Yana Toom: toimetuleku ja julgeoleku kõrval on tähtis ka ühiskonna sidusus

Yana Toom

Eesti Keskerakonna Riigikogu valimisplatvormis leiavad muuhulgas kajastust ka mitte-eestlastele olulised teemad. Keskerakonna aseesimees Yana Toom tõi välja, et kodakondsuspoliitikas peab erakond vajalikuks võimaldada alaliselt Eestis elavatel määratlemata kodakondsusega inimestel, kes ise, nende vanemad või vanavanemad on elanud Eestis enne 20. augustit 1991, taotleda kodakondsust lihtsustatud tingimustel.

„Lihtsustatud kodakondsuse andmise võimalus peab säilima puuetega inimestele ja vanaduspensionäridele, Eesti kodakondsuse taotlejatele tuleb pakkuda tasuta eesti keele kursusi ja tasustatud õppepuhkust keele õppimiseks,“ ütles Toom.

Valimisplatvorm sõnastab ka erakonna nägemuse hariduse tulevikust. Nimelt peab eestikeelse hariduse arendamise protsessis tagama, et õpilaste teadmiste tase ja õppetöö kvaliteet ei lange. “Keskerakond ei toeta poliitkampaania korras läbiviidavat üleminekut eestikeelsele haridusele, mis seab ohtu õppekvaliteedi ja vajalike õpetajate tagamise nii eesti- kui venekeelsetes koolides,” põhjendas aseesimees.

Toom selgitas, et keskerakondlased peavad vajalikuks võimaldada õppekvaliteedi tagamiseks vene emakeelega õpilastele osaliselt vene- või kakskeelset õpet koos süvendatud eesti keele õppega, et tagada neile vajalike teadmiste omandamine ning paremad võimalused edasiõppimiseks ja kutse omandamiseks.

„Toetame riiklikult erinevate keelekümblusmetoodikate ja lõimitud õppekavade kasutamist alus- ja üldhariduses,” viitas Toom valimisprogrammile. Lisaks ollakse sihikindel programmi „Eestikeelne õpetaja haridusasutuses“ jätkamises ja suurendamises. Programmi raames palkab riik eestikeelseid õpetajaid venekeelsetesse lasteaedadesse ja koolidesse.

Toomi sõnul on viimastel kuudel Eestis süvenenud ohtlik trend – leidub poliitikuid, kes mängivad ühiskonna hirmudel ja soovivad lõigata poliitilisi punkte venekeelse kogukonna arvelt. “Selle asemel, et tugevdada mitte-eestlaste kuuluvustunnet, peatakse nõiajahti, unustades, et ühiskonna sidusus on toimetuleku ja julgeoleku kõrval samamoodi oluline. Selle pärast tõime platvormis eraldi välja, et Keskerakond peab vajalikuks ka edaspidi tagada mittekodanike ja alalise elamisloaga kolmandate riikide kodanike hääletamisõigus kohalike omavalitsuste valimistel,“ lõpetas Toom.

Riigikogu valimised toimuvad 5. märtsil.

4 kommentaari
  1. RODINA ZOVJOT 2 aastat ago
    Reply

    Usume, et ütlesid: Venelane hääletab südamega!

  2. vanamemm 2 aastat ago
    Reply

    EI PEA MIDAGI TEILE EI TAGAMA EGA MÕISTMIST KULBIGA PÄHE KALLAMA. See pole sellise mentaliteediga rahvuse puhul võimalik, see on kui hüaani nõudmised hirvele, et seisa paigal kui ma sind nahka pistan.

  3. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Ei tule mingisugust sidusust . NATO on meiega võidelnud juba enne meie sündi. Nüüd kui nn. valitud juhid on tallalakkujad natsi blokile, lasevad , toidavad jänkide relvatööstust, kurnavad EL-i majanduslikult -ei tule mingit sidusust. Ajalehte on vastik lugeda ! näit. Maaleht ainult üks artikkel analüüsiks:
    Kuuba raketikriis, Butša, Malaisia lennuk.
    Enam kui Aasta nn. Kuuba raketikriisi olid jänkid oma raketid Türki paigutanud- meie vastu.
    Butša- Juba AK ekraanil- tapetud elanikud valgete käe lintidega- seega venelased- mida hiljem veel konksudega veeti (paigutati filmi võteteks ringi)
    Malaisia lennuk- Isiklikult nägin UKR tv-s kuidas UKR-natsid tormasid oma BUK ( õhutõrje) kompleksidega nn. rindele- tänini pole keegi küsinud- kuhu oli neil kiiret vahetult enne lennuki alla laskmist.
    EV- ja rahvusvahelistes õiguskaitse organites pole minu avaldused menetlusse võetud- seega toetatakse neofašismi EV-s. Pole ka Eest rahvusest kodanikud seal kaitset saanud. Siimu ja Räpina linnapea asjade võrdlus.
    Need institutsioonid vaatavad kuritegusid läbi sõrmede- menetletakse süütuid eksimusi. !!!

  4. öäk 2 aastat ago
    Reply

    Eestlastel pole omavahelgi sidusust, st. om vaid “käsi peseb kätt” situats. ja siis ka venelastega või minupoolest kasvõi Tsongis-Khaaniga kui mängus on RAHA – rehepapi JUMAL.
    Nagu lapsidiootidega oleks tegu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.