Andre Hanimägi: öö läbi rumalusi arutada võib ka väga mõistlik olla

Andre Hanimägi

Uue riigikogu koosseisu esimesed tööpäevad on veerenud võrdlemisi rabedalt. Kindlasti on nii mõnelgi tekkinud küsimus, mis asja seal ometi aetakse ja kuidas sellised inimesed üleüldse parlamenti pääsenud, kes ei saa sahtlitki lahti või ei saa vastustest aru ega häbene ka küsida piisavalt rumalaid küsimusi, milliseid külapoe tagagi kuulda.

See on aga Eesti poliitika eripära. Mitmel pool mujal lahendatakse parlamendis küsimusi rusikate abil, meil tehakse verbaalset obstruktsiooni, kurb-humoorikat šõud. Kellelegi see eraldi naudingut ei paku. Tõsi küll, päris tõsine asi see kõik ei ole. Nalja saab ka. Eriti kui oled juba tunde üleval olnud ning pingete leevendamiseks mõni hea kild mõnelt kolleegilt lendab. Naerda oskavad nii koalitsiooni- kui ka opositsioonisaadikud.

Vihaseid pilke lendab samuti, ette tuleb sõimlemist, rusikaga lauale peksmist. Suurem osa saadikutest aga ütleb teineteisele jätkuvalt tere ka pärast kõike seda. Vähemalt esialgu tundub nii ja jumal tänatud. Sõnad nagu «lugupeetud» ja «hea» võivad ära mahtuda ka täiesti lugupidamatusse küsimusse. Igal juhul tekib aga küsimus, milleks see kõik. On see päriselt vajalik ja õige?

Alustame sisust – perehüvitiste kärpimisest ning maksupaketist. Need on kaks põhjust, mille üle vaidlus käib. Perehüvitiste uus kord võeti vastu viis kuud tagasi parlamendis konsensuslikult. Nüüd on koalitsioonil arusaam, et suurperedele sai liiga palju. Tuleb vähendada. Keset aegade suurimat demograafilist kriisi.

Mäletan hästi neid vaidlusi ja sedagi, et ühe-kahe lapsega pered tundsid, et see kõik pole tõepoolest päris õige. Eriti ebaõiglane on, et lastetoetus on esimese ja teise ning kolmanda lapse puhul eri suurusega.

Aga kärbe ei ole selleks, et lastetoetusi võrdsustada. Kärbe ei ole ka selleks, et kogu see vabanenud raha anda haigetele lastele või parandada teenuseid. See on kärbe, mis aitab parandada riigi eelarve seisu. Ja võib-olla pidanukski tõstma eelmise aasta detsembris peretoetusi vähem.

Kuid anda enne valimisi ja võtta nüüd ära kohe pärast valimisi tundub eriti küünilise poliitikana. Nii ei tehta. Eriti nii, et sellest ette ei hoiatata. Mitte keegi sellist mõtet enda valimisplatvormi ju ei istutanud. Poliittehnoloogiliselt muidugi ka arusaadav, valimised oli vaja võita.

Lugejal tekib aga kindlasti nüüd küsimus rahast. Eelarve on miinuses, püsikulud suurenenud. Mida siis tegema peab? Eesti riigi madalale võlakoormusele vaatamata ei pea minagi õigeks lõpmatut laenamist, eriti praegustel tingimustel. Mõistlik on riigi rahandus siiski korda saada ja hoida laenuraha tõepoolest väga vajalikeks tulevikuinvesteeringuteks.

Iseküsimus on muidugi, kuidas see teadmine küll üle valimiste öö tekkis. Ühel hetkel liikusime vastutustundliku eelarve suunas, teisel hetkel oli aga äkki käes krahh. Silmi avav kuu see märts…

Küll aga ei saa tänase valitsuse krokodillipisaraid mitte kuidagi uskuda puhtalt ühe asja, niinimetatud maksuküüru kaotamise tõttu, mis on valimiste kalleim lubadus, eri hinnangutel isegi maksumusega kuni 500 miljoni eurot.

Lühidalt öeldes tõstab see tulumaksuvaba miinimumi kõigile 700 euroni ning kaotab tulumaksuvaba miinimumi astmed. Valga- Võru- ja Põlvamaal on mediaantöötasu alla 1200 euro. 1200 euroga võidad sellisest tulumaksureformist tervelt kuus senti iga palgapäev. Võimas.

Teise käega tõstetakse aga käibemaksu, tulumaksu, maamaksu, alko- ja sigaretiaktsiisi, luuakse automaks, kaotatakse tulumaksusoodustused lastega peredele, tasuta ühistransport. Niisiis saab see kaotus päris kindlasti olema suurem kui võidetav kuus senti.

Kes aga teenib üle 2000 euro, võib siiski rohkem rahul olla – tema võidab tulumaksureformiga ligi sada eurot kuus miinus äsja loetletud maksud ja kärped. Nüüd aga tekib küsimus: kui raha on nii vähe, kas ei peaks siis seda jaotama rohkem sinna, kus seda on tõesti ka rohkem vaja?

Iga mõistlik pere alustaks pigem katuse remondist kui kallist haljastusest – mis siis, et seegi kena ja vajalik. Aga kui katus läbi laseb, on probleemid ju kerged tulema ja aknast ilusat aeda vaadata nii, et vihm pähe tilgub, pole ratsionaalne. Tänane valitsus aga nii käituda justkui soovibki.

Kuna tegemist oli Reformierakonna põhilubadusega, siis tuleb see maksku mis maksab ära teha – laste, eakate, tervishoiu ja madalapalgaliste arvelt. Nende arvelt, kes niigi näevad suurt vaeva tohutute hinnatõusudega. Mitte et 2000 eurot teeniv inimene oleks just ülirikas, sugugi mitte, aga ta pole tõenäoliselt ka see, kel praegu kõige raskem. Eriti kui eelarve olukord on nii kriitiline.

Selle sama küürukaotamise miljonitega saaks tõsta nii esimese kui ka teise lapse toetuse kolmanda omaga võrdseks, jätta perehüvitised alles, tõsta erakorraliselt pensioni, jätta ära maksumuudatusi. Seega on tegemist valikute küsimusega. Ja nüüd jõuamegi tuumani, miks peosaal ööeluks parlamendi asemel küll parem on, kuid sellest hoolimata istutakse Toompeal.

Koalitsioonil on hääled koos ja eesmärk selge: kiiresti tahetakse muudatusega saalist läbi kapata, et siis suvel tehtu unustada ning eluga edasi minna. Opositsioon loodab ühelt poolt sundida koalitsiooni kompromissile, et viimased midagigi oma plaanides muudaks. Seda aga üldjuhul Eesti poliitikas ei juhtu, vähemalt mitte märkimisväärses ulatuses.

Seega pole paha seegi, et valijad peavad saalis toimuvat absurdseks, sest toimuval on vähemalt peal prožektorid. Ja kui mitte muud, siis vähemalt saab järgnevatel kordadel teha kaalutletud otsust, ükskõik, mis see on. Obstruktsioon lõpeb ühel või teisel moel ikka ära. Täna tehtud otsused hakkavad meid ju saatma aastaid.

6 kommentaari
  1. Kaitse 1 aasta ago
    Reply

    Meil, kodanike ja inimestena, on kohus valevalitsuse plaanidele vastu astuda. See on meie kohus südametunnistuse, ajaloo ja meie laste ees. Nädakem üheskoos, et me seisame perekonna, abielu ja meie laste kaitsel!

    • Ahhaa? 1 aasta ago

      Kasutada nuga, et muuta meest naiseks või naisest meheks.

      Ainus, mida nad saavad sellega seoses teha, on moonutada paljunevat meest või naist, muutes nad olenditeks, kes ei ole ei mees ega naine, vaid sootu neutraad, millekski, mis ei saa paljuneda.

  2. Ahhaa? 1 aasta ago
    Reply

    Homme on šavuoti püha!

    • Ikka veel 1 aasta ago

      Väitest “Ma sündisin vales kehas” selgub, et tegemist on kahe erineva näitlejaga. Kui aga valitseval teadusel on õigus, ei saa rääkida minast ja kehast kui eraldiseisvatest osadest. Kes see “mina” siis tegelikult on ja millal see kehasse asus? Sellest kirjutavad tervisekeskuse Veidos esindajad.

  3. Zirnaski lugu Päevalehes ja arvamus sellele 1 aasta ago
    Reply

    Kütus voolab paaki. Aktsiis. Aga tegelikkuses on probleem.
    On üks varguse moment levinud EV – sõidukite jaoks tehakse omale Äriettevõte ja millaski ju hooples Reform kui muudeti seadust ja on hea lihtsalt sisemakseta teha omale firma ja pesta raha. Nüüd on tulemus käes. Jagame selle võlu kõigile!
    Ja siin ongi lihtne värk see lõpetada – KÜTUSEKAARDID tuleb maksustada TULUMAKSUGA lisaks AKTSIISILE, see paneks paika Äriettevõtjate isiklikud sõidud ja pereautodele tankimise(millised pole äriettevõtte arvel) ning kellaajad. Tagasi saaksid nad Tulumaksu äriettevõttele lisatud dokumentatsioonile. Kui ikka mingi kodune tabureti tehas või koristaja jms., sõidab päevas 300 km ja tema Äriettevõttel pole arvel peale 1 töötaja ning palga väljamaksed jäävad miinimumpalka , siis lihtsalt Tulumaksu kütuse pealt tagasi ei saa. Ja nad tuleks kõvasti risti lüüa. Neid ameteid on küllaga.
    Teiseks – äriettevõtjate poolt tööliste vedu – see ju vähendab ÜT vajadust ja nii on mõneski piirkonnas arvatud, et ülejäänud üksikud sõitjad ei vaja ÜT . Äriettevõtjate vedu on aga kui heaolu töölistele ja maksuvaba tegevus…. Ka see tuleks maksustada – sest miks tehakse neile kingitus maksude osas riigi poolse soodustusena ja minu kui tavatarbijale – põrutatakse poes inflatsiooni % täiega , isegi siis kui ma kasutan s/a asemel ÜT töölekäimiseks?
    Kolmandaks – riik on ennast nimetanud ja palganud omale kõrgepalgalisi IT töötajaid , tohutuks riigiks ja samas on see IT maks pressitud operaatorfirmade kaudu kõrgeks, liitumine jm., ning igakuine maks. Enam ei näe TV , tavatelefoni ei saa kasutada(kus piirkonnas pole mob.levi ) ja kõik teenused on kaotatud – ilma arvutita ei saa – seega on keskmine Netiühendus vähemasti tavatarbijale ca 35.- kuu vähima paketiga. Selle eest aga ei arvestata kui minu ANNETUST riigile MTA , rahapress! koos riigiga . Samas ju sellega teenuste kättesaamine pole odavnenud, vaid kallinenud – sest pidevalt tulevad teated , kuidas Netiühendust muudetakse ja kallineb ja riik aina teatab kuidas paneb uued programmid ja needki tuleb osta ju kodanikul välja, sest lihtsalt teatud programm ei toeta

    Külluse sarve sisenemisest mõnele ei tõuse tulu ja iivet , sest on vars tühi – kõva vars võib aga ikka mõnu teha ja nii võib see inimeste rebimine kättemaksta valusalt.
    Sõidukeid jälitatavaks teha kütuse jamaga , hea ettekääne , inimesed ju on tehtud ja maksavad peale. Nupuiga telefonid annavad veel pisut diskreetsust aga needki on juba sind hoidmas – kui tahad , et pomm pähe ei kuku sulle , vii mobla naabri aia taha 🙂

    kui suureks võib veel makse tõsta – pole ju enam võimalsui – tegelikkuses on kättejäämas 800.- eur pensionist =0 ja 96 eur pealt TM ? igakuiselt ? Maksad oma 1 kuu pensioni ise , aastas

  4. Naljakas 1 aasta ago
    Reply

    lugeda seda väljapressimist, kui mingi altkäemaksu vastu reedetakse klikivastane vatsasrind. On ju Kesk ja Isamaa koha valmis alt hüppama, kui tobe klikk neile mõne näruse senid kingib.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.