Isa, poeg ja Igor Gräzin

Olev Raju

Olev Raju, filosoofiadoktor ja majandusdoktor (Keskerakond)

Seda lugu kirjutama ajendas Igor Gräzini intervjuu. Reporteri küsimusele, kas ta ei tunne end Juudasena, kõlas vastus: “Juudas reetis jumala.” Vastuolu seisneb aga selles, et kuna Kõlvart pole jumal, siis tema, Igor, ei saa olla Juudas.

No nii. Kõigepealt on siin ülestunnistus, et reetmine leidis aset. Aga see on kõige väiksem nüanss. Pastor Gräzin ei tea, et Juudas reetis jumala poja, aga mitte jumala… Jumala reetmine oleks näiteks kristlase ateistiks pöördumine. Huvitav, kas veel mõni ordineeritud vaimulik Eestis ei tee seda vahet?!

Kuid asjal on veel sügavam loogikaviga. Kõigis monoteistlikes usundites, olgu selleks kristlus, moslem või veel mingi muu usund, on jumal kõikvõimas olend. Jumal teab kõike nii minevikust, olevikust kui tulevikust. Palju on korratud reas allikates Aquino Thomasele omistatud väljendit: “Jumala tahtmiseta ei lange ka varblane aiateibast.” Kui nii, siis ei saa jumalat reeta – ta teab kõike, suudab kõike (ka inimkonda tervikuna ära uputada). Järelikult, kui miski toimub tema teadmisel ja heakskiidul, siis kas seda saab reetmiseks pidada?!

Minu käest on viimastel päevadel mitu korda küsitud: “Sa tunned Gräzinit hästi, kas see mees on nüüd päris “ära pööranud”?” Vastus on – ei ole. Tõepoolest, tunnen Igorit juba üle 50 aasta. Ja tean üht tema omadust – vaikset sisemist irvitamist lollide üle. Ja see on kurb. Pidada küüniliselt kõiki lollideks… Kuigi jah, olukord Eesti poliitikas, kogu demokraatia muutmine selle paroodiaks, õigusriigi muutmine osade karistamatuseks ja enese upitamine, on jõudnud absurdini. Aga kui ollakse tõepoolest teistest peajagu targem (usun, et jumala ja tema poja segiajamine oli Mefistolik irvitus intervjueerija üle), siis on sellise inimese kohus mitte ironiseerida, vaid püüda teisi kõrgemale tasemele tõsta.

Dixi et animam levavi (Olen kõnelnud ja (oma) hinge kergendanud – ladina k.).

6 kommentaari
  1. Jaak 6 kuud ago
    Reply

    Ei tea kas Gräzin ise teab mida tahab hüpates ühest kohast teise. poliitikuks ta ei sobi üldse. Aga ikka kergem amet kui teadlasena töötada. Raha tuleb ja selle nimel võib keksida sinna kus enda jaoks kasulikum ja kergem on. Peaks nagu tark mees olema aga tarkusest rohkem oskab lolli mängida.

    • Eluvaatleja 6 kuud ago

      Tänasesse Eesti poliitikasse sobib lausa suurepäraselt. On otse kui selle poliitika peegelpilt.

    • Igoril 6 kuud ago

      on lihtsalt igav. Ja vanadusest lähevad paljud ogaraks.

  2. Almar Glustsenko 6 kuud ago
    Reply

    See viimane juutide poolt esimese pan-keelena kultiveeritud keelne väljend siinses artiklis. Kas see tähendab sama, mida Gräzin alatasa väljendab? (Teha päris-Maalasi märjaks) Musta pori….na (v) sortire? Kas ka lihtsalt mõne Grazini filisoofilise tahtliku apsu kallal ironiseerimine ei tähenda seda, et Raju on ka samasugune ADL-sionist, nagu Gräzin on seda koguaeg olnud ja on? Ka nende jaoks teadliku tööriistana, kes on saatnud Gräzini USA eel-anti-Trumpi vabariiklaste seltskonnast Oravate ideoloogiat kindlustama nii Reformi, Tallinna TV Raidi partneriks (?), Juudaste ristianastuskirikut satanististama enam veel, kui Facebooki lehel oma 1 silma sauaga kinni kattev ja seda juudil pildistada laskev ning seeläbi oma illuminaatide hulka kuulumist tõestav Viilma kui ka nüüd nende (Bilderb)orgia oraava-Ratta partneriks Keski lõplikult nendearust lammutama saabunu ja sealt (endagi jaoks ei te kuhu) lahkunu? Mida peb ühiskond või aus rahvuslik (ükskõik, mis rahvuslik, aga omarahvuslik) üldsus selle Gräziniga nüüd peale hakkama? Seda ju filosoof Raju välja ei paku. Ei palu ka annetada selle jaoks, et ta korraldaks Gräziniga avalikke filosoofilisi debatte sel teemal, sunniks Gräzini kõigi soovijatega avalikult neil teemadel rääkima. Kui see jääb kõik olemata, aga Raju siin niisama millegipärast plõksib filosoofiliselt loogilisemalt, kui moraalselt uperkuuti lennanud Gräzin, siis on see lihtsalt väike plõksimine justkui Grzini naeruvääristamiseks, aga TEGELIKULT GRÄZINI SUGUSTE JA ERITI TEDA KARJATAVATE ADL-SIONISTIDEGA LIHTSALT KOKKUMÄNG JA AURU VÄLJA LASKMINE.

  3. Tähelepanelik Tööline 6 kuud ago
    Reply

    Gräzin on kahtlemata tähelepanuväärselt tark mees mitmes valdkonnas. Eesti poliitikas omaette nähtus.
    Aga mitte kõigeteadja geenius ega absoluutse kuulmisega eksimatu ilmatark. Viimasel aal hakkab maestrol aga eritipalju valenoote et mitte öelda-kelbast sisse peksma. Nagu Maarjamaa oma Biden kohe: kõvasti ja valesti, U -duurist puukuuri…
    Mine, Igor, heaga väljateenitud pinsile, et mitte end enne surma paksu ja vedelat täis teha .
    Tallinna koalitsioonis asusid sa küll selgelt n.ö. ajaloo valele poolele. Piinlik, et niikogenud maestro täisjuhmardeid toetama asus.
    p.s.Kui haigushoog ootamatult peale tuli siis see oleks ainuke vabandus. Võta aga heaga tabletid sisse ja mine pinsile.

  4. robert 4 kuud ago
    Reply

    Gräzin võib ju olla üle keskmise tark mees aga inimmoraali mõõdupuu järgi lihtsalt keskmiselt jälk tüüp kellel parajalt hea nina mis haistab raha lõhna kilomeetri kauguselt Eneseusu poolest võrreldav härra Jõksiga

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.