Keskerakond: õpetajate palgatõusuks peab leidma raha riik mitte KOV-id

Marek Jürgenson

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsioon leiab, et õpetajate palgatõusu jaoks peab raha leidma riik, aga mitte kohalikud omavalitsused.

Reformierakond tegi ettepaneku, et Tallinna linn peaks teise lisaeelarvega tõstma juba sellest aastast lasteaedade ja üldhariduskoolide õpetajate töötasu alammäära 200 euro võrra kuus.

Tallinna linnavolikogu aseesimehe Marek Jürgensoni sõnul on ettepanek tervitatav ja Tallinn toetab haridustöötajate palgatõusu igakülgselt, kuid esmalt on see siiski riigi kohustus. „Selles osas tuleb Reformierakonnal küll peeglisse vaadata ja leida vahendid haridustöötajate palgatõusuks riigieelarves. Kui Reformierakonna juhitud valitsus ei pidurdaks haridustöötajate palgatõusu ja suudaks sisuliselt kaasa mõelda, siis ei oleks me täna olukorras, kus õpetajate palgakriis on pannud kõikuma kvaliteetse hariduse jätkusuutlikkuse meie riigis,“ ütles Jürgenson.

Ta lisas, et haridusvaldkond on Tallinna linna prioriteet ja seetõttu on linn korrigeerinud haridustöötajate palgamäärasid järjepidevalt. „Erinevalt valitsusest tõstis Tallinna linn haridustöötajate töötasu alammäärasid 2023. aastal – munitsipaallasteaedade ja -huvikoolide õpetajate ning tugispetsialistide palgad tõusid sel aastal 24 protsendi võrra“.

„Erinevalt Reformierakonna juhitud Tartust on Tallinna lasteaedades alatest teisest lapsest kohatasu vabastus. Samuti toetab Tallinn peresid, kattes lasteaedades toidukulusid. Riik aga ei ole pidanud juba aastaid vajalikuks tõsta kooliaste lõunatele kuluvat toiduraha. Üks euro lapse õppepäeva kohta paneb kergelt öeldes nördima. Milliseid üliinimlikke pingutusi see nõuab haridusasutuste juhtidelt, et leida toitlustajad, kes tänaste hindade juures oleks sellise hinnaga üldse võimelised lastele süüa pakkuma,” rääkis Jürgenson.

“Eriti kurvaks teeb asjaolu, et paraku on koolilõuna mõne noore jaoks ainuke soe kõhutäis päevas. Kahjuks sõltub tasuta koolitoit täna omavalitsuse võimalustest ja siinkohal on mul hea meel tõdeda, et Tallinn on üks neist omavalitsustest, kes on leidnud koolitoidu tarbeks lisavahendeid. Viimati tõstis Tallinn toetust koolilõunale jaanuaris 2023 ja nii põhikooli kui gümnaasiumiõpilastele on Tallinnas koolilõuna jätkuvalt tasuta. Samuti investeerib linn edasi nii lasteaedade kui koolihoonete uuendamisse,“ ütles linnavolikogu aseesimees.

„Paraku ühe omavalitsuse pingutused ei aita meie riiki tervikuna ning seetõttu tuleb alustada siiski riigist endast ja riigieelarvest. Haridustöötajate palgatõus on äärmiselt vajalik, et tagada kvaliteetne haridus kõigile Eesti lastele ja noortele. Tallinn on oma prioriteediks seadnud lapsed ja haridustöötajad. Kutsun siinkohal üles ka Reformierakonda väärtustama ning hoidma nii haridustöötajaid kui lapsi ja noori,“ jätkas Jürgenson ning lisas, et valitsus võiks positiivsete uudistega kiiremas korras välja tulla, et reedene streik jääks toimumata.

2 kommentaari
  1. Nojah 3 päeva ago
    Reply

    Loomulikult peab rahastama riik. Aga midagi mõistlikku meie valitsus ei mõtlegi teha. Reformierakteevad rumalaid otsuseud ja teiste valitsevate erakoondade poliitikud vajutavad nõusolekuks nuppu ja ega enamusel nendest muud tööd polegi. raha tuleb milleks siis end vaevata teiste rahaprobleemidega kes vähe teenivad.

  2. Sergei. 30 minutit ago
    Reply

    Eesti Vabariigis on tehtud kõik, et rahakott aina kõhnuks ja just näriliste parteil suurim panus selles

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.