Jaak Aab: riigieelarve laseb Eesti majanduse põhja

Jaak Aab

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon teeb ettepaneku täna esimesel lugemisel olev 2024. aasta riigieelarve eelnõu tagasi lükata. Rahanduskomisjoni aseesimees Jaak Aab ütleb, et erinevad esindusorganisatsioonid ja ettevõtjad on selgelt väljendanud oma pettumust valitsuse aadressil, kuna ei näe ühtegi selget plaani majanduse elavdamiseks ning inimeste ja ettevõtjate toimetuleku parandamiseks.

“Valitsus peab esitama lähiaastateks tervikliku plaani, mitte bürokraatliku ja läbipaistmatu eelnõu, mis ei arvesta Eesti inimeste ega ettevõtjate muredega ega aita kaasa majanduse elavdamisele. Riigieelarve tuleb põhjalikult ümber teha,” lausub Jaak Aab. “Keskerakond nõustub paljude ettevõtjate arvamusega, et Reformierakonna juhtimisel koostatud eelarvel puudub plaan, kuidas kuus kvartalit järjest languses olnud majandus taas tõusuteele aidata. Vabariigi Valitsus vaatab tuima näoga pealt, kuidas ettevõtted pankrotistuvad ja tööpuudus suureneb. Lähtutakse ainult sellest, kuidas Exceli tabel ilus välja paistaks – inimeste reaalne toimetulek ei huvita koalitsiooni karvavõrdki. Keskmiselt suureneb iga tööealise inimese maksukoormus järgmise kahe aastaga 1700 euro võrra aastas. Ühesõnaga väga saamatu tegevus nii peaministrilt, rahandusministrilt kui ka kogu valitsuselt. Nende otsustamatuse ja hoolimatuse tõttu kannatab kogu Eesti.”

Jaak Aabi sõnul tegeleb valitsus vaid Reformierakonna peamise lubaduse täitmisega, millega antakse jõukamatele inimestele 700 eurot maksuvabastust kuus ning mis läheb 2025. aastal maksma 500 miljonit eurot. “Selleks tõsteti kevadel mitmeid makse, kehtestatakse uusi makse, külmutatakse politseinike, päästjate ja sisuliselt ka õpetajate palgatõus neljaks aastaks. Pensionitõusust ei räägi valitsus üldse midagi. Omavalitsused on pankroti äärel, sest valitsus on pannud neile lisakohustusi, hinnatõus on söönud ära suure osa tulusid, aga keskvalitsuse kõrvad on kurdid. Seda kõike oleks saanud ära hoida õigeaegsete tarkade otsustega ja rumaluste ärajätmisega,” räägib ta.

Eesti Panga prognoosi kohaselt suureneb käesoleval ja tuleval aastal tööpuudus ning paljud tööstusettevõtted hoiavad töötajaid osakoormuse peal, kuid 2024. aasta riigieelarve nendele murekohtadele lahendust ei paku. “Eelmisel suvel oli Kaja Kallas nii hõivatud peaministri positsiooni säilitamisega ja uue koalitsiooni kokkupanekuga, et tal ei olnud tahet ega otsustavust kiiret hinnatõusu ennetada ega leevendada. Selle tulemusel on sisendhinnad kasvanud, tööstustoodang langenud ja Eesti ettevõtted ei suuda hinna poolest rahvusvahelisel turul konkureerida. Valitsus olukorra leevendamiseks lahendust ei paku ja praegusel kujul laseb riigieelarve Eesti majanduse põhja,” kritiseerib Jaak Aab.

Keskerakonna aseesimees rõhutab, et maksutõusudel ei ole lõppu näha ja 2025. aastal jääb inimestele veel vähem raha kätte. “Tuleval aastal kaotatakse ära tasuta ühistransport, mis on eelmäng aasta pärast kehtima hakkavale automaksule, mis tuleb esialgselt kavandatust oluliselt krõbedam. Valitsus on tunnistanud, et 2025. aastal tuleb kehtestada veel 400 miljoni euro ulatuses teadmata maksutõuse. Samal ajal suurendatakse riigilõive, keskkonnatasusid ja muid makse. Kokku tõstetakse inimeste ja ettevõtjate maksukoormust kahe aasta jooksul ühe miljardi euro võrra. Selline koorem halvendab oluliselt nii inimeste kui ka ettevõtjate toimetulekut ja majanduse olukorda,” märgib endine mitmekordne minister.

3 kommentaari
  1. Nojah 7 kuud ago
    Reply

    Kas siis praegune valitsus ei oska ega taha midagi õigesti teha. Seal pole kedagi keda huvitaks meie inimeste heaolu.Nad ei oska ega taha midagi positiivset teha.Nende valijad ju teadsid kui hoolimatud nad on Ansipi valitsemise ajast kus kõik veeres allamäge aga näe imet saadi palju hääli. Keskerakonnas on palju poliitikuid kes suudavad ja oskavad meie elu positiivselt korrakdada pidades silmas meie rahva heaolu. Aab on üks nendest. Erakonnast lahkunud reeturid on häbiplekk Eestimaa parima erakonna Keskerakonna jaoks. Erakonnast lahkumiseks polnud mingit põhjust.

  2. Varie 7 kuud ago
    Reply

    Palun selgitage mulle, miks Venemaal on pension Eest omast kolm korda kõrgem ja lastetoetused lausa neli korda suuremad.

  3. Varielele 7 kuud ago
    Reply

    Seepärast, et nende raha on veelgi madalam.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.