Kas Jüri Ratas teadis Porto Francost midagi enamat, et kinnisvara naise nimele kirjutas?

Jaanus Riibe

Jaanus Riibe, Eesti Keskerakonna volikogu aseesimees

2021. aasta 12. jaanuaril tabas Eestit poliitiline torm, kui avalikuks tuli nn Porto Franco kahtlustus, millele järgnenud ööpäeva jooksul astus peaministri kohalt tagasi tänaseks endine Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas. Kuigi hiljem mõistis esimese astme kohus osalised õigeks, tühistas Tallinna ringkonnakohus sel esmaspäeval Harju maakohtu varasema õigeksmõistva otsuse ja tegi uue, millega tunnistas osalised süüdi ja määras Keskerakonnale karistuseks miljoni euro suuruse trahvi.

Mina usun Eesti Vabariigi õigussüsteemi. Kui otsus jääb riigikohtus jõusse, siis tuleb Keskerakonnal teha sellest järeldused. See saaks kindlasti olema erakonnale finantsiliselt suur löök, kuid partei ideoloogiline baas jääb tugevaks. Usun, et Keskerakond suudab read sirgeks tõmmata ning tulla sellest olukorrast välja tugevama kui kunagi varem. Seda on Keskerakond erinevates kriisides läbi oma ajaloo näidanud. Kahjuks takistavad mineviku varjud tänase uue Keskerakonna edasiminekut.

Ehkki riigikohus, kuhu Keskerakond selle otsuse kindlasti edasi kaebab, pole oma hinnangut veel andnud, asusid paljud isehakanud oraaklid kuulutama erakonnale kiiret kadu. Nende seas on mõneti üllatuslikult ka mitmed Keskerakonna hiljutised juhid. Nendelt ootaksin meedias väljaöeldud kahjurõõmu asemel hoopis sisulisi selgitusi juhtumi kohta.

Endiste keskerakondlaste lemmikteema

Mitmed endised keskerakondlased on leidnud poliitikas endale lemmikteema – arutada meedias Keskerakonna siseasju ning tuleviku väljavaateid. Keskerakonna endiste liikmete tehtud värsked avaldused nn Porto Franco juhtumi puhul on kummastavad, sest selle sisu pole vahepealse kolme aastaga muutunud, vaid üksnes kohtu tõlgendus ja otsus. See kõik oli juba ammu teada ja uudiseid pidevalt jälgivatele inimestele on siin väga vähe uut.

Ühtlasi mõjuvad pisut arusaamatult jutud sellest, et teised erakonnad kogunevad juhatusega arutama Keskerakonna siseasju. Viimasena neist Isamaa. Need erakonnad võiksid eelkõige anda hinnangu oma ridadega hiljuti liitunud endiste keskerakondlaste vastutusele ja moraalsetele põhimõtetele. Kas endised keskerakondlased on vaatamata värskele nn Porto Franco otsusele läbinud oma uutes erakondades katseaja? Kuidagi valikulised on need väärtused.

Kui Isamaa erakond ründab nüüd Tallinna linnavolikogus Keskerakonda nn Porto Franco asjus, siis kas Isamaa viskab välja oma ridadest seetõttu ka värske liikme Jüri Ratase?

Kas Ratas teadis midagi enamat?

Keskerakonna rahalist seisu ja võimekust osaleda tulevastel valimistel on asunud vaagima ka Jüri Ratas. Jüri, see annetus, mida kohus arutab, tehti sinu valvekorra ajal! Pole eetiline, et toonased vastutajad, kes vahepeal üle jooksid, arutavad täna kriitiliselt Keskerakonna siseasju ning distantseerivad end vastutusest.

Kui see teema nüüd uuesti tõstatati, siis tunnistan ka mina, et ringkonnakohtu seisukoht paneb mind mõtlema, miks kirjutas Jüri Ratas 2021. aastal oma maja abikaasa nimele, säilitades sealjuures sellele eluaegse isikliku kasutusõiguse. Kas ta teadis nn Porto Franco asjadest midagi enamat kui see, mida pidas toona vajalikuks jagada erakonna juhatusega?

Ratas lubas 2016. aastal Keskerakonna esimeheks saades ehitada üles uue Keskerakonna, kuid ei suutnud seda teha. Tänavu hülgas ta oma senise koduerakonna ning jättis selle probleemid ja taaga Keskerakonna uue juhi ja juhatuse lahendada.

Poliitilistel oponentidel on veel vara rõõmustada

Tuleb tõmmata selge joon Jüri Ratase Keskerakonna ja Mihhail Kõlvarti Keskerakonna vahele. Tallinna linnapea ja Keskerakonna uus esimees Kõlvart kinnitas koheselt, et Keskerakond kavatseb ringkonnakohtu otsuse riigikohtus vaidlustada. Tänane Keskerakond ei karda vastutada ja tuleb olukorrast välja. Poliitilistel oponentidel on veel vara rõõmustada.

Uus Keskerakond on läbipaistev, kaasaegne, tugev ja oma valijate huve kaitsev partei. Neid väärtusi esindabki Mihhail Kõlvart Keskerakonna juhina, ta on näidanud kaasavat juhtimisstiili, kuid ka julgust võtta vastutus ning teha raskeid otsuseid, mida varasematel juhtidel ei olnud. Kõlvarti juhtimine pealinnas on pälvinud ülisuure valijate mandaadi, kuid eelmise esimehe häältesaak oli hoopis langustrendis.

Siin peab olema selge arusaam, et igas erakonnas vastutab parasjagu ametis olev esimees. Samuti on selge, et nende Tallinna linnaametnike suhtes, kes olid kaasatud protsessi tunnistajate rollis, pole esitatud ühtegi kahtlustust, süüdistusest rääkimata. Olen kindel, et kui linnapea või Keskerakonna pealinna poliitilise juhtkonna vastu oleks midagi esitada, siis oleks seda juba tehtud. Kõik muud spekulatsioonid on pelgalt poliitiliste oponentide sõnavaht, mida ei saa võtta tõsiselt.

Kõlvart ei vastuta, aga ta lahendab

Kõlvart ei saa vastutada Ratase juhtimistulemuse eest, kuid on sunnitud lahendama selle kriisi ja viima uue esimehena erakonda edasi. Kõlvart ei pea võtma moraalset ja poliitilist vastutust asjade eest, mis tehti enne tema juhtimise aega. Ta on tulnud Keskerakonna etteotsa, et tuua see erakond välja halvast seisust ja tõsta taas poliitika tippliigasse.

Poliitilistel oponentidele soovitan keskenduda Keskerakonna eelarve lugemise asemel hoopis ideelisele debatile. Keskerakonna lõpliku hävitamise katsed ei ole midagi uut ja ettekuulutused erakonna lõpust on juba peaaegu iganädalased – üllatav, et need veel uudisekünnist ületavad.

Poliitilise mõju suurust ei saa mõõta finantsvõimaluste suurusega. Keskerakonda on alati ühendanud ideed ja inimesed, mitte eelarve. Seda illustreeris hästi pühapäevane erakonna korraldatud automaksuvastane meeleavaldus, kus osalesid sajad inimesed. Keskerakonna poliitilised oponendid ei saa aru, et Keskerakonnalt võib ära võtta kogu raha ja eelarve, kuid meilt ei saa võtta meie ideid ja valijaid. Keskerakonna valijad jäävad ühtseks vaatamata erinevatele löökidele.

8 kommentaari
  1. Pordu Frank 4 kuud ago
    Reply

    Kui juba J.Ratas teadis,
    pidi ka M.Kõlvart teadma, miks tedrepere oli nõus 300 000_se vastutuleku eest maksma mijoni.

  2. ??? 4 kuud ago
    Reply

    Jaanus Riibe – sa oma haritusega ei peaks sellist mula ajama, sellega on kaheldav sinu topelt-kõrgharidus.
    Kuna sa olid Savisaarel ka referendiks vmt., siis küsiks parem – kas sinul on kõik vara oma nimel ?

  3. Jaak 4 kuud ago
    Reply

    Riibe räägib õiget juttu. Keskerakond on alati olnud parim ja õiglasem erakond ja on ka praegu.Kõlvart on tubli esimees ja parim linnapea. Ratas keeras jama kokku ja hoolitseb vaid oma heaolu eest. Nüüd reetis ta oma erakonna ja põgenes Isamaa erakonda ehkki teadis väga hästi et selle erakonna liikmed pole mitte modagi teinud meie rahva heaks olles vaid kohatäiteks.

  4. Nojah 4 kuud ago
    Reply

    Reformierakindlased võivad teha mida tahavad ja peavoolumeedia on nende hääletoru. Sadamaafääei tõttu ei jaristatud kedagi. üks reformierakondlane reniveeris riigi rahadega oma elukohti, oli üks peamisi valesüüdistuste väljamõtleja keskerakondlaste suhtes kes olid teel ees nende võimule saamisel.seda ei arutatudki kuidas hukkus poliitik krs olevat trepist alla kukkunud kuigi tema asend oli selline et teda visati. Valesppdistuste tõttu hukkus Eestimaa parim ajakirjanik Ummelas kellel oli süda haige. Savisaare eksnaist kasutati ära et esitada Savisaarele valesüüdistusi mis rikkusid ta tervist ja näe see jube naine sai tänutäheks veel Riigikokku. minu teada kord loovutas oma koha seal talle Kross tänutöheks laimu eest. Smigun sai vabaks dopingusüüdistusest astudes Reformierakonda jne, jne. KÕLVART ON OLNUD PARIM TALLINNA LINNAPEA JA TUBLI KESKERAKONNA ESIMEES.

  5. Eve 4 kuud ago
    Reply

    Laske ometi keskerakondlastel rahus oma tööd teha. Meil on hoolimatu valitsus oma rahva suhtes ja ehkki neid on valitud selleks et kindlustada oma rahva heaolu tegelevad nad vaid muude asjadega. nad ei saa millegagi hakkama mis kindlustaks meie rahvale elamisväärse ja rahuliku elu. See on jube mis toimub ja siis tullakse halvustama parimat erakonda Keskerakonda kust reeturid on plehku pannud teistesse erakindadesse kus pole mitte kunagi midagi head tehtud meie riigile. Aga ikka omakasu pärast. Need kes jäid Keskerakonda on tublid ja hoolivad poliitikud.. Jätke nende süüdistamine ja laske neil tööd teha.

  6. ohoo 4 kuud ago
    Reply

    Ratas on vaid omakasu peal välas Näe see mööda maailma sõitmine ja vihavaenu õhutamine mis väib meile sõja tuua andis ehk just talle hea töökoha aga mida ta loodab saada Isamaa erakonnalt võib vaid oletada. sisepoliitikas tegi ta tublit tööd küll olles peaminister igatahes palju parem kui praegune ja siis oli ka palju parem valitsus kui on praegune. Olen kuulnud et reformierakondlaste valesüüdistused jõudsid Rataseni ja ta ajas valitsuse laiali ja ühines refornierakonnaga kuid mitte kauaks. Aga ehk ta kartis Eestimaa parima poliitiku Edgar Savisaare saatust krs pidi kannatama stalinistlike kuritegudele sarnaseid piinu. Aga Savisaar poleks kunagi reetnud oma erakonna.Kõige koomilisem oli Kiik kes ei saanud Keskerakonna esimeheks pages sotside rüppe kes pole midagi head teinud. Raha enda jaoks on kõige tähtsa.

  7. Eluvaatleja 3 kuud ago
    Reply

    Ärgem takerdugem detailidesse vaid vaadakem parem neist väljajoonistuvat tervikpilti. Näiteks kuidas sai alles äsja Keskerakonna esimehe kandidaadist, mis teatavasti peaks eeldama ikka väga selgeid ja väljakujunenud poliitilisi vaateid nagu ka teatud kindlat suhtlus ja sõpruskonda, järsku kohe peale ebaõnne valimistel hoopis sügavate sisemiste veendumustega isamaaliitlane, sest ei liitunud ta oma uue erakonnaga ju noore ja rohelise lihtliikme staatuses vaid positsioonil millest isegi suurem osa kogu elu oma erakonnale kõrvuni pühendunud isamaaliitlasi vaid unistada võivad. Ja kui nüüd siit edasi minna, saame ka juba kaunis usutava vastuse sellele, mida Jüri teadis või ei teadnud või kes ta üldse on või juba algusest peale tegelikult oli, sest uskuge mind, sellised 180° pöörded ei sünni kunagi üleöö, kui pole tegemist just Jumaliku ilmutusega aga Jürile nüüd vaevalt Jumal end peale tema jaoks nurjunud esimehe valimisi ilmutas!

  8. Tiiu 3 kuud ago
    Reply

    Ainuke erakond,kes Eesti inimeste eest seisab.Pole erakonna liige,aga minu vaated ühtivad selle erakonna tõekspidamistega. Soovin jõudu võitluses ebaõiglusega ja ühtsust.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.