Andrei Korobeinik: toiduained ei tohi muutuda luksuskaubaks

Andrei Korobeinik Foto: Andres Kalvik

Koalitsioonierakondade otsus mitte toetada toiduainete käibemaksu alandamist 5 protsendile näitab nende elukauget suhtumist ja jõukaid soosiva maksupoliitika jätkumist, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Andrei Korobeinik pärast seda, kui parlament ei toetanud antud ettepanekut.

“Toiduained on viimase aasta jooksul tuntavalt kallinenud ja paraku ei ole lähitulevikus näha hinnakasvu pidurdumist. Näiteks möödunud aasta augustiga võrreldes on liha ja lihatooted kallinenud 14,9 ning piim, piimatooted ja munad 10,9 protsenti. Kui Rootsi valitsus kaalub erinevaid maksualandusi, siis Reformierakonna juhitav valitsus käib vastupidist teed. Jaanuarist kehtima hakkav käibemaksu tõus kergitab toiduainete hindu veelgi,” rääkis Andrei Korobeinik.

Andrei Korobeiniku sõnul kannatavad hinnatõusu all kõige enam vaesemad elanikkonna kihid, kes kulutavad toidule märkimisväärse osa oma sissetulekust. “See toob kaasa ebavõrdsuse suurenemise Eesti ühiskonnas. Eesti on üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata toiduainetele käibemaksu soodusmäära. Käibemaksu vähendamine tähendab, et näiteks 500 euro asemel tuleks toidu eest maksta 420 eurot,” märkis Andrei Korobeinik.

Andrei Korobeinik tõi välja, et enamikes Euroopa riikides kehtib toiduainetele madalam käibemaksumäär ja ka Eesti peaks kiiremas korras seda teed minema. “Soomes on toiduainete käibemaks 14, Rootsis 12, Lätis 5 ning Hispaanias ja Itaalias hoopis 4 protsenti. Toit on perede jaoks vältimatu kulu ja see ei tohi muutuda luksuskaubaks,” rõhutas Keskerakonna juhatuse liige. “Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Eesti 200 saadikud jätsid hääletamata ning näitasid selle sammuga, et toiduainete kättesaadavamaks tegemine neile korda ei lähe.”

“Uuringud näitavad, et hinnaralli mõjutab oluliselt ka toidukaupade tarbimist – inimeste ostukorvis kasvab soodushinnaga ja odavamate toodete osakaal, mis omakorda avaldab mõju elukvaliteedile. Eestimaalased eelistavad kodumaist toitu, kuid on samas väga hinnatundlikud. Importkauba hinnasurve tingimustes töötab suur osa Eesti toiduainetetööstusest ellujäämise piiril. Valdavalt tegutsevad siinsel turul oma toodangut müüvad välismaised toiduainete tootjad koduriigi poolt pakutavatel soodustingimustel,” lisas Andrei Korobeinik.

3 kommentaari
 1. Nojah 9 kuud ago
  Reply

  Aga näe imet meie rahvas valis sellise valitsuse ja nüüd midagi head loota pole. Kõik läheb aina hullemaks.Ega Laari, Ansipi ja Rõinase valitsemiste ajal parem polnud. Aga ju meie inimestele meeldib vaesus ja vilets ning ebaõiglane elu et nendr poolt oma hääled andsid.

 2. Eda 8 kuud ago
  Reply

  palju halba on ees oodataMeil on mitmed asjad hakanud muutuma luksuseks. Kunagi kaotas Ansip arstiabu saamise kohapeal. Nüüd ootavad inimesed kuude või isegi aastate kaupa operatsiooni vaeveldes valude käes süües tervist kahjustavaid ja valu vaigistavaid tablette. Peale operatsiooni peetakse haiglas vaid 3 põeva. Mitmed haiglad on kinni pandud väikelinnades. ega meid midagi head ees ei ootagi.

 3. Ohoo 8 kuud ago
  Reply

  Mul on tuttav eeslanna kes elab Eestis aga ta tütar õppis Peterburis ja abiellus seal elava ukrainlasega.Neil on väikesed lapsed ja nüüd on neil raske ema juurde sõita sest Brüsseli tegelased andsid käsu vene autosid Eestisse mitte lasta. Ei või selline alatus olla ehk on vale häire.Peterburis käib tütar oma perega eestikeelses kirikus. Mils peakski inimesi karistama nad pole milleski süüdi. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi ja veme intelligents in kõrgel tasemel. Seal nagu oleks eraldi intelligents ja poliitikud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.