Norman Aas: Keskerakonna juhatus võib teoorias vastutada oma varaga

Jüri Ratas

Endise riigi peaprokuröri Norman Aasa sõnul on teoreetiliselt võimalik, et Porto Franco kaasuses mõjuvõimuga kauplemises Tallinna ringkonnakohtus süüdi tunnistatud ja miljon euro suuruse rahalise karistuse saanud Keskerakond vastutab oma juhatuse varaga, kuid see eeldab omakorda uusi protsesse. 

“Kui otsus jõustub, on tegu kriminaalkaristusega. Aga kui seda vabatahtlikult ei maksta, või ei suudeta maksta, siis tuleb asi üle anda täiturile. Täitur peab täitemenetluse läbi viima. Tundub, et selleks on praegu kõik täitemenetluses olevad võimalused,” ütles Aas intervjuus Postimehele.

“Üks variant on see, et erakonna juhatuse liikmed on oma kohustusi rikkunud erakonda juhtides, ja selle tõttu on piisavate korruptsioonivastaste reeglite mittekohaldamise või muuga tekitanud olukorra, et erakonnal oli sellise kuriteo toimepanemine võimalik. Siis on võimalik, et tekib selline nõue ka juhatuse liikmete vastu,” sõnas Aas. Küll aga eeldab see uusi kohtuprotsesse juhatuse liikmete vastu.

Aasa sõnul on seaduses kirjas, et juhatuse liikmed vastutavad solidaarselt, kuid ta peab ebatõenäoliseks, et keegi süü enda peale võtab. “Teoreetiliselt vastutab juhatus MTÜ või erakonna kohustuste täitmise eest, sealhulgas trahvi maksmise eest, aga seal on lisatingimus, et tuleb ära tõendada, et juhatus on rikkunud oma hoolsuskohustust ja sellega aidanud MTÜ-le trahvi määramisele kaasa aitamisega,” lausus Aas. Seega oleks vaja kohtulikult tõendada, et erakonna juhatus tõepoolest enda tegevusega soodustas erakonnale trahvi saamist.

“See, et keegi lõpuks isikliku vara peaks mängu panema, eeldab tulevikus uute täitemenetluse kohtuprotsesside täideviimist. “Tundub, et see on praegu poliitiliselt tugevam argument kui juriidiliselt, et keegi isiklikult peab trahvi ära maksma,” sõnas Aas.

BNS

5 kommentaari
 1. Soo 3 kuud ago
  Reply

  Ratas pani plehku et karistusest pääseda. Reformierakonnal on olnud pikemat aega valesüüdistuste korruptsioon. Paljud keskerakondlased on selle tättu kannatanud. See et hakatakse kaikaid loopima Kõlvartile võis arvata. Reformierakondlased on niivõrd alatud teiste süüdistamisega aga ise teevad mida tahavad. Ja nende kaaslased noogutavad kaasa peaasi et raha tuleb endale.Kõlvart koos oma kaaslastega on aus, töökas ja hooliv poliitik.

 2. Eluvaatleja 3 kuud ago
  Reply

  Eesti on ikka üha enam stalinistlik riik vaata, kust otsast siis tahes. Sellisele arusaamisele jõudsin hiljuti Kõlvarti umbusaldusistungi avakõnet kuulates, mis oleks teinud kadedaks ilmselt ka kõige verejanulisema küüditaja ja sama äratundmisrõõm, seda küll negatiivses mõttes, valdas mind ka nüüd. Teatavasti oli kollektiivne vastutuski omane just eelkõige stalinistlikule arusaamale tõest ja õigusest olgu või seoses sellesama juba mainitud küüditamisega. Nii ootangi ausalt öeldes juba isegi kerge hirmuvärinaga, milline on see järgmine stalinistlik ettevõtmine millega meid üllatatakse või ehmatatakse sõltuvalt siis juba sellest keda ja kuidas see isiklikus plaanis puudutab.

 3. Eve 3 kuud ago
  Reply

  Raha paneb rattad käima aga kahius valitsuses vales suunas.

 4. Jaak 3 kuud ago
  Reply

  Edgar Savisaar kangurati linnapea kohalt ära kasutades julmi võtteid ja see meenutab veel kõige rohkem stalinistlikke kuritegusid. Meile vabaduse tooja, parimatest parim poliitik, tark ja hooliv pidi kannatama julma kohtlemist. Istudes ratastoolis vaatas ta pealt kuidas kapo rüüstas ta kodu. Kapo reformierakondlaste kodusid ei külasta isegi mitte Krossi kodu kes riigi rahadega renoveeris oma eluasemeid jne. Sadama afäär läks ka reformierakondlastele õnneks. Nemad võivad teha mida tahavad ja oli arvata et Kõlvartile hakatakse süüd otsima ja nüüd lagunes keskerakondlik võim Tallinnas mis oli parmim. Inimeste hääled ei loe midagi-nemad tahtsid üle võtta ja kohe leiti ka põhjus kuid Kõlvart pole milleski süüdi. Kui palju parem oleks meie elu ilma reformierakonnata Nad on ju pidevalt otsinud valesüüdistusi keskerakondlastele. Nüüd vaesus aina kasvab ja kõike tehakse valesti, Keskerakond on ka praegu parim erakond.

 5. kas pildil on Norman Aas ? 3 kuud ago
  Reply

  pole õige kasutada esitaja asemel teise kodaniku pilti.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.