EI NAISTEVASTASELE VÄGIVALLALE!

Eha Võrk, KENA president

Keskerakonna Naiskogu KENA korraldas 23. novembril kohtumise naiste vastase vägivalla teemal.

Huvi kohtumise vastu oli suur, see näitab tõsiasja, et vägivald naiste vastu pole kuhugi kadunud ja positiivsema küljepealt seda, et meie, naised, oleme julgemad rääkima sellest probleemist.

25. novembri on ÜRO nimetanud rahvusvaheliseks naiste vastu suunatud vägivalla lõpetamise päevaks (International Day for the Elimination of Violence against Women). Päeva eesmärk on teadvustada naiste vastu suunatud vägivalda, millel on mitmeid vorme – füüsiline, seksuaalne, psühholoogiline ja majanduslik. Naistevastane vägivald on ebavõrdsete võimusuhete ilming ning selle negatiivne mõju ei avaldu mitte üksnes naistele, vaid ka perekondadele ja ka tervele ühiskonnale.

Perekonnad, kus emad, naised kannatavad kas vaimse või füüsilise vägivalla all, on üsnagi tõenäoline sarnase käitumismustri edasikandumine lastele- tüdrukud kannatavad naisena vägivalda ja poisid meesteks sirgununa jätkavad isade kombeid. Seega on ülimalt oluline katkestada vägivaldne käitumisliin. Vägivald ei ole üksikute inimeste paha käitumine, vaid see on osa süsteemist. Vägivald on seotud võimuga. Naised ei saa suhtest põgeneda, nad saavad võimaluse olemasolul suhtest välja astuda. Oluline koht on VÕIMALUSEL. Enamasti süsteem ei paku VÕIMALUST, nii naised on suhtelõksus ja kannatavad nii vaimset, füüsilist kui majanduslikku vägivalda, mis kandub edasi uutele põlvkondadele.

Kas me tunneme ära vägivalda? Milline on enim levinud vägivalla liik? Kuidas sellest teavitada? Miks ei suudeta vägivaldsest suhtest välja astuda?

Kõikidele neile küsimustele otsisimegi vastuseid koos  Kristiina Luhtiga, kes on Sotsiaalministeeriumi ohvriabi poliitika juht.

Kohtumise eestvedajaks ja korraldajaks oli Reet Trei, KENA asepresident.

Meie kontakt: eha.vork@tallinn.ee ; leia meid ka FBs Keskerakonna Naiskogu Kena grupist: https://www.facebook.com/groups/208748909611663?locale=et_EE

5 kommentaari
  1. Nojah 6 kuud ago
    Reply

    Ei tea miks mehed vägivaldseks muutuvad. jube kui lapsed seda näevad. Aga terve päev veerevad sõiduautod mööda linna siia-sinna ja ehk närv puhkab kodustest tülidest. See on küll imelik kui mees läheb kallle naisele kes on lahke ja hoolitsev ja kodu on korras. Eks nii mõnelgi mehel on armuke ja kui naine teada saab läheb riiuks.Mitte mingi situatsioon ei õigusta vägivalda ja kõike võib selgitada rahulikul teel.

  2. Neveojah 6 kuud ago
    Reply

    Eks alkohol teeb mehed tigedaks.

  3. Eve 6 kuud ago
    Reply

    Eks alkohol teeb mehed tigedaks.

  4. Sergei. 6 kuud ago
    Reply

    On naisi, kes viivad mehe selleni, et peab üle kukla tõmbama.- aga mõned ei saagi sellest aru, et ise on teinud seda.!!!
    On naisi -endal juhus -võõras naine tinistas laua taga oma mehe kallal, et endal juba hakkasid peopesad sügelema
    On naisi, kes ei suuda oma meest hoida- meeste südameid ja närve- mehed elavad sissepoole ja mõni rumal veel soovitab- mine otsi endale teine ja kui trehvabki siis ???
    Aga on ka tõesti mölakaid mehi ja mõni läheb eriliseks, kui saab tilgakese mokkade vahele.
    Aga kui kogu ühiskond on haige, amoraalne, valelik siis mida siin enam tahta

  5. Aleksander 6 kuud ago
    Reply

    ehh… oh seda hala selles artiklis. Just nagu et ainult “naistevastane vägivald” on paha?

    iga vägivald on halb. Ka meeste suhtes.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.