Vladimir Svet: Kaja Kallas lasi raisku võimaluse õigel ajal ära minna

Vladimir Svet

Tänane Reformierakonna kongress näitas, et erakonna liikmed saavad isegi aru, et erakond on tupikus. Formaalselt ainuke peaministrist esimehe kandidaat võitis. Sisuliselt kasutas aga suur osa erakonnast võimalust näidata erakonna juhile ja tema meeskonnale, et temast ei saada aru ja ei olda rahul.

Asjaolu, et [Kristen] Michal ja [Hanno] Pevkur said juhatusel valimistel rohkem hääli kui Kaja Kallas esimeheks kandideerimisel on märk sellest, et vanad Reformierakonna leerid valmistuvad sisevõitluseks. Huvitaval kombel mõlemad pretendendid hoidsid siiani madalat profiili. Armutus Reformierakonna sisekonkurentsis teatakse hästi, kui karm saab olla valestardi hind. Nüüd on maskid langenud ja mõlema potentsiaalse erakonnajuhi taha hakkavad koonduma poolehoidjad, tahavad nad seda ise või mitte.

Kaja Kallas lasi raisku võimaluse õigel ajal ära minna. Tema peamine poolehoidja, maksulokomotiiv Mart Võrklaev ei pääsenud isegi juhatusse. Vaevalt et nii nõrga mandaadiga ja puuduliku meeskonnaga esimehel on uues erakonna juhtkonnas autoriteeti. Tõenäoliselt ei piisa sellest ka enda lahkumise plaani läbisurumiseks, seda otsustavad tulevikus teised. Nüüd hakatakse Kallase poliitilist pärandit jagama ilma, et temal oleks selles otsustav hääl.

Kallase lahkumine on muutunud Reformierakonna jaoks äärmiselt peadmurdvaks probleemiks. Meie kõigi mureks jääb endiselt kukkuv majandus, mille jaoks valitsuserakonnal aega ja energiat ei jagu.

8 kommentaari
  1. ei keegi 8 kuud ago
    Reply

    pole nad miskis ummikus, Isamaa haip ei püsi kaua ja Kesk, kippudes jääma 15% tasemele (kui sedagi) on konkurentsist välja juba paleepöördest alates;
    omaette ooper on hoopis see, kuidas riigi majanduslangusesse viinud partei rahvalt sellise võimsa mandaadi sai (justkui SKP ja sissetulekute langus poleks nende asigi), samas kui meedia poolt peaministrile pähe määritud idavedude skandaal oli vox populi jaoks, otsustades küsitluste järgi, hoopis suurema tähendusega;

    nõnda et reffide mõõnas langevad kokku kaks miinust: oravate (kui erakonna) Eesti ärikeskkonda kahjustav majanduspoliitika kui tegelik põhjus rahulolematuseks ja peavoolu poolt ülesvuntsitud peaministri abikaasa idaveod, samal ajal kui meie rüütel ja eeskuju USA ostab sealt ainuüksi tuumakütust selgi aastal varsti juba ligi miljardi dollari eest! – ah-ha-haa! (me ju tahame olla suuremad katoliiklased kui paavst ise ja just see paistab rahvale peavoolu töötluses peale minevat!

  2. Sergei. 8 kuud ago
    Reply

    Kajakese papake on varasemalt öelnud: esimene Eesti läheb ära,,,,, valimiste õhtul : võim on magus. Ei lähe nad kusagile ära.
    Kurjust ja õelust tulebki sellest perest. Tikub tüdruk NATO peasekretäriks- laske aga minna . Mida külvate -seda lõikate. Millise mõõgaga mõõdate- sellisega ka teile mõõdetakse.
    Suur jumal ( toetaja) lombi taga ka, küll koperdab ,roomab käpili, suhtleb vaimudega, räägib teispoolsusesse läinud inimestega- julgeb tegijaid solvata. Iga rahvas väärib oma valitsejat.

  3. Jaak 8 kuud ago
    Reply

    Valitsuses pole ühtegi poliitikut kes sobiks peamnistriks. Jube mis toimub. Meie rahva abistamiseks vajalik raha saadetakse mujale. See on nii alatu ja ebaõiglane.Valitsuses olevatel poliitikutel on ükskõik kuidas saavad hakkama meie inimesed.Endal tõstetakse palku aga mitmed meie inimesed vaevlevad vaesuses eriti invaliidid, ja mitmed teised ka. Las valitsuses olevate erakondade poliitikud korjavad omavahel raha kokku ja teevad sellega mida tahavad aga meie maksumaksja raha peab kuuluma meie rahvale.

    • Tähelepanelik Tööline 8 kuud ago

      Ei ole tõesti kuid see on kõigest pool häda: ka opositsioonis ei ole ühtki poliitikut kes sobiks peaministriks. Ratas on näidanud oma lödipükslust ja bedwetterlust, Reinsalu on edev russofoob (mis kakskeelses riigis nagu Eesti on kahtlemata pahe)ning epateeriv ilukõneleja ning Helmed ei saa kahjuks iialgi koalitsiooni kokku kuna tegelevad liiga palju pseudoprobleemidega ja on täiesti kolmandajärgulistes küsimustes (nagu nt pedeabielude küsimus)otstarbekohatult järeleandmatud. Sotside juht on tühm ja 200 kirbu etteotsa sai lennuvõimetu kukk.
      Kõige perspektiivikam on noor Helme kes aga õppigu kavaldama, võtku eeskuju oravatest kes osavate jesuiitidena nt. lasevad pededel pulmi pidada, on sõbralikud aga palgapäeval võtavad neilt ikka raha ära.

      p.s. praegu ei ole meil legitiimset võimu. usurpaatorid on võimul. e valimised ei ole põhiseadusega kooskõlas.Usurpaatoritega saab üksnes kahte moodi: kas kukutada nad vägivalla või kavalusega. Mina vägivalda ei poolda. Loodan, et lähima kümnendi jooksul kerkib esile uue põlvkonna poliitik kes manööverdab end võimule ja tõmbab oravatel tabureti alt. Kahjuks Ratas ei kasutanud enda ajaloolist võimalust. Lõi põnnama. Järgmist võimalust tema ei saa-jo sai ise sellest aru..et ei kandideerinudki. Kui sotsid selga sirgu ei aja ja 200 kirbu seast kedagi üles ei osteta(loodan siiski et ostetakse, loodan siin Kõlvarti peale) siis muurust Toompeal ei tule, tulevikus Oravad enam riski peale ei lähe ning võtavad (krutivad, mahhineerivad e-valimiste abil)järgmistel valimistel min 55 kohta RK-s. Ja alles siis avanevad inimeste silmad toimuva suhtes. Siis võib olla aga hilja ja vajame juba nn Euromaidanit.

  4. Eve 8 kuud ago
    Reply

    opositsioonis on mitmeid tublisid poliitikuid kes sobivad peaministriks. Kindlasti ei sobi peaministriks Reinsaku. Keskerakonnas on palju tublisid poliitikuid. kunagi oli seda ka Karilaid aga reeturid peaministks ei sobi

  5. Nii 8 kuud ago
    Reply

    Kas mitte Svet ponud see tubli poliitik kes ei lahkunud oma ametikohali Riigikogu kasuks. Riigikogus on vust hea olla küll. Muidugi teevad viha reformierakondlaste valed otsused aga nemad in enamuses ja teised 2 erakonda on poolt ja ega neil muud üle ei jäägi. Raha tuleb ja poolthääled võidutsead. Neid ei häiri et rahvas vaesub.

  6. Soo 8 kuud ago
    Reply

    Keskerakonnas ja EKRE-s on tõepoolest selliseid hoolivaid ja tarki poliitikuid kes sobivad peaministriks. Ma ei saa aru miks sotsid ühinesid Reformierakonnaga kas nad tõesti arvavad et see erakond on parem kui EKRE. Mis neil EKRE vastu on. Sotsid võivad võivad mõnda asja ka õigesti tejha aga nad on reformierakondlaste käsutäitjad.Arvan et astmelinelise tulumaksu vastu nad ei olrks aga reformierakondlased ei lase oma raskeid rahakotte kergedada. Neud eu huvita vaesemad inimesed ja eks neid tekib auna juurde.

  7. Nojah 8 kuud ago
    Reply

    Kui alatu see on et saadetakse meie raha mujale ja isegi õpetajate palku ei saa tõsta. Tõstetakse hoopis makse.Ainuke maks mida ma pooldan on autmaks aga seda ei peaks masma maal elavad inimesed. Linnades eriti Tallinnas sõidavad sõiduautod päev otsa tohutul hulgal mööda tänavaid rikkudes õhku.Pooled neist sõidavad tehes oma tööd aga sõiduautod veerevad küll ilmaaegu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.