Tiit Terik: riik üritab oma ülesandeid omavalitsustele sokutada

Tiit Terik

Tallinna abilinnapea Tiit Teriku sõnul jätab siseminister Lauri Läänemets Tallinna linnale purjus inimeste kinnipidamise ja valvamise üleandmisest rääkides mulje, et kui riik enam ise oma ülesannetega hakkama ei saa, sokutab selle omavalitsuste kaela.

“Huvitav on ajakirjanduse vahendusel teada saada, milliseid kohustusi riik kavatseb omavalitsuste õlgadele panna. Vägisi jääb mulje, et kui ise enam hakkama ei saada ja on vaja oma kulusid kärpida, siis anname omavalitsustele teha,” ütles Terik.

Kuna ametlikku pöördumist linnale purjus inimeste kinnipidamise politseilt ülevõtmise kohta ei ole saabunud, oleks Teriku sõnul ennatlik hakata spekuleerima, millised võiksid olla teenuse osutamise üksikasjad ja kuidas peaks välja hakkama nägema joobes isikute transportimine kainestusmajja.

Abilinnapea sõnul on Tallinn juba aastaid taotlenud riigilt munitsipaalpolitsei korrakaitseametnikele täiendavaid volitusi, et hõlbustada nende tööd ja ühtlasi vähendada politsei koormust.

“Sellel on ka politsei toetus, sest tavapärane praktika on olnud, et kuna mupol puudub õigus kasutada vahetut sundi ja inimesi kinni pidada, on tulnud iga väikseimagi pisirikkumise korral kohale kutsuda politsei. Seni on valitsus sellele vastu seisnud,” rääkis Terik.

Tema sõnul on omavalitsuste korrakaitseametnikele täiendavate volituste andmise vajadusele tähelepanu juhtinud ka Eesti Linnade ja Valdade Liit, kuid siiani pole selles suhtes edusamme tehtud. “Seetõttu tundub olevat silmakirjalik hakata rääkima omavalitsustele ülesannete delegeerimisest ilma vajalike õiguslike muudatusteta,” lisas abilinnapea.

Praegu kasutab kainestusmaja teenust keskmiselt umbes 500 inimest kuus, nende seas ka lähivaldade ning välisriikide kodanikud. “Enne, kui sellised läbirääkimised ja ülesannete delegeerimine algavad, tuleks muuta seadusandlikku raamistikku. Samuti tuleb arvestada, et täiendavate kohustuste korral peab kaasas käima piisav ressurss ja koolitus,” toonitas Terik.

Siseminister Lauri Läänemets ütles kulude kokkuhoiust rääkides, et tulemuslikuma koostöö saavutamiseks peaks ühendama Tallinna arestimaja Tallinna vanglaga, sest seal on selleks piisavalt ruumi ja vajalik personal. “Arestimaja sulgemisel saaks politsei- ja piirivalveamet (PPA) suunata vabanenud ressursi teistesse politseitegevustesse,” rääkis minister Läänemets.

Siseministri sõnul on ta võtnud eesmärgiks ka aastaid räägitud kohalike omavalitsuste korrakaitseametnike õiguste laiendamise, mis annaks võimaluse anda näiteks Tallinnale üle alkoholijoobes inimeste kinnipidamise ja valvamise ülesande. “PPA-le jääks sellisel juhul vaid agressiivsete joobes inimestega tegelemine. Omavalitsus saaks aga pakkuda korduvalt kainestusmajja toodud inimestele vajalikke sotsiaalseid teenuseid, sest alkoholism on eelkõige haigus, mis vajab ravi, mitte karistust,“ selgitas Läänemets.

4 kommentaari
  1. Nojah 10 kuud ago
    Reply

    Küll oleks tore teada mida valitsus õigesti teeb sest mina pole midagi sellist märganud. Aga selline oli valijate tahe kes käivad ninad püsti ja kõige tähtsam ei ole nende jaoks meie rahva heaolu vaid vihavaen meie kaasmaalaste vastu kes on vene rahvusest ja paljud on Eestis sündinud ja kasvanud. oleme kõik eestimaalased ja vajame hoolitsevat ja õiglast valitsust.

    • Jurakas 10 kuud ago

      Selline ei olnud valijate tahe.
      Selline oli e-võltsijate tahe!
      .
      e-valimised on AINULT Eestis ja Venemaal. Mööndustega ka Venetsueelas.
      KÕIK teised riigid on e-valimised kõlbmatuks tunnistanud – kontrollimatud ja liiga kergesti võltsitavad!

  2. Soo 10 kuud ago
    Reply

    Kas me üldse saame kunagi endale head valitsust. Keskerakond on muidugi alati olnud parim erakond aga müned on hakanud ka välispoliitikasse sekkuma ehkki meist ei olene midafi ja meie poliitikud peavad hoolitsema meie rahva heaolu eest. sisepoliitikas on keskerakondlased nii teinudki. Aga mõnede poliitikute lahkumine erakonnast näitab et ei saada aru et eestimaalaste seas on ka vene rahvusest inimesi. Ekrelased meeldisid mulle oma õigete ja julgete märkuste tõttu praeguse valitsuse aadressil aga nende suhtumine vmeie vene rahvusest inimestesse jätab soovida. ei muutu Keskereakond vene erakonnaks vaid eestimaalaste erakonnaks ta jääbki ilma vihavaenuta. karilaidi äraminek erakonnast on alatu.

  3. kilplased 10 kuud ago
    Reply

    seda olete ka teie teinud ja see on täiesti vale – omavalitsused ei tee midagi head.
    kohalikud suurnikud volikogudes kamandavad laisku tippametnikke oma huvides ja sots.töötajad alluvad neile, sõltuvad neist nii palgalt, korterilt kui mainelt nn.mustad nimekirjad sõnakuulmatutele.
    aha nii n hõlpsam koalitsioonidel ja oposits. kiruda koalits.
    see nagu vangla admin. toetub blatnoidele, vbrikant brigadiridele, mõisnik kupjale jne.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.