Anastassia Kovalenko-Kõlvart: trahvide ja riigilõivude tõus on valitsuse küünilisuse ja ebakompetentsuse maks

Anastassia Kovalenko-Kõlvart. FOTO: Erik Peinar / Riigikogu

Trahvide ja riigilõivude mitmekordsete tõstmisega hakatakse karistama inimesi valitsuse läbimõtlemata majanduspoliitika eest ning valitsus isegi ei varja, et see käik on vajalik vaid riigieelarve täitmiseks, mistõttu täna Riigikogus esimesel lugemisel olevad eelnõud tuleb tagasi lükata, ütles õiguskomisjoni aseesimees Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

Anastassia Kovalenko-Kõlvart lisas, et Reformierakonna juhitav valitsus on oma küünilisuse ja ebakompetentsusega riigi rahalise seisu niivõrd nigelasse seisu viinud, et nüüd üritatakse paaniliselt olukorda kõikvõimalike maksutõusudega päästa ning trahvid ja riigilõivude mitmekordne tõstmine on üks osa sellest paketist. Saadiku sõnul tuleks parkimistrahvide eest maksta senise 40 euro asemel 80 eurot, isikutunnistuse kiirkorras tegemine saab olema senise 45 euro asemel 250 eurot ja abielukande tegemine 70 eurot senise 30 asemel. Riigilõivud tõusevad isegi ka puuetega inimeste, laste ja pensionäride toimingutel.

“Üldiselt peab selliste muudatuste tegemistele eelnema ka analüüs. Ent justiitsminister tunnistas õiguskomisjoni istungil, et puudub analüüs selle kohta, kas trahvide suurenemine mõjutab inimeste käitumist ja liikluskultuuri. Arutleti ainult sel teemal, kui palju trahvid riigieelarvesse raha juurde toovad. Seejuures mööndi, et trahvide kahekordsel tõstmisel võib tekkida oht, et inimestel tekivad tasumisega raskused ja oodatav “tulu” riigile võib kujuneda väiksemaks,” rääkis Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

Praeguse eelnõu sõnastusega jääb hoopiski mulje, et riik on huvitatud sellest, et inimesed rikuksid seadust ja kihutaksid tänavatel, et raha eelarvesse rohkem laekuks, täiendas Keskerakonna poliitik.

“Trahvid peavad olema distsiplineerivad, mitte karistava iseloomuga ja eksimuste tagajärjed ei tohi inimesi vaesusesse lükata. Passi ja ID-kaardi taotlemine pole mugavusteenus, mille pealt riik peaks teenima, vaid see on kohustus nii kodanikule kui riigile. Samal ajal, kui koalitsiooni esindajad räägivad digitaliseerimisest ja optimeerimisest, toimub hoopiski vastupidine olukord. Kuigi protsessid peaksid muutuma odavamaks, tekib meil hoopiski ametnikke juurde ja teenuste hindasid on äkitselt otsustatud tõsta lausa viiekordselt,” lausus Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.