Keskerakond soovib anda rahvale rohkem võimalusi riigiasjades kaasa rääkida

Erki Savisaar

Eesti riik peab soodustama suuremat inimeste sõnaõigust otsedemokraatia rakendamisel ja poliitikas ning seetõttu pooldame, et kodanikel oleks võimalus algatada eelnõu, mida Riigikogu peab menetlema parlamendi täiskogu ees, ja rahvas saaks presidenti otse valida, ütleb Riigikogu liige Erki Savisaar, kommenteerides Keskerakonna valimisplatvormi kodanikuühiskonna peatükki.

Riigivõimu tuleb teostada austusega inimeste ja nende põhiõiguste vastu. Hoolivus, sallivus ja vabadus on meile ühiskonna põhiväärtused,” lausub Erki Savisaar. “Praeguse korra kohaselt saab rahvaalgatuse korras Riigikogule üle anda pöördumise, kui sellel on 1000 allkirja ning vastav komisjon on kohustatud seda arutama. Soovime anda Eesti inimestele suurema õiguse riigiasjades kaasa rääkida nii, et 25 000 kodanikul oleks õigus algatada eelnõu, mida Riigikogu peab menetlema täiskogu ees. See aitaks vältida nn teerullipoliitikat, mida riik praegu näiteks Nursipalu harjutusväljakut laiendades rakendab.”

Erki Savisaar on veendunud, et esindusdemokraatia kvaliteedi tõstmisel on oluline roll anda rahvale võimalus presidenti otse valida. “Oleme Riigikogus korduvalt Keskerakonna poolt esitatud eelnõu menetlenud, kuid paraku ei ole see piisavat toetust pälvinud. Presidendivalimiste praegune protseduur on kohmakas ja selle läbipaistvust tuleks suurendada. Otsevalimised suurendaksid olulisel määral ka inimeste kaasatust ja huvi poliitika vastu,” räägib ta.

Keskerakonna esinumber Võru-, Valga- ja Põlvamaal lisab, et samuti peab erakond vajalikuks langetada kandideerimisõiguslik iga nii Riigikogu kui ka Euroopa Parlamendi valimistel 18. eluaastale. Praegu on kandideerimisõigus on Eesti kodanikul, kes on valimispäeval vähemalt 21-aastane. “Keskerakond toetab mitmekesist otsedemokraatiat, nagu näiteks rahvaküsitlused, rahvahääletused, osalusveebid, arutlev hääletamine, planeerimistöötoad ja kaasav eelarve,” loetleb Riigikogu liige Erki Savisaar.

Keskerakonna valimisplatvormiga saate tutvuda siin: keskerakond.ee/files/valimisplatvorm3.pdf

15 kommentaari
  1. TÕNIS Keldsar 2 aastat ago
    Reply

    Kui aga tahad oma arvamust avaldada – siis ei lasta läbi. Kustutatakse enne kui isa ka lugeda saaks. <kui tahate, et söönud, vargad ja litssksd meid valitsevad, valge Ratta jne. Vahale topppige kasutuseks Siret . Vurre ka vaja,vaja.

    • TÕNIS Keldsar 2 aastat ago

      kUI TAHAME PEREMAT ELU, HOIDUME VALIMISTEL KALLASE NIMELISTEST, <KPENTUSTEST JA <ROSIMANUSTEST,

  2. vai vau 2 aastat ago
    Reply

    Alles käis persodenti kätlemas võera naasega?

    • Kui laps saaks valida 2 aastat ago

      Vaat siis kaoks ää ka naistevahetus.

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Ega reformistlik valitsus pole kunagi rahva arvamusega arvestanud.nad ei saanud koos Keskerakonnaga valitseda sest keskerakondlased soovisud saavutada meie rahva heaolu ja siis hakkasid reformierakpnlased otsima teeseldes vigu. Alguses keeldusid koos valitsemisest ka Isamaa ja SDE aga seekord alluti Reformierakonnale ja saimegi viletsa valitsuse.Muidugi on Keskerakond parim erakond ja EKRE sobib nendega valitsema.

  4. ? 2 aastat ago
    Reply

    miks alles nüüd?

  5. Kui saaks kaasa rääkida 2 aastat ago
    Reply

    Ehk tõstaks toimetulekutoetuse 800 euroni ja minimaalse pensioni 1200euroni.
    Veel oleks vaja kehtestada lemmikloomadelele tasuta meditsiiniline abi. Kindlasti peaks olema koerte- ja kassiomanikle toetus, mis aitab katta nende tpidamist.

  6. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Loomulikult tuleb rahvast kaasata!
    Sissejuhatuseks tuleks ära teha RAHVAHÄÄLETUS perekonna mõiste küsimuses.
    Seesama, mille KAPO poolt võimule upitatud ooravad ära jätsid!
    .
    Kas KE on selle rahvahääletuse läbiviimise poolt?
    Kas KE on Kõrgeima Võimu Kandjale otsustusõiguse andmise poolt või vastu?!

  7. to kui saaks kaasa rääkida= Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    ETSKAE JUNNJUTLASED jälle pildile roninud ilkuma !
    Juba ainuüksi teiesuguste pärast ei saa rahvale otsustusõigust anda -esinete mitmuses. ja võikalt alaarenenud
    “hinge”/tu/elu teil. Üldse vabapidamisel ei saa pidada teiesuguseid pissinuusutajaid. sügelisi.

    • Jurakas 2 aastat ago

      Loomasõber – looma-armastaja on rääkinud!
      .
      Las lugejad nüüd hindavad tema (ja võrdluseks ka minu) taset! K.a. argumenteerimisoskust!
      .
      PS. Lisaks peaks “Kui Saaks Kaasa Rääkida” arvestama sellega, et Ta ei ole mitte esimene, kes on netisolvangute pärast kohtukulli ees seisnud!

  8. Loodetavasti tühistab oma mõtte ....... 2 aastat ago
    Reply

    1. kus Riigikogu sööklas sattus teiste erakondade liikmetega laua taha ja mõtlesid välja tavarahva orjastamiseks: veepiiril, kaldajoonele rajada arendused , et valitutel oleks plaaž
    2. p.1 tulenevalt, tycoonid peavad juba olemasolevatel kaldajoontel kinnistute eest tasuma maamamaksu mitmekordselt ja ei pea saama kodualuse pinna soodustust
    3 p1. ja p2. järgi ei pea teised, kellele on muutunud alevi või küla südamikus elades tasuma rohkem maamaksu kui 70% KOV kehtestatud maamaksu max. määrangust ka sissekirjutamata selles piirkonnas kui neile ei ole selles KOV tagatud pääs nagu varem veepiirile igal kellaajal ja peavad läbima nüüd teekonna ärikate pärast rohkem kui 600 m.

    ***kaabaklus tuleb lõpetada, inimesed on ostnud omale kinnistud energia taastamiseks ja tervise hoidmiseks aga nüüd tahetakse seegi äravõtta(sulgeda pääsud) ja selle seaduse kihutaja olid sina – Savisaar Erki , ministrina.
    Kus on võrdse kohtlemise printsiip ?
    Ütle kõigile rahva ees- seda seadust enam ei võeta lauale , see on unustatud!

  9. vanamemm 2 aastat ago
    Reply

    Aga miks siis lasite koos oravatega “abielureferendumi” allavett??? Öösel, nagu ehtsal Kgbetsnikule kohane panite toimivale valitsusele pommi alla ja tulemuseks see, et ka teile pandi pomm alla kõikidest seadustest kõrgemal seisva “riigipartija” poolt. Kes teid enam usub, ainult rumal sileaju.

    • Mammona on otsas! 2 aastat ago

      VOT TAK, TOVARIŠTŠI!

  10. oHOO 2 aastat ago
    Reply

    JUBA MITU PÄEVA POLE UUSI ARTIKLEID ILMUNYD. IMELIK.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.