Lauri Laats: roheenergiat arendades peame esmalt lahendama salvestuse küsimuse

Lauri Laats

Eesti energiamajanduse hädad on seotud Reformierakonna juhitava valitsuse otsustamatusega – poliitilisi punktivõite üritatakse teenida põlevkivi-vastase võitlusega, kuid samas puudub terviklik plaan selleks, et meie ettevõtetel ja majapidamistel oleks kasutada soodsa hinnaga elekter, lausus Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Lauri Laats, kommenteerides Riigikontrolli energeetikapoliitikat käsitlevat raportit.

Lauri Laatsi sõnul tuleb Riigikontrolli seisukohaga, mille kohaselt on paljud olulised energiamajanduse planeerimiseks vajalikud põhimõttelised otsused pikalt tegemata, vaid nõustuda. “Tänasele valitsusele meeldib säravaid, ent sisutühje loosungeid pilduda. Koalitsioonilepingus seisab, et valitsus langetab veel käesoleva aasta jooksul analüüsipõhised otsused energiasüsteemi järgnevate kümnendite valikutes. Arengute ja uute võimaluste loomise asemel venitatakse ka Enefit Poweri tehase ehitusega. Iga kuu, mil uue õlitehase ehitus seisab, läheb ettevõttele maksma neli miljonit eurot,” rääkis Lauri Laats.

Keskerakonna aseesimees on seisukohal, et Eesti energiaportfell peab olema mitmekesine ning paralleelselt päikese- ja tuuleenergiale tuleb investeerida ka juhitavatesse võimsustesse. “Toetan Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimehe Arvi Hamburgi hoiatavat mõttekäiku, et roheideed on muutumas ideoloogiliseks usuks, mis ei vajagi arutelu. Regionaalses elektridefitsiidis ei tohi välistada ühtegi elektritootmise viisi. Valiku kriteeriumiks on sotsiaalmajanduslik kasu ja tarbija ootuste rahuldamise aste,” ütles Lauri Laats.

Olukorras, kus elektritarbimine on majanduslanguse tingimustes vähenenud ning naaberriigid on elektritootmist märkimisväärselt suurendanud ja odav elekter jõuab teatud määral ka Eestisse, puudub meie investoritel kindlustunne projekti õnnestumise osas, selgitas Lauri Laats. “Enne, kui hakkame suuremahuliselt tuule- ja päikeseenergiasse panustama, tuleb leida lahendus jätkusuutlikule salvestustehnoloogiale. Ainult nii saame olla kindlad, et odav elekter jõuab ka meie inimesteni,” täpsustas ta.

Lauri Laats lisas, et energiapoliitika kujundamisel tuleb prioriteediks seada lõpphind tarbija jaoks, mis tagaks ettevõtete konkurentsivõime ja perede toimetuleku. “Energiapööre peab olema läbimõeldud ja teenima Eesti riigi huve. Praegu aga puuduvad lahendused elektri tarbimise juhtimise tõhusaks rakendamiseks, meil ei ole piisavalt välisühendusi ja elektrivõrkude vabad liitumisvõimalused on ammendunud,” loetles saadik. „Lahendamata on ka küsimused, kuidas tagame elektrisüsteemi sageduse ja juhitava elektrivõimsuse võimekuse olukorras, kui me põlevkivi kasutamisest loobume. Praegu on probleemi lahendamist alustatud valest otsast.“

4 kommentaari
  1. Jaak 6 kuud ago
    Reply

    Praegune valitsus ei taha midagi lahendada ega ei oska ka minu meelest on roheenergia kulukas muinasjutt.

  2. Nojah 6 kuud ago
    Reply

    Mis parata kui paremad ja targemad poliitikud on kogunenud Keskerakonda. meie valitsus tegeleb muuga ja ei hooli eestimaalaste heaolust. Topitakse oma nina sinna kuhu pole vaja mis ei muuda maailmas midagi ainult võib meile halba teha.Meie raha antakse teistele mis on nagu tilk merre aga meile on vajalik.Ja riigikassat täudetakse maksude tõstmisega.. Valitsuse tegevus in lihtsalt vastik.

  3. Jane 6 kuud ago
    Reply

    Oleks valitsuses sellised inimesed nagu on seda Lauri Laats oleks meie elu palju parem ja õiglasem.mustamäe elanikuna olen alati Laatsile oma hääle andnud ja austan teda väga. Laats on hooliv, õiglane ja tark poliitik ja kõik mos ta kurjutab on õige.

  4. robert 6 kuud ago
    Reply

    Täiesti õige Enne kui alustada roherevolutsiooni tuulikute ja päikesepaneelide püstitamisega tuleks energia salvestamise probleem enam vähem mõistlikul tasemel lahendada Kõik need rohelised revolutsionäärid peaks korralikult läbi lugema Jüri Liivi raamatu Aga lihtsam on ju minna loosungitega tänavale ja toetada juhti kes ei tee molekulil ja elektronil vahet Nii lolle juhte ei olnud isegi kirutud sotsialismi ajal

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.