Andre Hanimägi: rahulolematuse katla täistuuridel podisemine Reformierakonnas ei ole pelgalt Andrus Ansipi luul

Andre Hanimägi

Peaminister peab olema inimene, kes suudab inimesi motiveerida, näitab teed ja kellele järgnetakse. Hetkel tundub, et peaministrile ei soovi järgneda isegi tema enda koalitsioonipartnerid, ajades sõrgu vastu juba kokkulepitule (nn maksuküüru kaotamine või automaks) aga ka kokkulepete muutmisele, millega rahandusminister omale jõulukinki soovis teha.

Ääremärkusena olgu öeldud, et minister Võrklaevast võis inimlikult arugi saada, sest temagi tahtis vahelduseks midagi positiivset öelda, olla hea laps ja lunastada jõuluvanalt väikegi kingipakk 400 miljoni eest. Paraku ei hoolinud koalitsioonipartnerid väga sellest mõttest.

Aga maksumuudatusi kommunikeerida või muidki otsuseid vastu võtta olukorras, kus usaldus on madal, ongi pehmelt öeldes keeruline. Usaldust ei lisa seegi, kui koalitsioonipartnerid ise kaamerate ees omavahelisi muljeid teineteisest vahetavad. Aga kui kriis on päriselt käes ja on vaja anda sõnumeid, mida inimesed hindavad ja arvesse võtavad…?

Seega ei pane Ansip võimalikust julgeolekuohust rääkides muidugi täiesti üle võlli ja sellest on tegelikult kahju. Sest just julgeolek on märksõna, mis esimesena kaja Kallasest mõeldes pähe tuleb.

See, et rahulolematuse katel podiseb Reformierakonnas täistuuridel, ei ole pelgalt Andrus Ansipi luul. Ka aseesimehed Jürgen Ligi ja Maris Lauri tunnistasid avalikult, et madal reiting on probleem ja ega ilmaasjata toodud erakonna strateegiapäev jaanuari lõpust jaanuari algusesse. Kriisile on vaja kiiret lahendust.

Kirjutasin idaskandaali valguses mõni kuu tagasi, kuidas Kaja Kallas ühel või teisel hetkel lahkub peaministriametist. Mitte seetõttu, et ta midagi enda hinnangul valesti tegi, vaid seetõttu, et enda pärandit, pere ja erakonda kaitsta. Seda on Eesti poliitikas varemgi nähtud ning siis on tugevamalt tagasi tuldud.

Ega Andrus Ansipki ju omal ajal ei teinud peaministrina vaid häid ja populaarseid otsuseid. Õigel ajal tuleb lihtsalt osata tulla ja minna. Paraku lasi Kaja Kallas selle hetke üle selliselt, et nii tema erakond kui ka tema ise jäävad seda aega meenutama tõenäoliselt kui negatiivset pärandit. Ometi võinuks kõik olla teisiti…

12 kommentaari
  1. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    Ma ei tea mitte ühtegi õiget otsust mida tegi Ansip. Kõige hullem oli see et kaotas ära arstiabi saamise võimaluse kohapeal. Tema valitsuse ajal ei tõstetud palku ega pensione. Ta lubas meid viia elatustasemepoolest viie parema hulka Euroopas aga sattusime hoopis viimaste hulka. Taevas tule appi sellist peaministrit küll enam ei tahaks. Kuidas ta küll on osanud. Kuidas ta küll on osanud olla kõrgetel ja suurepalgalistel töökohtadel. Nõuka ajal olid tal ka selleaegse poliitikaga seotud töökohad.

    • Ja ongi aeg käes! 5 kuud ago

      Saame kord ka selge vene partei. Koostööks Putinuga. Paneme Ida Virumaa lahkumiseks valmis. Lõpetan fašistide nömmutamise.

  2. Nojah 5 kuud ago
    Reply

    Mis puutub meie julgeolekusse siis tuleb jätta vihavaenu õhutamine Venemaa vastu sest see võib meile halba teha aga maailmas ei muuda midagi. Julgeolek on siis kindlustatud kui kirute oma mõtetes.. Venemaa vastu me ei saa ja hoidkem parem oenemaa paljurahvuseline elanikkond jääks nälgama rahvastEi aita mingid julgeolekut kindlustavad abinõud.Valitsus on selleks valitud et kindlustada oma rahva heaolu. Brüsselis tegeletakse sanktsioonide koostamisega arvates et Venemaa paljurahvuseline elanikkond jääb nälga. Aga näe ei jää ja see polegi mõjunud. Meie riigis on küllalt vaeseid lapsi ja nüüd ei tahetud halastada ka Venemaal elavatele lastele. Venemaal elab paljudest rahvustest inimesi, on ka eestlasi. Kõigisse suhtutakse hästi. on ikka totter karistada rahvast.Samal ajal levivad riikides haigused nagu vähk, koroona ja paljud teised aga ravi pole ja arstid vaid saavad leevendada.

  3. Sergei. 5 kuud ago
    Reply

    Minu jaoks on Andrus Ansip fašist. Eesti -NSVL. sõduritele püstitatud mälestuskivi sea kombel koristamine
    Selline tegevus oleks pidanud toimuma orkestri ja NATO sõdurite saatel . Just nende riikide esindajate, kes olid abiks NSVL-ile -. Ansipile mõned Eesti praegused sõbrad lubasid isegi mälestusmärgi püstitada, sest selle teoga jäime transiidi rahadest ilma. Va kuri inimene oli Ukrainas Maidanil UKR natse toetamas- Saite sõja SEE ON TEIE TEGU Reformi rottide justiitsministri tegevus !!!
    Rumalad Eestlased jäeti Venemaast ilma. Taasiseseisvumisel oli võimalus alustada ELU uuelt lehel järgida ÜRO inimõiguste Ülddeklaratsiooni preambulat. Kõik inimesed sünnivad vabadena ja võrdsetena ja nende suhtumist üksteisesse peab kandma vendluse vaim.
    Kahju ,et mõned tegusad töö, ettevõtjad mehed elu edasi viijad on eksinud sellese kurja parteisse. Nende juhid süstemaatiliselt irevil nägudega irvitavad rahvale näkku.
    Venemaaga ei tasu hirmutada- karule pole priileiva sööjaid vaja Eesti suures osas doteeritav maa- Oli ilma Moskva nüüd Ilma EURO abideta ei saa sitavaresed millegagi hakkama. Ja kui antakse abi- siis see varastatakse.

  4. Tähelepanelik Tööline 5 kuud ago
    Reply

    Sergeiga üldjoontes nõus. Ansip oli ja on ka täna võõrvõimude kannupoiss, varem vene bolshevike, tuulesuuna muutudes aga lääne kompradooride käsilane, oportunist, eesti töötava rahva reetur, sotsiopaat… arukas ent kuri ja konjunkturistlik tuulenuusutaja . Inimene kel ei ole ei au ega häbi ka mitte. Näksip-millest me räägime. Aga tont temaga.
    Mis mul aga sita keema ajab on selle artikli autor-kes on põhimõtteliselt samasugune tuulenuusutaja nagu Ansip . Ruutjuur Näksipist muidugi, poisi pagas on ju veel na kõhnake ja marssalikepikegi üsna peenike paunas. Aga siiski parteissepugenud amööb kes ajakirjaniku au ja väärikuse maha müünud parteilise läätseleeme eest. Ja nüüd kavatseb sellele erakonnale kes ta aujärjele ja meepoti ligi lasknud-noa selga lüüa. Ei au ega häbi. Rott viljasalves.
    Vaata peeglisse expeasekretär Hanimägi, vaadake peeglisse koos exerakonnajuhi Ratase, Kiige, Aabi ja Eesmaaga … -teiste eendiste ja tulevaste mandaadikaaperdajatega ning oksendage. Oksendage südamest sest see mis teile peeglist vastu vaatab-on tülgastav.

  5. Tähelepanelik Tööline 5 kuud ago
    Reply

    Ja ühte ma sulle, mandaadikaaperdamisekavatsusega Hanimägi ütlen veel: enne kui Kallase Kaja kiruma hakkad mõtle hästi järele kuidas ja mis asjaoludel see kana võimule sai? Pakun, et sina ise olid üks nende puntrast kes ta Ratase lödipüksluse taustal võimule upitas. Kui Ratas ei oleks oma pükse paksu ja vedelat täis teinud-ei oleks Kallas täna võimul. Lasite esandi sauna ja nüüd pesete tal selja ka puhtaks. Tühmapääd. Ja nüüd põgenete n.ö. kuritööpaigalt. …
    p.s. pole teil põgeneda kusagile. Rahva põlgus ja pahameel saab teid varem-hiljem kätte. See mida oravad täna teevad -teevad Jüri Ratase ja tolleaegse Co lödipksluse tulemusena. Nii ei saa rallit sõita, põrsad.

  6. Arvo Adelbert 5 kuud ago
    Reply

    “Ussitamine” Keskerakonnas on ilmselgelt reformierakondlikku päritolu ja selleks mõne E 200 ja sotsidelt võetavate/saadavate ministrikohtade hinnaga üle ostetud Keskerakonna saadikurühma liikmetele, ÕIGEMINI, piinlik öelda – ÜLEJOOKSIKUTELE.
    Nii, et KallasKaja saaks NELJA AASTA PÄRAST TORTI SÜÜA!
    Seda rääkis peaminister täna, et tal on soov tehtud töö eest torti lahti lõigata! Neilt huultelt oleme kuulnud paraku palju rumalusi.
    See tänane ootus tordi lahtilõikamisest jääb ÕNNEKS vaid lootuseks, mis iial EI TÄITU.
    Ka mitte teie, potentsiaalsete lahkujate –
    – Tanel ja Jaak!
    – Keskerakonnast loobumise hinnaga!

  7. Tähelepanelik Tööline 5 kuud ago
    Reply

    Ühest küljest paha lugu, et Kiiks ja kamraadid kaaperdasid hulga RK mandaate aga hea on selle manöövri juures see, et nii KE kui ka SDP erakondade keskmised IQ manöövri tulemusena tõusid. Pole paha.

  8. Nii 5 kuud ago
    Reply

    Ei tea kas Ansip tahab peaministriks saada.Ega ta oeaministrina parem polnud kui Kaja Kallas praegu on.Ei tea mis mõnedel keskerakondlastel viga on et nad reedavad erakonna ja lahjuvad. mis neil saab olla Kõlvarti vastu.Vaadake kui palju hääli ta sai kui kandideeris linnapeaks ja võrrelge nüüd nende häältega mida saadi nüüd Ratase esimeheks oleku ajal. ratasel on vaja head palka ja nagu nüüd tuleb välja ta ei hooligi Keskerakonnast. Varem ajas laiali valitsuse mis oli normaalne koos EKRE-ga, Isamaa oli kohatäiteks nagu ta on alati olnud. Ratas käis müüda maailma ja õhutas vihavaenu, tema välisminister tegi sama ehkki maailmas sellest midagi ei muutunud midagi ja meile kasulille lepinguid ei sõlmitud. KESKERAKOND ON ALATI OLNUD EESTIMAA PARIM ERAKOND, ERITI OLI TA SEDA SAVISAARE VALITSEMISE AJAL AGA NEED KES LAHKUVAD ERAKONNAST ON REETURID. KÕLVART ON TUB,I MEES.

  9. Ohoo 5 kuud ago
    Reply

    olen kuulnud et mõned keskerakondlased on läinud sotside sekka. Ega nad ometi homod pole. No kui ei ole siis pooldavad seda homode abielu. SDE ja Isamaa on olnud vaid kohatäiteks ja mitte modagi head pole teinud. mida küll lakujad Keskerakonnast seal teha loodavad. Nad on reeturid. miks Keskerakond nii vähe hääli sai kas mitte Ratas ei kaotanud poolehoidu inimeste seas. ‘. Aga nüüd on ta jälle ametis kus saab kõrget palka. Minu meelest see amet kuulub opositsioonis olevate erakondade enim hääli saanud erakonnale ja see on EKRE.

  10. Noo 5 kuud ago
    Reply

    Muuseas Kõlvarti isa on eestlane ja ema on korealane. tal pole mingit ühendust Putiniga. Kõlvart on väga head tööd teinud Tallinna linnapeana. Väga tark ja töökas mees.

  11. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    kas Tanel Kiik lahkus sellepärast et ei saanud esimeheks.See et endime Keskerakonna esimees lahkus on positiivne sest ta oli ebameeldiv inimene,Erakonnast lahkujad peavad ära minema ka Riigikogust ja oma kohad andma tõelistele keskerakondlastele kes hoolivad meie rahva heaolust ja ei reeda oma erakonda.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.