Jaanus Karilaid: energiahindade eest vastutab Kaja Kallas, mitte ametist lahkuv Hando Sutter

Jaanus Karilaid

Peaministril ei ole lihtsalt võimalik ühe suupoolega kuulutada rahulolematust energiahindade üle ja teise suupoolega pidada koalitsiooniläbirääkimisi selle nimel, et Eesti jõukamatele sadu miljoneid maksukingitust teha.

Reformierakond on kasvanud suureks nagu eelajalooline roomaja, kelle väike pea jäi suurele kehale korralduste andmisega hätta ja kes täpselt enam aru ei saa, millega kõik ta jäsemed tegelevad. Roomajate saatus oli kurb. Peaministriparteil tuleb sellest õppida ja otsustada, kas surra välja või muutuda tegusamaks. Valju möirgamisega vaesuvat rahvast Eestit ähvardavast sõjast kaua ei hirmuta.

„Lepingut tuleb austada“

Põhjuse võrdluseks annavad peaministri sõnavõtud täna viimast päeva ametis oleva Eesti Energia juhi Hando Sutteri aadressil. Meenutan, Sutter sai Eesti Energia juhiks 1. detsembril 2014, kui peaminister oli Taavi Rõivas. Kaja Kallas oli sel ajal Euroopa Parlamendi liige, kuid Reformierakonnas oli kindlasti juttu nii riigiettevõtte uuest juhist kui ka temaga sõlmitud lepingust. Juristina mõistab tänane peaminister selliste lepingute õiguste ja kohustuste poolt paremini kui tavainimesed, keda ta oma võltshooliva sajatusega Sutteri saamatusest lollitab.

Nüüd, kui energiafirma juhi seitse ja pool aastat töömeheteed läbi saab, ei ole lihtsalt soliidne teda kõigis maailma asjades süüdlaseks teha, kui omaniku tahteväljendus ja kontroll longanud on. Kiitust väärib Eesti Energia nõukogu esimees Anne Mere, kes sellise varjupoksiga kaasa ei lähe ja peaministrile õiguse algtõde „Pacta sunt servanda“ (“Lepingut tuleb austada“) meelde tuletab. Noogutan, et rahandusministri ja peaministri omavaheline infovahetus paistab selle kõrval välja lihtsalt hale.

Uhke saba, kleenuke keha, pisike pea

Eesti perede eelarvetest on kõrged energiahinnad viimase pooleteise aastaga jooksul röövinud miljardi. Peaministril ei ole lihtsalt võimalik ühe suupoolega kuulutada rahulolematust energiahindade üle ja teise suupoolega pidada koalitsiooniläbirääkimisi selle nimel, et Eesti jõukamatele sadu miljoneid maksukingitust teha.

Reformierakonnas on vastutamise näiteid ajaloost siiski leida. Kui 2015. aasta sügisel pani päeva pealt uksed kinni rahvuslik lennufirma Estonian Air, ei pugenud toonane majanduskomisjoni liige Kristen Michal põõsasse ega otsinud süüdlasi, vaid oli eesliinil ning tagas, et Eesti inimesed ei pidanud lennujaamades passima. Hoolivus klientide ja riigi kodanike suhtes peaks ka praegu olema esikohal.

Jutu algusse tagasi tulles: oraval on uhke saba, mis meeldib paljudele, kuid keha kleenuke ja pea hoopis pisike. Vaatame tähelepanelikult ja me näeme, et vaid saba lehvitamisega saamatust kaua ei varja.

15 kommentaari
  1. Jane 1 aasta ago
    Reply

    Oleks kasvõi üks nii tubli ja hooliv poliitik reformierakonnas nagu on Jaanus Karilaid. aga ei ole. kaja Kallas on selge näide sellest missugune peaminister olla ei või aga ega Ansip parem polnud. Aga nõe imet rahvas valib reformierakondlasi ei tea kas peavoolumeedia aitab mõjutada või on süüdi e-valimised. Pole ju see ka võimalik et uustulnuk sai noo palju hääli. Midagi on väga valesti. Alati kui reformierakond on võimul kasvab vaesus meie riigis. Kas valijad tahavadki seda.

  2. kui lugeda suures meedias 1 aasta ago
    Reply

    SÕJAPÄEVIK02.04.2023, 20:40
    SÕJAPÄEVIK (403. päev) | Krimmis jagatakse sõjaväelastele tasuta maad nagu Eestis vabadussõja ajal

    ——Vaadake see pealkiri on sama nägu nagu meie valitsus . Nii nõmedat võrdlust võib tuua ainult harimatu nutis kükitanud it maailma pailane.

    Kui minu vanaisa elaks , ta annaks sellisele ….

    See varjatud EE kirjutaja laseb peale lausa , EV eest võitlejatele !

  3. Eve 1 aasta ago
    Reply

    Keskerakonnas on tõepoolest palju häid poliitikuid ja üks nendest on Karilaid.Olen alati valinud kedagi Keskerakonnast. aga nüüd kuulub minu sümpaatia EKRE-le. MART JA MARTIN HELME RÄÄGIVAD PROBLEEMIDEST ÕIGESTI JA ON ERAKORDSELT TARGAD MEHED.Nar pn julged ja õiglased.Kui haledad on reformierakondlased oma valede ja mõjutusvahenditega. Nad on haaranud oma võimusesse peavoolumeedia, Õigusmõistmise.Keegi ei julgegi vastu hakata sest siis jääb töökohast ilma.Nende seas on spetsid valesüüdistuste väljamõtlejad tublidele inimestele et et kõrvaldada nad teelt võimule. Enne valimisi laimati ekrelasi. Ei suuda uskuda et mis inimesed need küll on kes neid valivad. Meid on ees ootamas vilets valitsus, ebaõiglus ja vaesus.

  4. ? 1 aasta ago
    Reply

    Millal see sõda Krimmi jõudis? Oli ju koguaeg Venemaa käes ???
    Nüüd hakkame jälle Krtimmi eestlasi vastu võtma?

    • Ansipi õekene, 1 aasta ago

      kandke siis kohe kaabut ja palvehelmeid, lunastust otsige kusagilt Suure-Lähtru kandist

  5. Nojah 1 aasta ago
    Reply

    Bidenil on ka Krimmi vaja sest sealt on kergem Venemaale biorelvi visata. Ilma Bideni ässitamiseta ja relvade andmiseta poleks ju sõda ja kõik oleks samaks jäänud. kui Ukrainal oleks normaalne president poleks ka sõda. Zelenski poleks lasknud oma rahvas ehk tappa kui poleks olnud Bideni ja mõnede Euroopa riikide ässitust. biden oli huvitatud ukrainast juba varemgi aga nüüd kasutab ta sõda ära Venemaa nõrgestamiseks mitmeid naftariike on USA pommitanud aga Venemaaga on vaja teisiti käituda et ei tuleks kahju USA-le Biden lasi pommitada süüriat aga kuj seal oli naavärin läks appi Valgevebe. eelmist USA presidenti süüdistab Biden ei tea milles. Bideni pojal on olnud ka halb käitumine. aga näe imet mitmed poliitikud Euroopas poevad Bideni ees.

  6. Ikka 1 aasta ago
    Reply

    Meie poliitikud küll ei peaks vihavaenu õhutama venelaste vastu vaid tegelema oma riigi probleemidega.See abi mida antakse teistele on nagu tilk ookeani põhja. Arvan et meil sõda ei tule aga kui näiteks tuleks siis ehk Biden tahab Venemaale veel lähemal olla ja hakkab provotseerima andes meie riigile relvi. siis peame meie põgenema. Aga et ta meid kaitsma tuleb seda küll pole vaja loota.

  7. jah 1 aasta ago
    Reply

    Meil pole sellist ülemust vaja nagu on selleks Kaja.

  8. küsimus 1 aasta ago
    Reply

    KAS KEEGI OSKAB MULLE SELGITADA, MISMOODI MA SEDA DEMOKRAATIAT TEOSTADA SAAN ???
    Seda Püha andi?
    On mul mingi ettepanek või projelt mingi probl. lahendamiseks POLE MÕTET PÖÖRDUDA RIIGI KÕRGAMETNIKE, VALITSUSE, POLIITPARTEIDE, RIIGIKOGULASTE POOLE ka KOV AMETNIKE POOLE.
    Sest MITTE ÜKSKI AMETNIK EI TAHA VASTUTUST JA TÖÖD JUURDE v.a. mida hädapärast palga ja preemiate saamiseks, ülemustele meeldimiseks naja on. Ülemused jälle TEAVAD ISE ,KUIGI EI TEA EGA TAHA TEADA
    TEGELIKKUSEST.
    Nii oli see teie ajal ja nii on Kaja ajal. On probleemid, on inimesed, on riigil probl. AGA LAHENDADA AIDATA
    MINA NEID EI SAA.
    MISASI ON DEMOKRAATIA, KUS TA ON? KIVI ALL???

  9. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Väga tore mees pm Karilaid, oleks selliseid rohkem vaid.

  10. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Keskerakondlane või ekrelane peaministriks sobiks kui K.Kallas minema kobiks.

  11. jah 1 aasta ago
    Reply

    Poliitika üldse Kajale ei sobi, las võtab endale mõne teise hobi.

  12. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Viga tuli sisse peab olema Väga tore mees on Karilaid, oleks selliseid rohkem vaid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.