Õpetajad peaministrilt palgatõusu osas mõistmist ei leidnud

Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) ei leidnud teisipäevasel kohtumisel peaminister Kaja Kallasega mõistmist palga alammäära tõstmise osas. 

EHL-i esimehe ja streigijuhi Reemo Voltri sõnul õpetajad loomulikul tänavad peaministrit, et viimane leidis kiirel ajal võimaluse neid vastu võtta. Õpetajad edastasid oma nägemuse haridustöötajate olukorrast, kus probleemideks on konkurentsivõimeline töötasu, ülekoormus ja vähene uute õpetajate pealekasv.

“Sõnum valitsusjuhilt oli, et haridus on alati prioriteet ja lisarahastust antakse erinevatele valdkondadele. Küll aga ei leidnud me mõistmist palga alammäära tõstmise osas ega ka sellest, et isegi maksuküüru kaotamisega, kus valitsuse hinnangul jääb justkui rohkem raha kätte, ei muutu õpetajate palkade konkurentsivõimelisus. Samuti on eksitav kasutada niiöelda keskmise õpetaja tasu argumenti, kuna need tulevad enamasti ülekoormuse ja/või lisatasude arvelt. Seda on EHL rõhutanud juba korduvalt,” ütles Voltri BNS-ile.

Tema sõnul oli üldine foon peaministri poolt, et riigil raha ei ole ja nii ongi. “Et me ju niigi panustame ja õpetajate palk ju tõuseb ainukesena. Tõsi ta on, see on 1,77 protsenti ehk brutos ligi 30. eurot. See ei kata ära isegi inflatsiooni ja väga paljudelt õpetajatelt on tulnud signaal, et tegemist on pigem narrimisega ning demagoogiaga,” rääkis Volktri.

Tema sõnul mõistavad õpetajad, et riigi finantsolukord on keeruline, aga küsimus on siiski prioriteetides. “EHL-i järgmine kohtumine on reedel riikliku lepitaja vahendusel, kus osaleb ka haridus- ja teadusministeerium ning Eesti Linnade ja Valdade Liit. Oleme endiselt optimistlikud, et läbirääkimised annavad soodsa tulemi. Oma sõnumi võimendamiseks oleme kuulutanud reede hommikuks välja tunniajase hoiatusstreigi, järgides kõiki seaduses ette nähtud protseduure,” lisas Voltri.

BNS

26 kommentaari
  1. ei keegi 6 kuud ago
    Reply

    habemega lugu – juba nõuka ajal sai traktorist õpetajast paar korda enam;
    too praegune aga mõistab ainult jõudu – streik ninna alla, siis hakkab aduma

  2. segane lugu see pedagoogide või õpetajate palk (töötasu?!) 6 kuud ago
    Reply

    Pedagoogid aga nagu metsalised , neil on vähe . Samas pole kuskil avalikustatud nende töötasu-sissetulek kalendrikuu kohta , räägitakse ametipalgast ja aja puudusest. Kontingent on arusaamatu – kord räägitakse koolidest, siis lasteaedade pedagoogidest, järgneb kutseharidus ja Ülikoolide teadusrahastuse peene SKP sees on samuti pedagoogide palk(kõik pole akadeemikud, doktorid , dotsendid jms.), mida tõsta tahetakse – jääbki arusaamatuks

  3. Jane 6 kuud ago
    Reply

    Õpetajate palk on olnud väga väike eriti laari, Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal. Keskerakonna ja EKRE valitsemise ajal tõstei õpetajate palku aga seda peaks tegema ka nüüd sest kõik on kallimaks läinud ja õpetaja amet pole kergeKindlasti peaks tõstma õpetajate palku .

  4. kilplased 6 kuud ago
    Reply

    mis ” pühad lehnad” need õpetajad siis on?
    koristajad võiksid ka streikida, vaat kui kiiresti siis palk tõuseks, eks katsu prügi sees elada.
    kas raha teeb nad targemaks, südalikumaks.mina oma koolide aegu küll ühtegi
    Arno Tali õpetajat ei kohanud. 2 tükki olid, kellega saai arvestada, aga nemad ei olnud pärisõpetad, olid erialainimesed kooli tööle võetud. üks andis bioloogiat ja õpetas mõtlema, teine matemaatikat ja aitAS KONKREETSELT KOOLIKIUSAMISE vastu kui teised õpetajad ajasid õpetajate tuppa kiusajate eest põgenenud lapse nende kätte tagasi.

    • ei keegi 6 kuud ago

      veits vahet õpetajal ja koristajal vast ikka on?; väljaõppes juba, selle kestuses, nõuetes intellektuaalsusele; aga kui töötingimused ja palgatase ei tõmba noori haridusvaldkonda siis seda halvem on valik

  5. ei keegi 6 kuud ago
    Reply

    JÄRJEKORDNE BLUFF VALIMISLUBADUSI?
    Lukas rõhutas, et õpetajatele lubati väga suurt palgatõusu. “Kaasa arvatud Reformierakond, kes enne valimisi rääkis, et tal on majandus ja eelarvepoliitika kõik kontrolli all. Veel veebruari lõpus ütles, et punane joon on õpetajate palga tõstmine, lubas tõstmist järgmise aasta 1. jaanuarist 20 protsendi võrra.
    09.11.2023 https://www.err.ee/1609160500/ossinovski-ja-lukas-kritiseerisid-valitsuse-suhtumist-opetajatesse

  6. to eikeegi 6 kuud ago
    Reply

    Eestlasele omaselt väga pealiskaudne lugemisoskus.
    Väljaõpe ja intellektuaalsusnõuded, kuidas neid küll kontrollitakse ja mida selleks peetakse? Kirjutatud oli ju, et ajasid õpetajate toast kiusatud lapse välja, kes läks sinna lootuses pääseda pahalaste käest.Inimeseksolemine on ikka kõige tähtsam.
    Igas olikorras. Sestap ehk oleks koristaja paremini käitunud -kui nii, siis mis kasu
    on sellel inteelekt.nõudel, sest kus see intell. siis on? Või mis kasu nn.väljaõppest? Tundeintelligentsus ja tahe, julgus selle järele küituda on esmased ning neid ei saa OSTA RAHAGA.
    Sarnaseid “oma elu kergeks tegemise e. blatnoistumise juhtumeid oli küll ja veel -küüniline pragmaatilisus.No ei olnud üheski koolis lapsel murega kellegi, mitte kellegi poole pöörduda! Ainult need 2 erialainimest , mitte õpetajat, aitasid, bioloog andis oma ainet vaimustavalt huvitavalt ja lisas sinna oma MÕTTEID, mis panid õpilase mõtlema, matemaatik aga kaitses kiusamiste vastu.
    KAJA, TEED ÕIGESTI KUI JÄRELE EI ANNA. Kihistumine meil niigi suur, kuidas suudab rasvase palgaga õps mõista puuduses lapse muresid või kuidas üldse temasse suhtub? Õpetajad pole küll need preestrid, keda tuleb vaarao kõrval ära osta, et kuningavõimu toetaksid.

    • ei keegi 6 kuud ago

      Inimene on võtnud ühe juhtumi, olgu tegeliku või väljamõeldud, ning ehitanud sellele terve oma ilmavaate, mis päädib kuulutusega, et äkki koristajad, kui pedagoogid nendega asendada, oleksid EHK lapse suhtes kaastundlikumad ja kui nii, mis on siis hariduse mõte? Polegi mõtet, kõlab ridade vahelt. Ja õpetajat palganumber ärgu huvitagu, tema töötagu MISSIOONIST. Te ise ka ikka järgite oma õpetust, saate 300 eurot kuus ja nii peabki?
      Õpetajad Eestis, erinevalt Egiptuse preesterkonnast, ei kuulu eliiti; vaid osa neist võib ehk küündida keskklassi standardini. Küsite, kuidas intellektuaalsust mõõta. Te ise mõõdate ju enda oma, kirjutades valdavalt segast soga.

  7. kuidas ütles õpetaja ETV reporterile 6 kuud ago
    Reply

    paneb streikima jah, sest peab tööl käima – pensionist ei ela ära!
    ——————- ja siin ongi koer maetud , need poisikesed kes on nüüd pensionile valmistumas järgneva 10 aasta jooksul, pressivad nüüd veel vanade olijatega(kes ei taha eest ära minna) omale pensioni alust – 2 keskmist palka annab ju 2 aastat staaži + avalik teenistus siis lisaks 30%
    Tegelik töötasu on pedagoogidel piisavalt kõrge 18…24 tunnise nädalaga.
    Huvitav on , et pole päris selge enam , palju on diplomeerituid pedagooge ? (magister ülikool, kõrgem).
    On tulnud mingisugust kaupa läbi väike Peda kaudu , kes ei sobi isegi abiõpetajaks . Kas poolõpetaja saab ikka olla rohkem kui noorõpetaja ? , ja palk vanemõpetajaga võrdne ?

    • ei keegi 6 kuud ago

      ja kui palju see “piisavalt kõrge” normkoormusega töötades siis on? arvud oskate välja tuua?

  8. to eikeegi 6 kuud ago
    Reply

    Inimene on võtnud ühe juhtumi – ei mahuks ju need teised juhtumid siia kirja panna ja kõik pole meeleski. 11 aastat omaenda isiklikke kogemusi, läbi elatud 3 koolis ja nüüd, koolid ammu lõpetanud, jälginud ka teiste laste elu – jah, need on elukogemused, mis kujundavadki lõpuks ilmavaate.Lapsed /nende hulgas/ on päris kole kari küll kui keegi valesti neid suunama hakkab ja selleks on vaja erilisi omadusi, et neid vaos pidada ja et oleks neile edasi anda midagi arenenut, tõeliselt head, mis teeb neist inimesed. /mitte ei suunaks karjerismi, salalikkuse
    ja blatnoistumise teele, et siis elus kergem ja õpsil kellele toetuda ja ka kergem.Need omadused on haruldased ja neid rahaga ei osta. Nad kas on või pole mitte õpetaja peas ja südames.Õpetajaks lähevad tihti need ,kes oma elualal edasi ei jõua.Seega pedagoog. Igasugu meetodid ja vigurid ja koolitused inimest aga muuta ei suuda-tekitavad ainult marrasknahas ehk muudatusi ,et karjääris libedamalt läheks.
    Haridusel on küll mõte kuid vaid siis kui sellega kaasneb HARITUS. Emots. intelligentsus kuulub absol. kindlasti sinna juurde.
    ;Mõni koristaja, kel e,mots. intell. jumalast ant võib mõnes osas tõesti ,karjäärist vaid hoolivat õpetajat ,näit.tundekasvatuses asendada…paraku …
    Õpetajaks ju missioonitundest minnakse ja kui mitte, siis parem ärgu mindagu.
    Mina ei ole kunagi koristaja olnud, seega 300 saanud, küll pean vanas eas leppima näruse pensioniga, mille määrajaks on ju ka õpetajate käe alt tulnud
    endised õpilased.
    Niikaua kui iga töö, mis olla lastakse, vajalik on, peaksid kõik inimesed saama ühesugust palka.Sest nad kõik koosnevad valgust ja veest.,külmumistemperatuur ka sama. Ja missioonitundest tööle minna tulebki. Ülejäänu tehku robotid.
    Mida mina sogan või mitte pole teie asi mulle peale hüpata ja oma intell. puudust sel moel ekponeer.
    Eliit nad pole tõesti mitte, minu jaoks on eliit ikka eelkõige positiivsete arengute kandja. Tänapäeval mõõdetakse elitaarsust VAID rahas. Elitaarsus on haritus /mitte niivõrd haridus, sest kõigesse süveneda pole praeguste infokogumite juures enam võimalik, määravaks saab järelduste tegemise võime ja nende sobitumine maailmapilti/ ja emots. intelligentsus ka siis ja eelkõige just siis kui nende kandja kasvõi katkiste pükstega on sunnitud ringi käima.Nagu paljud kunstnikud, poeedid, teadlased läbi aegade kes tunnustuse said pärast surma alles. Nende asemel ilutsesid täissöönud ennasttäis maugud-karjeristid. Ebaõiglane muidugi! Sestap sündiski kodanikupalga meie oludes hukulemääratud idee jt.

    • ei keegi 6 kuud ago

      minu asi Teile peale hüpata on seni kuni Te etteantud teemal avalikult ruumis eriti lolli ja eksitavat juttu ajate; see viimane postitus on küll enam südamlik, suht pikk ka, viidates et kirjutamine on Teile viisiks elada end välja; seal on ka üks silma torkav mõte, küll mitte originaalne (seda on varem väljendanud üks marksismi klassik), mille järgi tuleks kõigi tööde eest, kui nad on vajalikud, maksta võrdset palka; ainult et see kenasti kõlav idee reaalses inimühiskonnas ei toimi; igaüks tahab ju võita, olgu mängus, sõjas või ühiskonna hierarhias, nagu kana kõrgemale õrrele lennata; bolševikud, hävitades eluterve konkurentsi, mõtlesid küll asenduseks välja sotsialistliku võistluse kuid see ersats neile edu ei taganud, päädides krahhiga pärast 70-aastast punnitamist; inimesed on erinevad, võimed on erinevad, mõni sobib koristajaks, mõni õpetajaks ja kuna ametitel on ühiskonnas erinev kaal on erinevad ka palgad; antud juhul rikub valitsus lisaks oma suure suuga antud lubadusi pedagoogidele, nii et milles küsimus?; muidugi streik kui teisiti ei saa!

  9. to eikeegi 6 kuud ago
    Reply

    Teie asi mulle peale hüpata on seni, kuni olete palgatud või rumalusest omal algatusel ühte parteid teise vastu mängimas.kommentaariumis. mida keegi ei loe.
    Marx ütles paljutki õigesti. Kas meil on eluterve konkurents? Milles ta väljendub?
    Parteide tühises kraaklemises, elanikkonna kihistumises äärmusteni, inimeste stressitaseme tõusus äärmusteni -suitsiidid, depressoonid, narkots, alkohol, koduvägivald jm.vägivald, Matslus kohe suure tähega, karjerism, laviinidena ametnikke kes ei tee seda, mida vajatakse, isegi siis mitte kui konkreetsed probl. ja lahendusettep. neile antud, kurat teab misasja nad üldse teevad, eurorahadega ei osata enamasti midagi mõistlikku teha ja eelkõige hädavajalikku
    oma elanike tarvis, kerjuspensionärid, kes ei suuda mööblit osta ega midagi peale kommi endale lubada,kellele veelgi koormisi peale pannakse majade renoveer., mida nemad enam ei vaja, kusjuures küte ikkagi kallineb + laenud, mis tulevad nüüd lisaks maksta, korralagedus kinnisvarahindades, elupõhine koolitus, mis inimeste aega vaid raiskab, laskmata neil leida iseennast, sellest ka psüüh.ja füüs.haigused, kodutus, võlaorjus, sõltuvus ülemustest,
    kuradirttas keerutatav mass ikka rohkem ja rohkem hõivatust rahamasina rattas,
    Siis räägitakse kokkuhoiust, taaskasutamisest ja pakendite sorteerimisest kui ometi kogu majandus seisnebki võimalikult rohkemas saastamises, metsade hävitamine, loomade piinamine-pidamine farmides – “eluterve konkurents”
    Tõ sto, oboldel sovsem???

  10. ei keegi 6 kuud ago
    Reply

    ongi nii nagu oletatud – täielik mölapidamatus!, kirjutamine iseendale kommentaariumis mida keegi ei loe;
    parteid on ikka kraagelnud, I Vabariigi algperioodil veel rohkemgi kui praegu; ka kahe partei süsteemses USA-s käib kõva vastastikune andmine; mis siis päästeks? öelge Teie, kel kirjutamine toodab kaifi, ehk saab midagi asjalikkugi kord kuulda?

    P. S. ega marksismi klassik ei pea tingimata Marx olema, selles voolus on teisigi väljapaistvaid tegelasi

    ;

  11. to eikeegi 6 kuud ago
    Reply

    Seep see asi ongi!
    Ja kui ongi öelda, ega ei kuulaks ju !
    Valgete maailm on alla käinud, st. tehnilised arengud pole toonud e,mpaatilisi areguid suunaga laiahaardelisusele. Muu maailm pole aga järje peale jõudnudki sessamas eetikas. Paljuneb ainult.Julmused mõlemlt poolt.Parasiidiks olemine teistele Elusolenditele. Täissöönud võimuahned, väiklased ,tuimad, arengupeetusega
    trügivad mollide juurde. See ei saa püsida mitte kuidagi.
    No mis kaifi siit saada on? Kes lahendab ristsõnu, kes kurnab muru – nii harva kui siia tulen.Aga miks sina tuled???

    • ei keegi 6 kuud ago

      näitan alternatiive kui vaja; aga me väljume juba etteantud teemast, tuleb lõpetada

  12. lugege 6 kuud ago
    Reply

    Õpetajate leht – töökohad , pakutakse aga palganumber puudub. Kirjas on hariduse nõue – magister.
    Töötukassa – kohti pakutakse , kõikidel ametikohtadel pole palganumbrit
    CV leheküljed – töökohti pakutakse , õpetaja palk 1700….2300 üle vabariigi ; abiõpetaja palk 1200….1700 ja pikapäevarühm – 900(see pole täiskoht ilmselt)
    Sotsiaalpedagoog – seegi saab üle keskmise pakkumise
    Siis on veel mingeid huvitavaid programmilised? kohad , isegi üle 1800
    Kõige huvitavam leid oli Ida Virumaa , kus pakuti INGLISE keele õpetajale 2600(see on siis see integratsioon eesti keele kümblusest ?)
    **** Kuskil pole nendele ametipalkadele märgitud , palju lisandub KOV poolt lisaks….
    Pole ka enamuses märgitud , millise koormusega kohad – st. saab vaid arvata, et riigi keskmine palk on tagatud ja rohkemgi +KOV juurdemaksed ja üldtöötasu moodustavad – ringid, huvikoolid jms.
    On lugedes arusaadav , et osa õpetajaid pole haridusega ja seepärast nad ei saa ka kõrgemat palka – nõutav on magister.
    Sama lugu on lasteaia õpetajatega , ka nendel kohtadel oli riigi keskmine tagatud , esitatud kuulutustes.
    Õpivad aga haridust pole ja siis nõuavad mingit x palka ? Milline on üldse EV nende õpetajate sissetulek üldiselt ja haridus?
    Midagi on viltu – kui Päevalehte kirjutab mingi abiturient – et tema halvas hindes on süüdi ………. , palk! See ju näitab, et lastakse koolist privilegeeritud lolle ….
    …….sama lugu on politsei palkadega , lööge internetis vabad kohad ja näete – üldse pole teatud kohtadel vajalik olla paguniga ja mingi analüüsija , tule – saad 2700 või oli 2600 , +on õigus neil saada lisatasusid ja nö. veel avaliku teenistuse % 20 aastas. Isegi mingi, hanke spetsialist , oli metsiku palgaga pandud ….

    ::::ja tegelikult on soomlaste arvutuse järgi 1200….1300 piires saajad , üksikud inimesed neil , vaesuses elavad(tänane või eilne eestinen.fi) , see tähendab Eestis on siis 500000 vaesuses olijat.

    Kallas ütleb – makse on vaja tõsta, et elu paraneks – aga kellel ? Kas pensionärid ja üksikkodanikud peavad minema Toompeale või peaks kogunemise tegema hoopis Lauluväljakul?

    • ei keegi 6 kuud ago

      Õpetaja töötasu alammäär (1749 eurot)r Eestis jääb alla isegi riigi keskmisele (1845 eurot), kuigi tema on magistrikraadiga spetsialist. Normaalkoormus õpetajale on 35 tundi nädalas, neist 21 klassi ees. Tegelikkuses pressitakse peale ületunde, tulemuseks kaadri suur voolavus (kolmandik lahkub esimese kolme tööaasta jooksul, teine kolmandik karjääri keskel (kaua võib!). Kõik see on ju ressursi raiskamine, arvestades, et nende koolitamine maksis ja mitte vähe ning kogenud lahkuja asemele tulnud noorel võtab vilumuste omandamine aega.
      Teie postituses on veel üks kummaline moment: võtate Soome absoluutse vaesuse näitaja (kuigi see sõltub ju riigi palgatasemest ja elukallidusest, võtnud siis juba Aafrika oma), saades et meil on 500 000 vaest, kuigi niipalju pole meil isegi suhtelises (sissetulek vähem kui 756 eurot) ja absoluutses vaesus (sissetulek vähem kui 303 eurot) elajaid kokku. Mis on häma eesmärk?

    • ei keegi 6 kuud ago

      parandan vea: arvustatavas kommentaaris kantakse Eesti oludesse üle Soome suhtelise vaesuse (60% nende mediaanpalgast) näitaja

  13. milles seisneb õpetaja väärtus 6 kuud ago
    Reply

    Sissetulek alla 750 ei saa olla suhteline vaesus juhul kui 300 on absoluutne vaesus.
    Kullakene, mõtle nüüd nats ka ikke. 750 ja 300 vahele jääb 400, 500, 600 = need pole suhteline vaid LAUSVAESUS. 300 annab otsad ära, kindlapeale, kui mitte kohe, siis varsti.Uued voolavad asemele.
    Lisa veel, et korterite üürihindu tead ikka?Egas sotskorter tasuta pole.Oled sa omanik ,tuleb maksta RENOVEERIMISTASU, kujuta ette, üksikpensionär maksab
    RENOVEERIMIST + KÜTE ja KOMMUNALKAD ! Seesama 300 cõi 500 saaja !!!
    Omav. ei aita gramigi.Eraomand ju. Riik ka ei aita. Küttehinnad TÕUSEVAD nagunii ja võlad tuleb naksta. Eakatele pole seda renoveerimisjama enam vaja.
    Aga keegi tee kuulmagi.
    Õpetajad peaksid esimese asjana nõutama kergendust sellistele inimestele ja loomadele, alles siis endale. SIIS OLEKSID NAD TÕSISELTVÕETAVAD ÕPETAJAD. Mida nad muidu õpetavad seAL koolis?- kihistumise õigustamist.OOd ebavõrdsusele. Isegi
    vanaininesi ei austa ise. Käib kauplemine – tehke meid suht jõukaks, tõstke jõukamate sots.nivoole, siis kasvatame pärdikuid ebavõrdsust kummardama, kihistumist loomulikuks pidama.
    Kaja on tubli, et neid kuulda ei võta, sest nii olulised nad nüüd ka pole.

    • ei keegi 6 kuud ago

      Tegemis paistab jälle olevat nime vahetanud ja lihtsameelse teesklemise lõpetanud, varem siin tüübinime Kilplased all esinenud õpetajaid vaenava, küllap oravate palgatud („Kaja on tubli“) paharetiga. Korrates omi demagoogilisi malle kihistumisest (va õpetajad trügivat vaarao preestriteks, tähendab lausa riigihierahia tippu, nagu ta kord siin kord väljendanud) ja võrdsusest (kuidas nad ülbikud julgevad nõuda haridusele ja positsioonile vastavat palka, kui on olemas nii suhtelised kui absoluutsed vaesed, „Marx ütles paljutki õigesti“). Õpetajad käitugu nagu kliimakonverentsil palestiinlaste kaitsele viskunud pailaps, riigipäidki õpetanud noor kliimaaktivist Thunberg, unustades kõik teemad peale vaevatud palestiinlaste, vabandust, peale suhteliste ja absoluutsete vaeste. Kusjuures suhteline vaesus praeguse määratluse juures (teatud nivoo allpool keskmist) ei olegi likvideeritav seni kuni sissetulekud absoluutselt ühesugusteks tasandatud pole. Nõudke siis juba ka oma „tublilt Kajalt“, et olgu 756 eurot ületav palgaosa vaestele jagatud. Mäletatavasti praalis too „tubli Kaja“ veel hiljuti, et 300 000 või 400 000 välja laenata temasuguse tööinimese sissetulekute juures on käkitegu. Mida te nende õpetajate kallal selliste asjaolude esinemisel haugute?

      Lugeja (kuigi neid selles kommentaariumis pole) töötlemise eesmärgil kasutab demagoog nännutavat stiili – „mõtle nüüd nats ka ikke“, esitluste puhul, mis on pelgalt statistilised numbrid ega allu kuidagi nende vahendaja tahtele. Pean silmas suhtelise ja absoluutse vaesuse määratlusi. Huvilised leiavad nende vasted enamikest teatmikest.

    • ....... 6 kuud ago

      saab küll suhteline vaesus ja vaesus olla kõikuv sellise vahega ja eespool märgitult on õpetajatel ka keskmine palk praegu – sest EV 2 arvestab mediaani kaudu ehk siis vabariigi tegelikku keskmist . Jah, Harjumaa ja Tallinn on kõrgema palgaga . Kuid eespool kirjutaja oli märkinud – et tuleb arvestada pedagoogidel palgale lisaks kogu saadav töötasu ja sel juhul on nende palgad 2000 täis ja ülegi, väljaarvatud abi või asendusõpetajad. Samuti ei peaks ka alla Ülikooli magistri ning vähemasti 3 aastat ametis mitteolnu saama kohe teavalikku raha …. .
      Jääb veel segaseks , millisest numbrist nad streigivad – kas netto või brutto? Loodetavasti kui mõistus on ,siis brutto – sest sots.maks ju tasutakse nende hüvanguks ka avaliku teenistuse pensioni lisana ja haigekassale – nt. närvilisuse raviks 🙂

    • ei keegi 6 kuud ago

      trollide kursustel paistab olevat jäänud läbi võtmata diskreetse ja PIDEVA mõiste: nagu nähtava valguse suunamisel läbi klaasprisma saame SUJUVA värvirea, mille lõike inimene nimetab vastavalt punane, …, kollane jne on ka sissetulekute skaala PIDEV, väljavõttena näiteks 756, 755, … 304, 303, 302, … eurot. SEE ON JU ELEMENTAARNE, troll aga pretendeerib sellise „avastuse“ eest enda arvates ilmselt Nobelile; sissetulekute skaala paari viimase lõigu kohta ütleb inimene kokkuleppeliselt vastavalt „suhteline vaesus“ ja „absoluutne vaesus“

      SEGASEKS sõnades jäävad asjad trollikursused läbinutele, samas kui tõeliselt on segadus selliste paharettide taotluslik eesmärk, sest luues häma ja kaost saab külvata kahtlust ja halvata üksmeelt;
      õpetajad nõuavad miinimumpalga, 1749 eurot (mis on loomulikult bruto, va teesklev pahatahtlik troll) täiskoormusega kvalifitseeritud õpetajale tõstmist. troll teeb muidugi näo, et seda ta küll ei teadnud

  14. to eikeegi 6 kuud ago
    Reply

    Mis sa tuututad !

  15. eelnev kirjutaja ja veelkord 6 kuud ago
    Reply

    ma ei ole üldiselt õpetajate palga tõstmise vastu – ma tahan teada , kus ma saan lugeda -keda EV loetakse õpetajate nimekirja ja palgad siiani –
    1. lasteaias, algkoolis, põhikoolis, gümnaasiumis, kutsekoolis, instituudis,ülikoolis, akadeemias.
    2. millised on nõuded abiõpetajale, noorem, vanem ja asendusõpetajale, õppealajuhatajale, direktorile , assistendile, pikapäevarühm , klassijuhataja, erikoolide õpetajad
    a)magistri kraadiga ülikoolist – palgatase
    b)bakalaureus
    c)staaž
    *** 0,25; 0,5 ja 0,75; 1,0 koormus ja ametipalgad (mitte sissetulek -töötasu, mis lisandub nagunii)
    Palju on üle vabariigi erinevaid koole ja lasteaedu kokku ning kui suure osa lisab palgale KOV , määratud riigipalgale
    *kuipalju on õpetajaid kuni 30 aastaseid, 31-45 ja 46-65 ja kuipalju igal aastal lõpetavad ülikooli või pisiPeda (tasuta, kes tööle ei asu)
    **kuipalju pedagooge arvuliselt töötab väljaspool tunde ja kui suur on see töötasu kokku
    ***mitu tundi viibib õpetaja oma määratud kohal kalendrikuul(miks pole sisseviidud kontrollkaarte, kohalolek -tuleb õpetajate tuppa ja lahkub koolist(kõik sisenevad uksed)- selle järgi saab teada ka kuipalju oma 4 kuulisest puhkusest aastas luusib koolis ja milleks?)
    ———————–
    Kokkuvõttes kui kogu riigis on probleem , ei saa ka ühed olla niipalju paremad – et alla 800.- eur sissetulekuga(pedagoogidele selgeks tehtavalt = palk+lisatöö ehk siis sissetulek on kogu töötasu kokku) kuni 1000.-
    eur(ilmselt 300000 in.ringis) peavad lakkuma kõiki ja neile ei sobi :
    -pakutud
    – 4,8% magistrikraad
    või
    -1,8% muu haridus, madalam kraad. Palgatõusuna järgmisel aastal.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.