Jüri Ratas: jõukaid soosiva maksureformi asemel tuleb kehtestada euroopalik astmeline tulumaks

Jüri Ratas Keskerakonna volikogus

Eesti Keskerakond ei toeta Reformierakonna juhitava valitsuse plaani viia ellu kõrgepalgalisi inimesi soosivat maksureformi ning Riigikogu fraktsioon teeb ettepaneku kehtestada solidaarne ja euroopalik astmeline tulumaks, ütleb erakonna esimees Jüri Ratas.

“Reformierakonna pakutud maksumuudatustest saavad madalapalgalised vähem kasu ning kõige suurem võit ootab hoopis kõrgepalgalisi. Reformierakond soovib iga hinna eest ellu viia ülikallist, 500 miljonit eurot maksvat valimislubadust, millega keskmisest jõukamatele inimestele kingitakse iga kuu 700 eurot maksuvaba tulu. Keskerakond on sellele kategooriliselt vastu,” kinnitas Jüri Ratas.

Riigikogu aseesimehe sõnul koosneb Keskerakonna maksuplaan kolmest astmest. “Kõigile kehtib alampalga suurune tulumaksuvabastus. Alampalgast kuni kahe keskmise palgani saadavat tulu maksustatakse 20-protsendilise tulumaksuga. Kahte keskmist palka ületatavat tuluosa maksustatakse 30-protsendilise tulumaksumääraga,” selgitas Jüri Ratas.

Keskerakonna fraktsioon teeb teisele lugemisele minevale tulumaksuseaduse eelnõule kokku kuus muudatusettepanekut, mis aitavad Jüri Ratase kinnitusel parandada eelkõige madalapalgaliste ja keskklassi toimetulekut.

“On aeg liikuda euroopaliku maksusüsteemi juurde, kus maksukoormus sõltub inimese sissetulekust,” lisas ta. “Meie pakutav astmeline tulumaks tagab solidaarsema ühiskonna ning suurendab madalapalgaliste ja keskklassi sissetulekut. Arvestades, et Eesti on Euroopa üks kiireima hinnakasvuga riike, on iga lisaeuro inimestele abiks. Ühiskondliku jõukuse õiglasemaks ringi jaotamiseks maksustame kahekordset Eesti keskmist palka ületava sissetuleku kõrgema maksumääraga.”

2 kommentaari
  1. Oh Issand 1 aasta ago
    Reply

    Teie aeg on ammu läbi!
    Puhake rahus.

  2. Karl Saare 1 aasta ago
    Reply

    Tere,
    sellist oligarhidele suunatud tulumaksu viljeleb Euroopas peale Eesti Vabariigi vaid Vene Föderatsioon. Arvan et mõõtu tuleks võtta skandinaavia riikidelt. Kes teenib rohkem – panustab ka ühiskonda veidikene rohkem. Ja vaadates kes on reformlaste rahandusminister – mina sellist Rae valla tegelast rahade ligi küll ei laseks.
    Maksude tõstmise asemel tuleks vähendada iga ministeeriumi rahalisi vahendeid 20%. Siis jätkub ka õpetajaid koolidesse. Tallinna diplomivabriku (Pedagoogiline Instituut) lõpetajad leiavad oma tee koolidesse tagasi.
    Sulgeda tuleks KULKA, erastada teatrid ja muuseumid. Riik ei ole kõikide ülevalpidajaks vaid tingimuste loojaks et inimesed saaksid ise hakkama. Tuleb anda õng. Süüdistada riiki oma ebaõnnestumises – pole õige. Igaüks on oma õnne sepp.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.