Priit Toobal: Reformierakonna valitsus viib Eesti rahva vaesusesse

Priit Toobal. Foto: Priit Toobali blogi

Üsna vähe on tähelepanu saanud statistikaameti 30. novembri teade majanduse langusesse pöördumisest. Sisemajanduse kogutoodang oli kolmandas kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kahanenud 2,4 protsenti. Samas Ärileht ähvardab lausa tormiga ja võrdleb olukorda 2008. aastaga, mil sisenesime suurde majanduskriisi. Muide, ka siis sisenesime kriisi oravapartei juhtimisel.

Võrdlus 2008. aastaga on asjakohane, sest toonagi olime olukorras, kus sisemajanduse kogutoodang kahanes, ehkki sissetulekud veel kasvasid. Usun, et paljudel on juba meelest läinud, kuidas Andrus Ansipi valitsus majanduskriisile reageeris. Eredamad näited on kindlasti käibemaksu “ajutine” tõstmine 18 protsendilt 20 protsendile, kütuseaktsiisi tõstmine, sealhulgas eridiisli aktsiisi tõus, maagaasi aktsiisi tõus 130 protsenti, õpetajate sundpuhkusele saatmine ning käibemaksuerisuste kaotamine.

Samuti kehtestati just 2009. aastal kord, et kolmel esimesel haiguspäeval haigeks jäänuile haigusraha ei maksta – varem hakati maksma alates teisest haiguspäevast nagu praegugi. Kui koroonapandeemia puhkedes Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsuse ajal tuldi inimestele vastu ning jäeti vaid esimene haiguspäev inimese enda kanda, siis nüüd viib Reformierakond meid sotside vastuseisust hoolimata Ansipi valitsuse ajal kehtinud süsteemile tagasi ehk esimesed kolm haiguspäeva on inimese enda kanda.

Tagantjärele saab hinnata, et kõik toonases kriisis tehtud kärped, maksutõusud ja nii inimestel kui ettevõtjatel hinge kinni poomine olid valed, sest vajusime Euroopas kõige sügavamale. Kriisis käituti minu hinnangul valesti ja sellest oleks võinud õppida, aga nagu näha, ei suutnud Reformierakond tollastest õppetundidest midagi kaasa võtta. Nüüd räägitakse taas sama juttu.

Nii nagu suurem osa 2009. ja 2010. aastal vastuvõetud otsuseid, mõjutavad ka praegu juba tehtud ja planeeritavad otsused peamiselt just keskmise ja väikese sissetulekuga inimesi. Kõik aktsiisitõusud – ja ma ei räägi siin alkoholi või tubaka maksudest – löövad proportsionaalselt vähem teenivate inimeste rahakoti pihta.

Kui me seni arvasime, et energia meeletutest hindadest tingitud toidukaupade, transpordi, esmatarbekaupade ja teenuste hinna tõus mõjuvad üksnes vaesemale elanikkonna osale, siis kahjuks enam mitte ainult. Ka keskmise sissetulekuga inimeste igapäevane hakkamasaamine halveneb päev-päevalt. Selle aasta rohkem kui kuuel kuul on inflatsioon olnud üle 20 protsendi! Ka novembris oli see üle 20 protsendi. Osa kaubarühmade hinnad on aga kerkinud märksa enam. Seesuguses olukorras tuleb oma inimestele jõuliselt appi tulla.

Leevendada ei tule üksnes energia hindade kasvu, vaid ka käibemaksu erisusi tehes alandada näiteks toidu- ja lastekaupade hindu. Samuti ei ole laest võetud pensionide erakorraliste tõusude vajadus. Aidata tuleb üksikisikuid, ettevõtjaid ja ka omavalitsusi. Kaudsete maksude tõstmine, ettevõtjate tormi kätte jätmine ning tulumaksupoliitika “Võitjad võtavad kõik” rakendamine viisid meid 2008. aastal alanud kriisis sohu ja viivad ka nüüd.

Valitsuse kõrvaltvaatamise poliitika on viinud ettevõtjad raskesse olukorda. Kahjuks on paljud, ka pikalt tegutsenud ettevõtjad pidanud oma uksed sulgema. Need, kel on aegade jooksul kogutud paksem rasvakiht, on seni saanud piirduda suuremate või väiksemate koondamistega ning on õnneks veel hinges. Valitsus ei saaks justkui aru, kust tuleb raha riigieelarvesse. Jääb mulje, et raha võtavad pea- ja rahandusminister seina seest…

Raha tuleb ettevõtjatelt ja kui ettevõtjad vajalikul hetkel aitamata jätame, kaotavad nii kohalikud omavalitsused kui ka riik ja kõik inimesed.

Ärme laseme samu vigu korrata. Kriiside ajal on Eestit juhtinud nii Reformierakonna kui ka Keskerakonna valitsus. Reformierakonnal ja tema partneritel on olnud üks käekiri, Keskerakonnal ja tema valitsuskaaslastel sootuks teine. Erinevaid statistilisi andmeid kõrvutades on näha, et lihtsa Eesti inimese käsi käis paremini, kui Keskerakond ühes EKRE ja Isamaaga valitsusvankrit vedas: sisemajanduse kogutoodang kasvas, hinnatõusud olid võrreldes teiste Euroopa riikide omadega samas suurusjärgus, tarbijad tundsid ennast kindlalt, töötute osakaal oli stabiilne, toimetulekutoetuste saajate arv vähenes ja maksukoormus kahanes ehk inimesed said oma eluga paremini hakkama. Kõik need andmed on statistikaameti, Eesti Panga ja konjunktuuriinstituudi kodulehtedelt nähtavad.

Reformierakond on juba mitu kuud püüdnud ellu kutsuda duelli EKRE-ga. Olen nõus Eesti Vabariigi presidendiga, kes 5. märtsi riigikogu valimisi välja kuulutades sõnas, et parlamendivalimised ei tohi saada kahevõitluseks ehk siis võitluseks vaid kahe erakonna vahel. Ent kahe vaate ja suhtumise võitluseks peavad need valimised küll kujunema. Ühel pool on Eesti inimeste hakkamasaamise parandamine ning teisel pool aegunud ja dogmaatilised arusaamad maksupoliitikas, üleolev suhtumine keskklassi ja vähem teenivatesse inimestesse.

7 kommentaari
  1. rehepapp 2 aastat ago
    Reply

    Teil jälle üleolev suhtumine “alamklassi”. K…rrt, mis alam ma teile tühikargajatele olen? Mille järgi te määrate inimesi – aru järele ? Siis ei peals poliitikud pääsema kaugemale kui lasteaia kooli ettevalmistusklassi.
    Raha järele,ikka raha järele. Kel pole,kes lasi ära võtta see on loll ja kasutu te meelest.
    Siin sa oled, pestud ja klanitud. Aga minul läks ainus küttekeha -elektriradikas- rikki. Põles läbi. Sellega sai
    vannituppa pesema minna. Uskumatu õnn, et mul oli see 100 euri ja sain uue osta, aga kui poleks olnud?
    MITTE MIDAGI MUUD POLE, MILLEGA SAAB KÜTTA. Aga uus vilets, kaardan nüüd et see ka läbi põleb .ÄREVUSFOON alateadvusse ja teadvusse loodud. KUidas ta vannitoas vastu peab ei tea. Praegu istun siin kärnas ja salkus.= ALAMKLASS.
    ÄRGE UURIGE STATISTIKAAMETIST, LONJUNKTUURIINSTITUUDILT . Võtke julgus kokku ja küsige luba tulla KODUDESSE, RÄÄKIGE INIMESTEGA JA PEAASI KUULAKE. Kärnad ja täid ja keretäie peksa lollide käest võite muidugi saada, aga eks see väike asi kaalu üles kõik need poliitiku ametihüved.

  2. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Minu lemmikpoliitik on väla ilmunud. Kõik on õige mida ta räägib. Imearmas inimene. sellised inimesed nagu tema on vaja kindlasti valida Riigikokku ja ta sobib ka ministriks.tema süüdistused olid väljamõeldis. ta polnud kindlasti milleski süüdi. Edu talle ja kõike kõige paremat.

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Meile on palju halba teinud Laari, Ansipi, Rõivase ja Kaja Kallase valitsused.Keskerakond on püüdnud nende vigu parandada ja edasi monna, aga selle valitsuse ajal on langus jälle möödapääsmatu.

  4. jah 2 aastat ago
    Reply

    Ansipi aeg oli -anschlag ehk …..sellises kriisis tema tahtiski elada
    Kallase aeg on – kajalangus ehk … minu vanemad on ka pensionärid

  5. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Ei tea kas Toobalit laimati sellepärast et ta oli meie riigi parima poliitiku Edgar Savisaare sõber. Mitmed Keskerakonna poliitikud on saanud valesüüdistusi kaela. peavoolumeedia on Reformierakonna hääletoru ja aitas Toobalit laimata.Omad ei julgenud arvatavasti teda kaitsta kartes sattuda ise süüdistuste laviini alla. Huvitav et reformierakondlased ei jää kunagi süüdi ehkki põhjust oleks.

  6. sõjatamm 2 aastat ago
    Reply

    Toobal on tubli ja julge mees,et ei allunud survestamisele,kus temalt taheti saada valesüüdistusi,Savisaare vastu algatatud,fabritseeritud kohtuprotsessi läbiviimisel.Toobal väärib Riigikokku valimist ja ehk isegi Savisaart nüüd asendama.Kuigi paljud allusid survetele,et ennast päästa.Kaalul oli väga palju,et eestlaste tark,rahvusvaheliselt tuntud ning oma maad ja rahvast armastav ja hoidev inimene hävitada.Ta sandistatti aga siiski jumala armu jätkus temale veel viimse hingetõmbeni

  7. robert 2 aastat ago
    Reply

    Kena jutt küll aga selle rattataolise püksid teevad püüli mehikese mesijutud ei aita keskerakonnal tõusta Savisaare ehitatud büünele Seal on keskide nõrk lüli On palju tarku inimesi aga nõrk selgrootu juht Nii edasi ei saa Valimised kaotatakse erakond on teisejärguline

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.