Betina Beškina: 200 euroga kuus ei ela ju ära. Tulge Toompealt all-linna

Betina Beškina

Toimetulekupiir on Eestis täna 200 eurot. Lapse puhul 240 eurot ja alates teisest täiskasvanust peres 160 eurot. Seega peaks näiteks kahe täiskasvanu ja ühe lapsega pere hakkama saama 600 euroga kuus.

See on summa, millest peaks piisama, et osta toitu, vajalikke ravimeid ja ilmakohaseid riideid-jalatseid, maksta kinni lapse huviharidus ja katta transpordi- ja sidekulud. See toimetulekupiir on ebaadekvaatne ja jätab hätta paljud vaesuse piirimail elavad pered.

Kui toetuda Statistikaameti andmetele, maksab minimaalne toidukorv 128 eurot kuus ja siin on muutus võrreldes eelmise aastaga +20%. Seda aluseks võttes jääks toimetulekupiirist teiste igapäevaste kulutuste tegemiseks üle 72 eurot kuus.

Ei pea olema majandusteadlane mõistmaks, et tänapäeval ei ole Eestis sellise rahasummaga võimalik ära elada. Piisab toidupoe külastamisest. Näeme ju kõik selgelt, et elukalliduse tõus mõjutab tugevalt paljusid peresid Eestis. Eriti valusalt puudutab see aga toimetulekuraskustes või selle piirimail olevaid inimesi – neid, kel pole sääste ja kes ei saa enam kulusid koomale tõmmata. Riik ei kavatse aga toimetulekupiiri enne 2025. aastat muuta.

Siinkohal on oluline märkida, et toimetulekutoetuse saajad ei moodusta homogeenset inimgruppi ja abivajajaks võib halbade asjaolude kokkulangemisel kujuneda pea igaüks. Toetuse saajad moodustavad läbilõike ühiskonnast: nende hulgas on kõige enam töötu pereliikmega peresid, seejärel lastega peresid, sh suuremas osas just üksikvanemaga peresid, ning neile järgnevad pensionäride ja vähenenud töövõimega inimestega pered.

Tallinna linn pöördus riigikogu sotsiaalkomisjoni poole ettepanekuga analüüsida ja hinnata toimetulekupiiri 2024. aasta eelarve raames, et abivajajate olukord jätkuvalt ei halveneks. Vastus sotsiaalkomisjonilt on aga üllatav.

Ehkki kirjast tuleb välja, et miinimumsissetulekute metoodika uuendamise protsessiga on algust tehtud, võtab sõnatuks järgnev lõik: „Viitate oma kirjas, et toimetulekutoetuse saajate arv kasvab. Sotsiaalministeeriumi andmete alusel on toimetulekutoetuse saajate hulk kasvanud ca 50% Ukraina sõjapõgenike arvelt.“

Tõsi, eelmisel aastal kasvas Tallinnas toimetulekutoetuse saajate arv üle nelja korra ja sealhulgas põhjusel, et paljud ukrainlased olid sunnitud sõja tõttu pagema oma kodudest. Need, kes asusid elama Eestisse, said Eesti Vabariigilt ajutise kaitse ja täiendava kaitse, on vajanud ka rahalist tuge toimetulekutoetuse näol.

Tänavu on põgenikevool oluliselt vähenenud, osa ukrainlasi on kas kodumaale tagasi läinud või Eestist edasi liikunud. Paljud on saanud töökoha ega saa enam toimetulekutoetust. Aga toimetulekutoetuse summad kasvavad jätkuvalt. Kui 2022. aasta 12 kuuga on seda toetust makstud summas 15 miljonit eurot ligi 11 000 Tallinna perele, siis tänavu 2023. aasta septembri seisuga on väljamakseid tehtud juba summas 14 miljonit eurot 6300 perele.

Kui 2022. aasta üheksa kuu vaates vajas toimetulekutoetust üks pere keskmiselt kolm korda, siis sel aastal juba viis korda. Samuti kasvas sel perioodil ka keskmine toetuse summa leibkonna kohta 1127 eurolt 2235 eurole ehk 1108 euro võrra.

Seega, leibkondade arv on tõesti vähenenud, aga nende abivajadus on sügavam ja süsteemsem. Tegelik olukord näitab, et need inimesed, kes veel eelmisel aastal said hakkama iseseisvalt näiteks pensionist või töövõimetushüvitisest, ei ela sellest sissetulekust sel aastal enam ära, sest juba toit maksab rohkem, rääkimata kõigest muust esmavajalikust.

Kahjuks ei taheta seda aga riigi tasandil märgata. Riigikogu sotsiaalkomisjon andis mõista, et enne 2025. aastat toimetulekupiir ei muutu. „Alustatud on miinimumsissetulekute metoodika uuendamise protsessiga, mis valmib 2025. aasta alguses,“ seisab riigikogu sotsiaalkomisjoni vastuses linna pöördumisele. Puudub ainult juhend, kuidas seniks pidevas hinnarallis toit lauale panna.

8 kommentaari
  1. dogoga betskina 6 kuud ago
    Reply

    A ziivo teetše dalije. Tebe denga jest. A mene nemaaje!

  2. Nojah 6 kuud ago
    Reply

    Valitsevad poliitikud teenivad palju ja nad on rahul sellega. Aga ehk ainuke mure on kuhu see raha kulutada. Aga nad võiksid ju iga kuu raha üle kanda riigikassasse või annetada teistele riikidele kui nad soovivad kedagi aidata aga seda ei pea tegema vaesemad inimesed kes ise vajavad abi

  3. Lemme Krimm 6 kuud ago
    Reply

    Pätinna tähelepanek on täpne, kümnesse tabamus.
    Aga ta jätab jutust välja vabamüürlased, kes kogu selle supi kokku on keetnud.
    Edgar omal ajal juhtis julgelt tähelepanu vabamüürluse varjukülgedele, kuid teda ei kuulatud. Ta andis massoonide mahhinatsioonidele karmi hinnangu. Tagajärjed on nüüd käes

  4. Karl Saare 5 kuud ago
    Reply

    Tere,
    ma tõesti ei saa aru, mis soigumine siin pidavalt toimub. Iga isa kingib oma lapsele pereelu alustamiseks korteri, toetab last oma kodu ehitamisel, kingib esimese auto. Ema ja isa peavad lapsi kasvatama selliselt et lapsed peale gümnaasiumi lõpetamist õpivad 5 aastat eriala mis toob nende perele “toidu lauale”. Peres on kaks palgasaajat. Ja
    kui peres on raskemad ajad, siis vanemad pisut aitavad. Võtkem eeskuju juutidelt – kui pere ei suuda oma lapsele head haridust anda, siis teine juudipere aitab. Ja vanurid, kes elavad enda kätega ehitatud majas – kui enam muruniidukit lükata ei jõua, kolitakse elama varem soetatud korterisse. Seda aega on võimalik venitada – kes seda maitsetut poest ostetud hispaania tomatiplönni süüa soovib, ikka oma triiphoones kasvatatud tomatil ja kurgil, oma aia õuntel, kirssidel pirnidel ja ploomidel on hea maitse. Pensionieas peab ka natuke liigutama – muidu surrakse televiisori ette tugitooli. Peamiselt vene rahvusest sisserändajatel on arvamus et riik peab teda aitama (saadi ju Balti jaamas Lasnamäe korteri order kätte). Tegelikult riigi ülesanne on luua võimalused et inimene ise saaks hakkama
    (tasuta erialane kõrgharidus, tasuta arstiabi, sotsiaalne ühtlustatud minimaalne vanaduspension). Iga inimene peab oma vanaduse ise kindlustama. Kui inimene on laisk siis suhtelises vaesuses elav pensionär on selles ise süüdi.
    75-aastane pensionär, 8 lapselapse vanaisa – lähen lumelabidat garaazist võtma. Jõudu ja tervist penskaritele!

  5. robert 5 kuud ago
    Reply

    Karlike Minu jaoks oled üsna poisu veel aga Su mõtted on muidugi õiged Minu põlvkond jäi just selle laulva revolutsiooni hammasrataste vahele ja tundis nii kuusealust kui tõõtust ja musta ümbrikupalka No mis kortereid sa sellises olukorras kellelegi kingid Siis tegi üks tarkpea selle üks aasta kolme aastaga seaduse nii et 56 pensioniaastat annab äraelamiseks miinimumi No kasvatan ikka kartuli ja juurikad ise aga enam 300 euroga kuus sõõnuks ei saa kuigi vaatan ka allahinnatud riiulile Ja riided vaatan taaskasutusest Kui nad ka automaksu kaela keeravad siis võtab juba pisara silma Aga praegu on kõige raskem just noortel peredel Õpetajate palgal pole häda midagi Vaadake koolide parkimisplatsidel mis margid seal Perearstid istuvad oma tagumikutunde kahe õega koridoris kõik valgustid huugavad Selles riigis lokkab mingi sürrealism ja loogilise mõtlemise puudus Oravabande võimulolek on kõik normaalse kihva keeranud

    • Õnnetu rehwarile 5 kuud ago

      Juba see, et oled Rehwar, on karistatav! Ülejäänuga mine lihttööle.
      Pole vaja siin rumalusi targutada.

  6. Karl Saare 5 kuud ago
    Reply

    Tervist Robertile!
    ka mina olen hammasrataste vahele jäänud – olin tehnikafirmas töötanud 22 aastat allüksuse juhina kuid ühel hetkel
    kui tehnikaettevõtte juhtideks hakati panema kohalike omavalitsuste tänavalt võetud poliitikuid – nõupidamisel ütlesin talle et mis kohaga sa mees mõtled kui selliseid otsuseid (tehnilised) vastu võtad – pagan solvus. Ja kui mõni aeg hiljem ütlesin et kui ajalehte mõne artikli treid siis anna tekst enne minu kätte, ma parandan põhimõttelised vead artiklis, ütles et sa ei kõlba meie reformierakonna meeskonda. Tunnen kohaliku reformierakonna liikmeid – enamikus asjalikud sellid kuid ettevõtete etteotsa pannakse eriti madalalaubalised eksemplarid et saaks erakonna huvisid täita.
    Arvan et eesti riik tuleks depolitiseerida, asutuste, ettevõtete eesotsas peaksid olema spetsialistid. Poliitikud võiksid istuda Karja Keldri õllebaaris ja joodikust helilooja Raimond Valgre akordioniviise kuulata – siis nad teeks riigile kõige vähem kahju.

  7. pr.Beškina 5 kuud ago
    Reply

    mis te soiute , rääkige ja väljendage selgelt – 700.- EURO-ga Brutto ei ole võimalik ja ka mitte Netto , läbi tulla.
    1. Valitsus jättis Universaalteenusel lae paika ja kõik on vait , et kompenseerimist ei toimu kuigi lubati 2 aasta jooksul teha
    2. Toiduhinnad tõsteti kunstlikult ja Uuel Aastal tõusevad veelgi KM .
    3. TM tõuseb järgmisena ja siis tuleb automaks .
    4. KM tõstmisega tõusevad absoluutselt kõik hinnad – prügi, elekter, kodanikud toetavad täissöönud riigi IT oma kodu neti makse kaudu, bussid lähevad tasuliseks, jne.

    Seega tuleb juba rääkida lastega perede puhul ja üksikkodaniku elujärjest (ei makstud ju oktoobris tasu) ja arvestades m2 hulka normi piires , on juba 700 vähe ja isegi uuest aastast peaks see olema juba 1000.- , lastega puhuks – teie näites , vähemasti 1200.- netto.

    Miks Keskerakond ei edene – vastus on lihtne – sina , Beškina , kirjutad samuti sõnumeid – nagu oleks ainult Tallinn , Keskerakonna valijad olnud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.