Keskerakond: Kaja Kallaseta saab Eesti hakkama, õpetajateta paraku mitte!

Koolilauad. Foto: Pixabay

Eesti Keskerakond toetab õpetajate streigiõigust nõudmaks Vabariigi Valitsuse poolt lubatud palgatõusu. Reformierakonna juhitav valitsus eesotsas peaminister Kaja Kallasega on õpetajaid alt vedanud. Pakkuda alternatiiviks 1,7-protsendilist töötasu tõstmist, tundub mõnitamisena.

Eriti küüniliselt mõjus Kaja Kallase valitsuse pressikonverentsil öeldu, kus ta sidus õpetajate palgatõusu nõudmisega toetada automaksu kehtestamist. See näitab veelkord peaministri üleolevat ja elukauget suhtumist. Kaja Kallas andis oma nipsaka repliigiga, kus ta rõhutas viimati aset leidnud õpetajate palgatõusu, mille mõju tasandas teadupärast ülikõrge inflatsioon, mõista, et “aitab teile küll”. Keskerakond kutsub valitsust moraalilugemise ja vastandumise asemel oma lubadusi täitma.

Enne käesolevat aastat olid õpetajate palgatõusud ebaregulaarsed ja tagasihoidlikud. Viimati tõsteti õpetajate miinimumpalka tõesti 24 protsendi võrra, aga see ei tähenda, et nüüd võib mitu aastat järjest õpetajatele seda meelde tuletada. Kui kaua peavad siis õpetajad unistama järgmisest korralikust palgatõusust?

Kuniks riik ei sea esikohale investeeringuid haridusse, ei ole aus seada ka suuri ootusi meie haridussüsteemile ja õpetajatele. Praegu ei ole riiklikust haridustoetusest võimalik maksta õpetajatele konkurentsivõimelist palka. Selle asemel, et pedagooge tikutulega taga otsida, peab õpetajaametile tekkima konkurents. Haritud rahvas on ühiskonna ja iseseisva riigi üks alustaladest ning õpetajate tänuväärne töö peegeldub vastu riigis laiemalt.

Valitsuse sõnumid haridustöötajate aadressil on kahetsusväärsed ning tekitavad küsimuse koalitsiooni siirusest, rääkides haridusest kui prioriteedist ning kvaliteetse hariduse tagamisest. Lahenduste leidmise ja mõistmise asemel annavad fooni väited, mis püüavad õpetajate õigust streikida naeruvääristada või lausa keelata.

Haridusministeeriumi näpuviibutus streigi ebaseaduslikkuse kohta või peaminister Kaja Kallase manitsus, et õpetajad peaksid enne streikimist vaatama oma palganumbrit, näitavad selgelt, et valitsusel puudub arusaam õpetajate tööst, tänasest olukorrast ning võimalikust tulevikust.

Haridussüsteemis on õpetajate puudus, mis on ajas kasvav probleem. Probleem, mis annab tooni mitte ainult klassiruumis, vaid ka hiljem tööelus ja Eesti majanduses üldisemalt. Õpetajate töökoormus ei ole proportsioonis nende töötasuga, mistõttu lahkuvad paljud kvalifitseeritud õpetajad töölt. Õpetajate keskmine vanus aina kasvab, noori õpetajaid koolidesse ei ole tulemas ja iga viies õpetaja on nõutava kvalifikatsioonita

Ootame hariduses suuri reforme, et käia kaasas tänapäevase tööjõuturu vajadustega ja tagada järjepidev majanduskasv. Õpetajatelt ootavad nii riik, lapsevanemad kui ka koolilaste tulevased tööandjad järjest enam, kusjuures õpetamine on vaid osa tegelikust töökoormusest. Ometi ei hinnata palganumbri ega isegi sõnade näol õpetajate vastutust meie noorte ja tuleviku ees. Keskerakond toetab õpetajate õigust saada valitsuselt selgeid sõnumeid ning lubadustest kinni pidamist. Toetame haridustöötajate õigust oma hääl kuuldavaks teha ja kutsume valitsust üles konstruktiivsele koostööle leidmaks osapooli rahuldav ja Eestit edasiviiv lahendus. Kaja Kallaseta saab Eesti hakkama, õpetajateta paraku mitte!

7 kommentaari
 1. ei keegi 8 kuud ago
  Reply

  õpetajaid väärtustati ISESEISVUSE ajal, N ja E liitudes võõra kanna all mitte nii väga; (NLiidus näiteks sai traktorist õpetajast paar korda enam)
  “Kui me kõrvutame Tallinna Reaalkooli õpetajate tänast elu 1930. aastate omaga … siis see elustandard, mida Eesti vabariik oma haritlasele pidas vajalikuks pakkuda 30ndatel aastatel ja see, kus riigijuhid seda täna näevad, on väga erinev,” rääkis Somelar.
  https://www.aripaev.ee/saated/2023/11/10/ajalooopetaja-30ndatel-pakkus-eestis-opetajatele-paremat-elustandardit

 2. ei keegi 8 kuud ago
  Reply

  LISAKS LOLLITATI JÄRJEKORDSELT VALIJAT
  Lukas rõhutas, et õpetajatele lubati väga suurt palgatõusu. “Kaasa arvatud Reformierakond, kes enne valimisi rääkis, et tal on majandus ja eelarvepoliitika kõik kontrolli all. Veel veebruari lõpus ütles, et punane joon on õpetajate palga tõstmine, lubas tõstmist järgmise aasta 1. jaanuarist 20 protsendi võrra.
  09.11.2023 https://www.err.ee/1609160500/ossinovski-ja-lukas-kritiseerisid-valitsuse-suhtumist-opetajatesse

 3. Eve 8 kuud ago
  Reply

  Põrast väga rasket meie inimeste jaoks kui ei tõstetud pensione ega palku, hinnad tõusid kõrgele ja tekkisid kodutud tuli võimule siim Kallas kes kutsus valitsusse edgar Savisaare kes tõstis pensione 30 protsenti. Elu läks paremaks mitmes valdkonnas. Kaks tarka meest suudavad paju kuid see kooslus kestis vaid 2 aastat. omad hakkasid S.Kallase kohta välja mõtlema igasuguseid süüdistusi ja võimule sai Ansip kelle valitsemise ajal veeres kõik allamäge ja varsti olime elatustaseme poolest üks viimaseid kuigi lubas viia 5-e parema riigi hulka.Reformierakondlased tanavad võimul olla, tõstavad oma palku aga kuodas elab rahvas neid ei huvita.kaja Kallas ei sobi peaminstriks.

 4. Tähelepanelik Tööline 8 kuud ago
  Reply

  Kahtlemata väärivad haridustöötajad palgatõusu aga… ka kõik teised töötajad väärivad palgatõusu. Mulle on meie meediast jäänud mulje , et meil peale õpetajate, arstide, politseinike ning päästetöötajate muid vajalikke töötajaid ei olegi. Ära on tüüdanud see pidev jora ainult nende erialade palgatõusude ümber.
  Kõik tööd on head… nagu kirjutas üks tark juut, nõukogude luuletaja Samuil Jakovlevitš Maršak. Ning orjapidamine tuleb keelustada. s.t. tööjõud ei tohi maksta alla selle taastamise väärtust s.t.miinimumpalk peaks olema 1500 eurot . Alla 1500 euro bruto ei tohiks tänapäeva Eestis ka kõige lihtsam töö olla tasustatud kui inimene töötab täistööajaga. Alla selle on orjapidamine ja see peaks olema 21. sajandil ühes Euroopa riigis keelatud. Üks asi veel: igasugused mõnuained samuti hasartmängud peaksid olema riigi ja kohalike omavalitsuste monopolid. Riiklik monopol peaks olema ka igasugune energeetika s.h. vedelkütuste hulgi ja jaemüük., sadamad, ühistransport s.h lennudus samamoodi. Ühesõnaga meil on vaja kehtestada suht riigikapitalistlik kord. Väikeriigina me muidu välja ei vea. Euroliidust tuleb lüpsta välja kõik rahad mis võimalik ja siis kui tase on selline, et on oht hakata netomaksjaks… siis välja astuda. Kaua võib, olukord on sitt, me oleme lasknud end oravate ja irlitsikute eestvedamisel märkamatult nn vana euroopa orjadeks smugeldada. See jama peab lõppema enne kui demograafilisest vetsupotist alla lendame.

 5. Tähelepanelik Tööline 8 kuud ago
  Reply

  Üks asi veel: kui pedagoogiline kaader nii head tööd teinud on, et palka juurde küsivad siis minul tekib siinkohal küsimus: kuidas selle hea õpetamise tagajärjel meie valija on siiski nii loll, et valib aastaid ja aastakümneid järjest pätte kaabakaid ja riigivargaid parlamenti. Selliseid kes sõna otseses mõttes kusevad, situvad ja sülitavad töötava rahva vajaduste peale ja mõnitavad veel takkatraavi: selgitage automaksu vajalikkust…
  Ei imesta, et homme soovitab peaminister politseinikel ise maantee ääres “palgatõus” välja “teenida”… nagu kunagi oli Venezuelas( või oli see Paraguai) kus politseinikele palka ei lubatudki, anti relv ja munder ning käerauad ning öeldi: palk “teenige” ise n.ö. põllu peal. Kasutage võimu ja fantaasiat.
  Pakun, et varsti võidutsebki sedasorti õigluseriik… on ju öeldud, et inimesed sündisid siia ilma ebavõrdsetena ja elasid ebavõrdsetena kuni sündis Colt. Samuel Colt kes leiutas teadagi mille.

  • ei keegi 8 kuud ago

   See oli Eestis, kus kelnerile palka ei makstud.
   Aga õpetajad töötavad kinnitatud programmide järgi. Või Te arvate, et ajupesu neisse monteeritud polegi? Peale kooli lõpetamist jätkab masside töötlust vaba meedia.
   Ja ilma-asjata lööte õpetaja, arstid ja treialid ühte punti. Vahe on juba objektis, kelle või millega nad töötavad. Metallid on kindlate füüsikaliste omadustega, inimesed vägagi erinevad ja sise-ehituselt tunduvalt keerulisemad kui toorik metallitöötleja kätes. Kahe-kolmekordne diferentseeritus palkades erialade lõikes pole liiast. Kui te aga võrdsust taga ajate siis ennemini võiksite imestada, miks juht tootvast inimesest 10-15 korda enam teenib? Kui kõik tööd on head, nagu Te ütlete, peaks ka nemad keskmist saama. Või kuidas?

 6. Sergei. 8 kuud ago
  Reply

  On raibe maamunale loodud. Irvitab rahvale näkku. Papake on öelnud : Esimene eesti läheb ära- Millal see pere ise võiks ära läheb. Paljudel eestlastel on allergia , kui seda nime kuulevad.- Mõned isegi on öelnud, et tuleks tankid Narva alla ja pandaks Tallinnas sadam kinni, siis näeks kuis vedel lippaks ja irve näolt kaoks. Just selliseid meeleolusid olen kuulnud. Inimesed ei karda idanaabrit ja mõned on tunnustanud ,et lääne sõbrad on hullemad. Muidugi madinat ei taha keegi ja selle toimumist ei usugi keegi, aga on ka neid ,kes ütlevad, et meie riik provotseerib………
  Õpetajatel on ränk töö- kõige hullem, et puudub 2 meetrise joonlaua õigus. Üks laks ja võib kogu eluks mehepoja paika panna !!! Kurb, on neid , kes ei pea lugu vanemast inimesest ja kes neist hiljem kasvavad- pätid ,petised, päevavargad ,ülburid ja rahvale näkku irvitajad??? Käige ja suhelge päeva inimestega ja õhtuks olete laibad- ilma labida tõstmiseta.
  Aga mõned teevad seda iga päev ja millises keskkonnas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.