Andrei Korobeinik: pankade solidaarsusmaks lahendaks korraga mitu probleemi

Andrei Korobeinik. Foto: Erik Peinar/Riigikogu Kantselei

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Andrei Korobeinik andis täna üle otsuse eelnõu teha Vabariigi Valitsusele ettepanek töötada välja seaduse eelnõu, millega kehtestatakse ajutine solidaarsusmaks Eesti pangandussektorile aastateks 2024–2027.

“Eesti riigi rahaline seis on niivõrd trööstitu, et õpetajate palgatõusuks ei leita isegi 10 miljonit eurot. Suurtest taristuinvesteeringutest ja elektrivõrkude korrastamisest ei ole mõtet rääkidagi. Kui maksustada Eestis tegutsevate pankade aastased kasumid 50 protsendi ulatuses, saame korraga lahendada mitu probleemi,” lausus Andrei Korobeinik.

Keskerakonna juhatuse liige on seisukohal, et maksu tuleb küsida sealt, kus raha on. “Täiesti vale on kaks aastat kestnud majanduslanguse ja suureneva tööpuuduse tingimustes maksustada tavainimesi, halvendades niiviisi nende toimetulekut. Pangandussektori tulud on suurenenud eelkõige euribori tõusu tulemusel. Näiteks Swedbank teenis mullu Eestis puhaskasumit 385 miljonit eurot, mis on ligi kaks korda rohkem kui aasta varem. Sarnast kasumi kasvu näeme ilmselt ka teiste pankade puhul, sektori kogukasum ületab prognoosi kohaselt miljardi euro piiri,” rääkis Andrei Korobeinik.

Saadik tõi välja, et ajutine maks ei avalda märkimisväärset negatiivset mõju pankade võimele väljastada laene või pakkuda muid finantsteenuseid. “Eesti kliendid maksavad oluliselt kõrgemat laenuintressi kui Skandinaavia kodanikud ja tagasimaksete distsipliin püsib kõrge hoolimata halvenenud majandusolukorrast. Eelmise aasta pankade majandusnäitajate põhjal saaksime riigieelarvesse täiendavalt 500 miljonit eurot. Seda saab kasutada sotsiaal- ja haridusprojektide, samuti infrastruktuuri ning keskkonnasäästlike algatuste rahastamiseks. Pangandussektor on üks väheseid, mis on suutnud keerulisel majandusperioodil suurendada oma kasumlikkust. Seetõttu on asjakohane, et nad annavad suurema panuse ühiskondlike hüvede rahastamisse, eriti ajal, mil paljud teised sektorid ja ühiskonna liikmed on raskustes,” ütles Andrei Korobeinik.

6 kommentaari
 1. Jurakas 2 nädalat ago
  Reply

  Aga see tekitab ühe probleemi ka juurde!
  Kilekotipartei kilekottide mahu vähenemine.
  .
  Või arvate tõesti, et KaKa ja pangajuutide kohtumine, kus pankade maksustamine ära jäeti, ilma salaprotokollita lõppes!

  • Juudid omavahel 2 nädalat ago

   Neil mõlemal on oma tõde (tuntud juudianekdoot)

 2. Soo 2 nädalat ago
  Reply

  Meie rahvas ei taha lahendada ningeid probleeme.Nüüd on hakatud pooldama sotse kes pole mitte midagi head teinud meie rahvale ja on onud tavaliselt kohatäiteks. Ei ole ju võimalik et meil on nii palju geisid ja lespisid. Kiik läks sinna kuna ei saanud erakonna esimeheks. Ta oli üks neist keskerakondlastest kes ei teinud eriti midagi head ja nüüd osutus reeturiks.Ka isamaa on poolehoidjaid leidnud kuid arusaamatuks jääb miks.Eks sinnagi on reeturid läinud kńagu Karilaid. Parim valitsus oli Keskerakond koos EKREäga ja Isamaa kohatäiteks. Kõlvart on neist palju etem ja tänu temale saadakse rohkem hääli kui reeturid poleks lahkunud. Need inimesed kes pooldavad praegust valitsust in hoolimatud. Ekrelased räägivad paljusid asju õigesti.

 3. Eve 2 nädalat ago
  Reply

  Kork obeinik on tark mees.Need kes ei reetnud Keskerakonda on poliitikud kes tõeliselt hoolivad meie inimeste heaolust. Reeturid lähevad sinna kus saab rohkem raha ja neid ei huvita vaesus meie riigis. Ratas köis mööda maailma vihavaenu õhutamas ja sai suurepalgalise koha Riigikogus aga oma erakonnale hääli juurde ei saanud. Oleks Reetur Kiik saanud erakonna esimeheks poleks niigi palju hääli saanud. tema tõelist palet näitas minek vaenlaste leeri oma kasusaamise eesmärgil. aArvatavasti Ratas kaalub kuhu minna kas sotside rüppe või Isamaasse. Need mõlemad erakonnad on olnud vaid kohatäiteks ja mitte midagi head pole teinud meie riigile.Keskerakond oli parim kui esimees oli Savisaar. hea et ta ei näe seda reeturite kampa kes hülgasid Keskerakonna.

 4. Tähelepanelik Tööline 2 nädalat ago
  Reply

  Tõsi ta on, et maksustada tuleks neid kel raha on aga tõsi on ka see, et tarku otsustusi eeldada lollidelt-on vähemasti naiivne.
  Mõneti oleme väljapääsmatus olukorras: parlamendienamus koosneb sotsiopaatidest ja neid toetavaist kinnimakstud kasulikest idiootidest , hääletusmehhanism sotsiopaatide kontrolli all. Läänerindel muutusteta.
  Mulle isiklikult tundub, et tänavarahutused ja sotsiaalne plahvatus on aja küsimus. Ükskord prahvatab vimm…ja siis hakkavad “mõisad põlema ja saksad surema ning mets ja maa saavad meitele.” Ükskord me võidame niikuinii…
  Ma pean silmas tervet mõistust , mitte et kedagi peaks munepidi laternaposti otsa poodama või sitavigla otsas Vargamäelt alla toimetatama.

  • Jurakas 2 nädalat ago

   Kahjuks on nii, et liberastid vabatahtlikult Vargamäelt minema ei lähe.
   Sest sellele järgneks väga suure hunniku päevavalgele tulemine ja väga paljude liberastide komandeerimine ruudulise päikese alla.
   Seega ei jää (kahjuks!) muud üle, kui nad sitavigla otsas Vargamäelt alla toimetada.
   Või paluda, et Putin tuleks ja selle töö meie eest ära teeks!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.