid toetanud. „Tugeva solidaarsuse üheks parimaks näiteks on asjaolu, et üle 80 protsendi Eesti antud humanitaarabist on annetanud eraisikud, eraettevõtted ja mittetulundusühingud.“

Ratas sõnas, et 24. veebruaril 2023 tähistab Eesti oma 105. aastapäeva ning samal päeval möödub aasta Venemaa brutaalse agressiooni algusest Ukrainas. „Ma soovin, et selleks kuupäevaks oleks viimane Venemaa sõdur Ukraina rahvusvaheliselt tunnustatud piiridest lahkunud. Isegi kui mu soov on liiga optimistlik, on üks absoluutselt selge – Venemaa kaotab selle sõja ja Ukraina võidab selle sõja, et Ukraina rahvas saaks vabalt oma tuleviku üle otsustada ning Eesti ja Ukraina saaksid üheskoos kuuluda demokraatlike riikide Euro-Atlandi perekonda,“ ütles ta Ukraina ülemraada ees peetud kõnes.

Täna hommikul kohtus Ratas Kiievis Ukraina parlamendi esimehe Ruslan Stefantšuki ja aseesimehe Oleksandr Kornijenkoga.

Ratas on Ukrainas visiidil tänavu kolmandat korda. Esimest korda külastas ta Ukrainat veebruari alguses ning teist korda koos oma Läti ja Leedu kolleegiga 24. märtsil, täpselt kuu aega pärast Venemaa täiemahulise sõja algust.

Fotod visiidist ja video ülemraadas peetud kõnest (autor: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei)

15 kommentaari
  1. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Tore. Minski leppeid ei olnudki plaanis järgida- seda on tunnistanud Parašenko. Zelenski ka grimassitas ja lõpuks kuulutas, et ta ei kavatsegi järgida. NATO kurjategijad tegid kõik selleks , et tapatalgud Donbassi kallal jätkuksid.
    Donbassis hukkub ka tänavugi tsiviil kodanikke- neid ei peeta UKR natside poolt inimesteks- neid ütlemisi on küllaga SH- Zelenski poolt. .Iga Ukraina toetaja on mõrvatööde osaline -uusfasistliku riigi toetaja.
    On küllaga räägitud nn. ukrainlastega- tegelikult tulevad siia venelased !!!
    Peale verist riigipööret- Janukovitsi kukutamist : ei uskunud, et pean lahkuma- aga minul kadus töökoht.
    teine- mul pole enam kodu- soovin mis oli enne
    kolmas: maffia kiskus mult põllumajandus ettevõtte ja korteri
    Eesti Vabariik toetab !!!

    • Sõda kirjutab kõik korstnasse 2 aastat ago

      Kaheksa aastat kannatasid inimesed Donbassis genotsiidi, mürskude ja blokaadi all ning Hersonis ja Zaporožjes üritati kuritegelikult tekitada vihkamist Venemaa ja kõige venepärase vastu. Nüüd ähvardas Kiievi režiim juba referendumite ajal vägivalla, surmaga kooliõpetajaid, valimiskomisjonides töötanud naisi, hirmutas repressioonidega miljoneid oma tahet avaldama tulnud inimesi. Kuid Donbassi, Zaporožje ja Hersoni murdumatu rahvas ütles oma sõna.
      Ma tahan, et Kiievi võimud ja nende tõelised peremehed Läänes mind kuuleksid, et kõik mäletaksid seda: Luganskis ja Donetskis, Hersonis ja Zaporožjes elavatest inimestest saavad igaveseks meie kodanikud. Kindlasti ehitame uuesti üles hävinud linnad, elamud, koolid, haiglad, teatrid ja muuseumid, taastame ja arendame tööstusettevõtteid, tehaseid, infrastruktuuri, sotsiaalkindlustus-, pensioni-, tervishoiu- ja haridussüsteeme.
      Aga inimesi ei saa toita trükitud dollarite ja eurodega. Nende paberitükkidega on võimatu toita ja võimatu on kodu kütta Lääne sotsiaalsete võrgustike virtuaalse ülespuhutud kapitalisatsiooniga.

  2. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Olen alati pooldanud Keskerakonda ja hinnanud Ratase tööd sisepoliitikas aga välispoliitikas on ta lihtsalt vastik. Sõda poleks alanudki kui poleks väljaspoolt ässitatud ja relvi antud. Kõik oleks jäänud vanaviisi.Ega Venemaa poleks ka Luganskit ega Donbassi kui Ukraina banseralased poleks seal elavaid venelasi ahistanud ja pommitanud.kõige suurem süüdlane on Biden kellel on oma huvid mängus. Krimm oli varem Venemaa osa aga ukraina rahvusest Venemaa valitseja kinkis selle Ukrainale. Krimm läks rahva tahtel kasutades enesemääramise õigust Venemaale.

    • Armastatud Kaja Kallas 2 aastat ago

      Kajakene maksis Ratasele kätte! Ja Ratas keerleb tulutult edasi. AITAB!

  3. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Mina tahaksin et vene inimestel oleks hea rahulik elu Ukrainas, et Krimm jääks Venemaale sest rahvas tahab seda , et Biden ei saaks biorelvi panna Krimmi Venemaa nõrgestamiseks. Kõik oleks jäänud samaks kui väljaspoolt poleks hakatud relvi andma. Väga sümpaatne ukraina rahvusest poliitik Ukrainas rääkis kui palju Zelenski rahvale lubas ja midagi ei täitnud.Tulles võimule olid peaaegu pooled uSA elanikud Bideni vastu ja esimese asjana läks ta Süüriat pommitama kus hukkus palju inimesi. Naeruväärne oleks mõelda et see mees kautseb ukrainlasi. Ta kasutab seda sõda oma huvides ära.

  4. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Mina olen sell poolt et vene rahvusest inimesed saaksid inimväärset elu nautida et neid ei alavääristataks ja ei tapetaks nagu seda tehti kõik need kaheksa aastat peale verist riigipööret kus oli ka USA huvid mängus.Soovin et Krimm jääks Venemaa osaks ja soovin et Biden jätaks Euroopa riigid rahule ja selle sõja peasüüdlane ta ongi. Tema ässitas zelenskit ära võtm Krimmi andes sõjamoona.

  5. Tubli, Jüri Ratas! 2 aastat ago
    Reply

    Kui Ukraina võidab sõja, paigutab USA lähi ja keskmaa tuumaraketid Krimmi ja Ida-Ukrainasse.USA-l tekib peale 1962. aasta Kuuba kriisi teistkordne võimalus anda Venemaale preventiivne tuumalöök, hävitades strateegilised raketid enne starti.Vene tuuma-allveelaevadel on sabad taga ja need hävitatakse enne kui nad suudavad välja lasta ainsatki raketti. Raketitõrje võtab maha needki vähesed raketid, mis on suutnud kuidagi startida. USA mandriosa jääb tuumasõjast puutumata! Nagu “Postimees” kirjutab, tuleb vaenlane hävitada tema enese territooriumil ja Eestist stardivad Venemaa suunas NATO tankikolonnid. Peale võidukat sõda kattub Eestit radioaktiivse tuha pilvedega. Põllundus muutub võimatuks. Veekogud muutuvad radioaktiivseteks. Vett saab mõnda aega ainult puurkaevudest… Enne lõplikku hävingut jõuab Venemaa välja lasta siiski hulgemalt tuumalaenguga Iskandere Ämari, Tapa jt.baltikumi ja Euroopa sihtmärkide pihta. Mis saab tuumajaamadest nagu Sosnovõi Bor, Loviisa Soomes… ei julge isegi arvata.

  6. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Ma tahaksin et Eestimaa parima erakonna esimeheks saaks mõni teine poliitik. Ratas in mulle ebameeldivaks läinud välispoliitikas. Tark mees aga ei mõista mis tegelikult toimub.

  7. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Ratas kui Bilderbergi Bande liige (s.t. massoon) laulis talle ette antud aariat!

  8. jurakale 2 aastat ago
    Reply

    “Massoonidele” pole vaja seda, kel pole rahva “usaldust”, sest siis pole kellelegi midagi ette laulda ja ette anda tema läbi. Tema ainus võimalus on iroonilisel kombel pensionärid, kelle vaesema osa ta reetis. Just Vaesem osa on kaaluleeleks, tema aga mängib runalast harjumusest jõukamatele. Sotsiaalhartaga täielik ühinemine tuleb läbi viia, sest muidu ei ole Tagatist. Ja tema sõnu ei usaldata arukamate poolt ja tal alati võimalik taganeda. 4 a. on pikk aeg, juhtuda võib möndagi.Ja polegi jälle vastutav keegi. Ja pole enam “massoonidele” vaja.

  9. Kai 1 aasta ago
    Reply

    Maffia on Venemaal võimul alates bolševike “võidust”. Praegu näeme selle vilju.
    Venemaal elavatest inimestest on lihtsalt kahju. Ei kujuta ette, mis näoga nad maailma vaatavad,
    kui jälle normaalne riigikord tuleks.

  10. Soo 1 aasta ago
    Reply

    Ukrainas poleks sõda äldse olnudki kui Biden ja tema ässitusel mõned riigid poleks Zelenskile surmarelvi jaotanud. Kõik oleks jäänud samaks aga sõda poleks olnud. Venemaa tahab vaid rahu Donbassis ja säilitada Krommi. Biden poleks pidanud sekkuma aga Ukrainast on kergem Venemaale saata biorelvi ja nõrgestada Venemaad .

  11. Ohoo 1 aasta ago
    Reply

    Ukraina võiduga sõda nagunii ei lõpe sest siis ta lõpeb Bideni võiduga terve Ukraina üle. Venemaa tahab vaid õiglast suhtumist rahvasse eriti Donbassis ja säilitada Krimm Venemaa valduses. Ratas on lolliks läinud ja viidab aega rändamise peale ehkki temast ei olene maailmas midagi. Aga midagi peab ju tegema et säilitada suurt rahahunnikut enda kasuks. Ei tea kas ta rändab maksumaksja raha eest ja ja ajab tühja tuult taga.. Mitte midagu eu muutu tema ässitustegevuse tõttu. Olen Raases väga pettunud.

  12. Jane 1 aasta ago
    Reply

    Minul on tuttavaid eestlasi kes elavad Peterburis ja nad on väga rahul. Umbes 200 eestlast käibkirikus kus eestlasest pastir peab jumalateenistust. Mu tuttaval eestlasel on väimees ukrainlane kes on suure tehase direktor. Inimesed elavad hästi eriti suured palgad on kultuurutegelastel. Kõigisse rahvustesse suhtutakse hästi mitte nii nagu Ukraunas kus suhtumine venelastesse oli allapoole arvestust neid on alandatud sellest ajast saadik kui toimus verine ja ebaseaduslik võimuvahetus Kiievis.Rahvas elas vaesuses ühtegi asja mida Zelenski lubas teha ta ei täitnud. Pensionid olid meie rahasse üle kantult 80 eurot, mulle rääkis üks ukrainlanna. BIDEN OLEKS PIDANUD ANDMA UKRAINALE RAHALIST ABI JA MITTE SURMARELVI.

  13. Mees 1 aasta ago
    Reply

    Kulla Kai, Venemaal oleks kõik hästi kui Biden poleks ässitanud ja surmarelvi andnud Ukrainale.Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi aga Ukrainasahistati venelasi.Mitmed riigid olid USA poolt pommitatud ja nüüd oli järjekord Venemaa käes. Venemaad kavatsesud nad nõrgestada Ukraina sõja kaudu.Zelensko laseb tappa oma rahvast aga kui väljaspoolt poleks relvi saanud poleks ka sõda ka kõik oleks jäänud samakks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.