Aleksandr Tšaplõgin: küüniline valitsus ei häbene ajada kätt pensionäride taskusse

Aleksandr Tšaplõgin

Kavatsus maksustada keskmine pension tulumaksuga on praeguse valitsuse järjekordne küüniline ja rahvavaenulik projekt – eakate inimeste taskusse käe ajamine valitsejate poolt ületab juba igasuguse piiri, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Aleksandr Tšaplõgin.

“Reformierakonna valitsuse valedel ei näi lõppu tulevat. Enne valimisi lubas peaminister, et maksud ei tõuse, kuid ometi on tõusnud käibemaks ja tuleval aastal tõuseb tulumaks ning Riigikogu arutleb riigilõivude ja trahvide tõstmise üle. Alates 1. maist tõuseb kütuseaktsiis ning menetluses on automaks ja magusamaks. Tundub, et kõigest sellest ei piisa ja nüüd tahetakse raha võtta ka pensionäridelt. Mis järgmiseks – kas puuetega inimesed?” lausus Aleksandr Tšaplõgin.

Aleksandr Tšaplõgini sõnul toetasid Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid Riigikogus esimesel lugemisel eelnõu, mille kohaselt tuleb alates 2025. aastast maksta tulumaksu pensioni pealt, mis ületab 776 eurot. “Suhtelise vaesuse määr on kõige kõrgem just 65-aastaste ja vanemate inimeste hulgas, kuid valitsus vaatab sellele kurvale tõsiasjale läbi sõrmede. Tegelikult ei tohi pensione juba põhimõtteliselt maksustada, sest pension on riigi võlg inimese ees viimase poolt oma tööelu jooksul tasutud maksude eest,” rääkis rahvasaadik.

Keskerakonna poliitik on seisukohal, et riigieelarve puudujäägi katmiseks ei tohi maksustada kõige vähem kaitstud elanikkonnarühmasid, vaid raha tuleb võtta sealt, kus seda on. “Eesti riigi rahalist seisu aitaks parandada, kui jätta ära Reformierakonna jõukaid soosiv tulumaksureform ning kehtestada astmeline tulumaks ja ajutine pangamaks. Praegune valitsuse maksupoliitika vaid süvendab lõhet rikaste ja vaeste vahel,” märkis Aleksandr Tšaplõgin.

6 kommentaari
  1. kahjuks nii on 3 nädalat ago
    Reply

    valitsus arvutab keskmist pensionäri , seda numbrit tuleks aga vaadelda teisiti – alla 80% keskmisest palgast pensioni saavad ja siis rääkida keskmisest. See keskmine oleks ilmselt samasugune nagu 5 aastat tagasi 500.- eur .
    Loomulikult pensioniteks raha ei jätku valitsuse meetodil arvestades – sest indekseerimisel on sooduspensionid 2000.- ja varsti hakkavad lisanduma need 100000.- euroga /sissetulek kuu , pensionile suundujad. Seega milline on siis ja kellele see indekseerimise 10%. Põhimass saab , vaesuse kiht saab – max.70.- eur juurde, ülejäänud siis 200.-…. x tuhanded?
    Pensionite indekseerimine tuleks teha ringi nii, et kõik alla riigi keskmise kuupalga pensioni saavad ,lisatakse indekseerimisel nt.10% aga üle selle saavatele on lisatav pensionitele kõigile ainult see suurus nt. keskmise palga suurusest arvutatud 10% .
    Kuna pensionärid peavad maksma TM pensionist , millest on juba kord makstud , tuleks seada Töölkäivatele pensionäridele töötasust samavõrdne maksuvaba osa (sest tööandja maksab tema eest nii töötuskindlustust, sots.maksu , TM jms.). Seega pensionäride töötamine oleks võrdsel alusel ealise vanuse kohuslasega mittepensionäril TM arvutuses.
    ……………….
    Läänemetsa jutt riigilõivudest on ju jama – riigiametid ei ole klassikalises mõttes äriettevõtted – tahan palka juurde , siis leiutame kõrgema koormise.
    Miks peab nt. passe ja ID kaarte vahetama üldse sellise tihedusega ? Nt. 70 aastasel peaks olema viimane kord vahetada. Sama ka juhilubadega jms.
    Riik ju pidi vähendama läbi IT bürokraatiat ja kulusid. Nüüd pasundab Läänemets , kuidas hinnad pole tõusnud juba 10 aastat, vmt.
    EV 1 ajal oli elanikkond sama suur ja politseid 2400 , nüüd on EV 2 ajal rahvaarv samasuur ja IT süsteem , kuid politsei on aina analüüsimas (tehakse tööd , millist asendaks IT lahendus(valve)) , vorm pannakse tööle saabudes selga (kabinet ja riietehoid) – miks nad ei käi vormis – töölt koju ? Ja nüüd on arv arvatavasti 5200 , sest ka pagunita teenistujad tuleb ka lugeda politseiteenistuse hulka. On nö. sõidukeid külluses , aga menetlus on ikka uimane , kõigil IT tehnika peal.
    Miks ei saa rikkumise korral ja mittevaidlustamisel – maksta läbi makseterminali kohapeal rikkumise trahvi? **vastus on lihtne – sest on veel hulk “ratsutajaid” kes tahavad palka saada ja erakondlikud või tõestamata kaudsed kiusud kellegi vastu.
    Siseministeeriumis ja Transpordiametis tuleks vähemasti , esimeses- kaotada 30 kohta ning usuteenistus ja teises 50 ametnikku. Need 2 asutust on paisunud paremini pärmitainas.
    Politseiameti puhul tuleb teha selgus – palju on seal seda piirivalve osa ja migratsiooniametnikke – politseiametnike arvukus võib olla isegi suurem kui eespool mainitu. Sest lisandub veel eriteenistus koos kapo- ga.

    ***Vanglakohtade ülejääk on nii suur , et ühe vangla võiks teha Hooldekoduks – on eraldi kambrid, usuteenistus , toitlustus, meditsiin – läbivaatuseks ruumi küll , raamatukogu , st. kõik on olemas , ka kauplus. Valvet oleks vaja pääslas – et hoida petturid ja maradöörid eemal ,samas iseseisvamad vanurid saaksid väljuda liikumiseks .
    Hoonet saaks aga kaunimaks muuta nii väljast kui territooriumi.
    Praegu tundub , et 2000 koha teenust hoitakse lihtsalt rahastatult.
    ***Või siis avada tänapäevane Seewald , et enam ei lisataks idioote integreerimiseks teistesse haridusasutustesse , millega saaks vältida vägivalda, kiusu ja pedagoogide närve kokkuhoida.
    Seal saaks narkomaane hoida eraldi tiivas, et las närivad seina ja on ilma doosita rõngas, seda on mõnus vaadata – sest see on just RIIGIAMETITE tegemata töö, kes aina on loonud töökohti omale aga mölisevad niisama . Olukord on ju hullem , kui uskuda seda kanalisatsioonitestide osakaalus olevat narkot.
    Ehitatakse programme ja istutakse mitmel toolil ja siis hurjutatakse pensionäre, kus 50 aastat töötanud inimene peab kerjama Toetusi ….. ja teine 25 aastane tatikas , veab oma äri ja ostab teistelt piimaninadelt petuoskusi? õigustada ja maksudest eemale hoida….
    Misasi on KÜL – see on KÜ tühjendaja , liikmemaks ja tohutu koolitamine – plära. Saad odavamalt? Aga enamus krt. elamutes ei soovi sellist kantimist , aga vähemus otsustab ja sunnib . Aga KÜ pole sugugi mingid riigi eelarvest raha saajad , et muudkui koolitada igat vahetuvat juhatuse liiget. jne.
    Nt. Mardi ei tea isegi vastata , küsitakse võrdlust – kus saab vaadelda vabariigi eritüübiliste majade soojustamist , energiaklassi, kas on 50% või 100% soojustatud ning küttekulud . jne. Võrdlusanmdeid pole ja renoveerimine on muutunud pettuseks- täna on selge , et see soojuse ventileerimine edasitagasi – on mõttetus. Nii sai alguse Kredex i pressing nüüdsetel laenudel – sa ei saa teha osaliselt , vaid pead ennast leivast ja võipakist võõrandama , surema kraavis, sest hooldekodu ei jõua ka inimesed tasuda …. Eriti hull on olukord, sest see kehtib ka min.m2 omades 35 m2 ja olles jäänud üksikpensionäriks.
    Haldusfirmad on läinud nii õilsateks , et neid ei jõua enam ka maksta varsti. On viimane piir.
    Kogu värk on kokkuvõetav ühe sõnaga – kõik on pask.

  2. Nojah 3 nädalat ago
    Reply

    Peaasi et oma taskud on täis. Vaesemaid inimesi röövides tahavad raha koguda. See valitsus ei kälba meie riiko valitsema. Pole vaja anda teistele riilidele raha sest vajame ise abi,Las teevad seda rikkanad riigid. Meie raha peab jääma meie rahva heaolu tõstjaks. Kuigi on olnud ka teisi viletsaid valitsusi meil nagu näiteks Laari ajal aga praegune ületab oma pahasoovlikkusega meie inimeste suhtes kõiki. Teistele riikidele võib anda ülejääki aga meil seda pole..

  3. Soo 3 nädalat ago
    Reply

    Mul pole midagi selle vastu kui toetatakse sõjas olevai riike aga seda ei või teha oma rahva arvelt. koguge kokku rikkamatelt inimestelt rha.Kõuge rohkem peaksid andma need poliitikud kes riigikogus vajutavad nuppu olles nõus seadustega mis teevad meie inimesi vaesemaks.Omale tõsteti palki aga õpetajatele taheti anda juurde imepisikese summa. Aga nüüd tuleb Tallinnas ka vilets valitsus nii et peab vastu pidama.

  4. ohoo 3 nädalat ago
    Reply

    Valitsusel häbitunnet pole, on oskamatus, hoolimatus .Kõik rahalised probleemid lahendaks astmeline tulumaks ja raha mitte jagamine teistega sest seda teevad rikkad riigid aga mitte nii vaesed kui meie oma inimeste vaesumise arvelt.

  5. Eluvaatleja 3 nädalat ago
    Reply

    Õigupoolest on palju suuremaks käe pensionäride taskusse ajamiseks hoopis käibemaksu tõus mis puudutab just kõige valusamalt vöhemkindlustatumat osa pensionäridest, kelledest paljude jaoks nende tulud isegi mitte pensioni baasosa ei ületa või jäävad siis kaugelt alla maksustatavat alampiiri. Kusjuures pensionid ise on meil hoopis ilmselt ainsaks kohaks kus jääb reaalselt kehtima veel astmeline tulumaks, mille rakendamist Keskerakond läbi aegade ikka suurema eduta on nõudnud!

  6. Sapp-lõgin 2 nädalat ago
    Reply

    Kui siin ei meeldi, võib ju Vene Riigiduumasse kolida, ega keegi ei peagi Riigikogus tiksuma, tänitama ja prisket palka vastu võtma.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.