Lauri Laats: meretuuleparkide doteerimine tühjendab maksumaksjate rahakotti

Audru tuulepark. Foto: Scanpix

Tundub, et kliimaminister on langenud meretuuleparkide rajajate hoolikalt ülesseatud püünisesse, sest mille muuga seletada kavatsust hakata neile kopsakat dotatsiooni maksma olukorras, kus meil on kasutamata oluliselt soodsamad lahendused, lausus Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Lauri Laats.

“Maismaatuuleparkide rajamine on märkimisväärselt odavam ja kiirem ning arendajad on avaldanud valmisolekut need ka riigipoolsete dotatsioonieta välja ehitada. Kui maismaatuulepargid planeeritud mahus välja ehitada, suudame katta väga suure osa Eesti aasta keskmisest elektritarbimisest. Mere- ja maismaatuuleparkide rajamine toimugu võrdsetel alustel ning dotatsioonivabalt. Tehnoloogia on niivõrd palju arenenud ja tuuleparkide rajajate teadlikus tõusnud, et maksumaksja ei pea seda kinni maksma,” ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Lauri Laats.

Lauri Laatsi sõnul peaks Eesti energiaportfell olema võimalikult mitmekesine, et suudaksime tagada elanikele stabiilse ja soodsa hinnaga elektri. “Riik peaks esmajoones keskenduma sellele, et kiirendada maismaatuuleparkide rajamise protsessi ja kõrvaldama takistused. Lisaks tuleb lisaraha suunata võrguühendustesse, et toodetav elekter jõuaks võimalikult suures mahus tarbijateni ja inimesed ei peaks ekstreemsete ilmastikuolude tõttu päevi elektriühenduseta olema,” rääkis ta.

Lauri Laats lisas, et kui peaks üldse tulema kõne alla meretuuleparkide rajamine, siis alles pärast maismaavõimsususte väljaehitamist, kuid eelnevalt tuleks teha põhjalik analüüs, millist mõju avaldab see kalade ja lindude rändele ning kalandussektorile. “Meretuuleparkides toodetavast elektrist jõuab mandrile vaid väike osa. Tegemist on enamjaolt ekspordile suunatud projektiga ja enne, kui meil ei ole Eestis tagatud varustuskindlus, ei peaks me riigina sinna vahendeid suunama,” märkis Keskerakonna aseesimees.

4 kommentaari
 1. Jaak 2 kuud ago
  Reply

  Meie valitsusel ongi haiglane soov tühjendada meie inimeste rahakotti aga samas täita oma rahakotte.eestis on palju puudustkannatavai inimesi, on ka tarku, töökaid ning hoolivaid inimesi kuid Reformierakonnast neid eriti ei leia. Mina Ees 200 poliitikuid ei tunne, Tsahknat olen kuulnud aga mida head in nad teinudmeie rahvale pole kuulda olnud ja seda ka mitte kuidas nad võimule said ma ei tea aga arvatavasti oskavad nad sõnakuulelikullt nuppu vajutada ja nii saab ka raha ilma erilise vaevata. Sotsidega on sama lugu ja eks nad on rahul et nende häbitu ühesooliste abielu nõue läks läbi. Aga kuidas elavad meie vaesemad inimesed valitsust ei huvita.

 2. Jurakas 2 kuud ago
  Reply

  Mitte kliima ministeerium ka kliimaminister, vaid
  kiimaministeerium ja kiimaminster
  sest minister-ministeerium kasutab (vähemalt peab kasutama) ajusid, kiimas tegelane instinkte. Reeglina kellegi teise poolt esile kutsutud instinkte.

 3. Ärikatele 2 kuud ago
  Reply

  saab ainult võlga anda, kuid sedagi peaks tegema pangad. need juba võlgnikku oma lõugade vahelt lahti ei lase.

 4. robert 2 kuud ago
  Reply

  Meretuuleparkide rajamine on mitmes riigis juba rajajad toonud maa peale Soolased tuuled viivad paari aastaga tundlikud mehhanismid rivist välja Roostevabad detailid on kahjuks hulga kallimad Ka merealune kaabel kipub õles ütlema Maismaal neid probleeme hulga vähem Vibratsioon meres on omaette teema Aga suurim lollus on meie kliimas loopida maksumaksja raha päikeseparkidele See on kordades hullem nii Nikita maisikampaaniast kui Gorba karskusmeetmetest Kohutav vaadata kuidas korralik maa ehitatakse täis neid kohutavaid monstrumeid minimaalse kasuteguriga 7 aastat kestab ja kutu Meid juhivad erilised idioodid

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.