Keskerakond: Eesti sõdurite Ukrainasse saatmise teema on tõsine asi, mitte sõnakõlks tähelepanu saamiseks

Eesti riik ei pea kiirustama oma sõdurite Ukrainasse saatmisega, sest see pole abi, mida ukrainlased meilt palunud on. Palutud on relvastust, mürske ja muid lahingu pidamiseks vajalikke elemente. Sõdurite saatmine on tõsine teema ja viib sõja uuele tasandile, kasvatades reaalselt ka vastutuse määra oma inimeste julgeoleku osas, ütles keskerakondlane Aivar Riisalu.

Eurosaadik Riho Terras ja peaminister Kaja Kallas on viimasel ajal sõdurite saatmise mõtteid erineva nurga alt tõstatanud. “Miks Eestis levivad ettepanekud saata Ukrainasse sõdureid, olgu kasvõi instruktoritena, ei ole meil spetsialistide ringis ega ammugi üldrahvalikult läbi arutatud?” küsis Riisalu. “See pole hea kultuur, tõsised asjad oleks vaja enne selgeks mõelda, analüüsida, liitlastega läbi arutada ja siis ühiskonnale kuulutada. Rahvas on piisavalt erutatud uuest julgeolekuolukorrast, tihtilugu on raske seletada, miks me peame sõdureid sinna saatma.”

Riisalu märkis, et Ukrainal on arvestatavad elavjõureservid, samuti päris palju lahingkogemusega sõjaväelasi. “Meil tuleb Ukrainalt õppida, mitte vastupidi. Olles ise kuulanud Ukraina ohvitseride loenguid, mis rindel tegelikult toimub, siis tekib tunne, et meil pole neile jalaväelastena midagi õpetada. Vastupidi, peame neilt õppima, sest häda korral on see kogemus väga väärtuslik,” rõhutas Riisalu.

Riisalu juhtis tähelepanu, et hetkel on vabatahtlikel võimalik Ukrainale appi minna ja neid on sinna ka läinud ning instruktoritena saame ukrainlastele õpetada uusi tehnoloogiaid, nagu näiteks F-16 piloodid, tankistid.

Peaksime seisma ennekõike NATO ühtse lähenemise eest, mis siiani on selgelt piiritlenud Ukrainale antava abi ulatust. “Oluline on saata relvaabi teele ja õpetada turvalisemas keskkonnas ukrainlastele uusi relvasüsteeme. NATO kohustus ja vajadus on aga välja töötada ühine lähenemine sekkumise tasemes,” loetles Riisalu.

8 kommentaari
  1. Jorrumiis 2 kuud ago
    Reply

    Ei me purjespää jorut aa. Nii ütele setumiis.

    • Meil pole sõjapagulasi! 2 kuud ago

      Nii väitis Ukraina suursaadik! On vaid ümber-asustujad!

    • Muidugi oo nii 2 kuud ago

      Vaid see leht kirjutab tõde. Tõde JANA Toomist.

    • Muidugi oo nii 2 kuud ago

      Vaid see leht kirjutab tõde. Tõde JANA Toomist.

  2. Soo 2 kuud ago
    Reply

    Kaja Kallas ei täida oma kohustusi meie rahva ees. Ta on valitud selleks et kindlustada eestimaalaste heaolu. nüüd tahab neie noormehi tapatalgusse saata ja meile ka sõja kaela tuua. peab ikka rumal olema et loota kellegi abile. Enne kui abi tuleb on meie riik purustatud.Ta on nii sõjast haaratud et unustab oma kohustused. Ta võib küll mujalt kiita saada aga maailmas ei muutu midagi ja sõda kestab edasi. Ei tea kas ta üldse märkab kui palju halba ta teeb oma riigile. Muidugi on kahju inimestest Ukrainas aga aitama peaksid rikkad riigid sest meie vajame ise abi.Mõeldakse välja igasuguseid totraid makse ja seadusi mis teevad väga palju halba meie riigile ja rahvale.

  3. Vanake 2 kuud ago
    Reply

    Olen väga vana ja ei saa paljudest asjadest aru. Trump on öelnud et kui tema oleks praegu USA president siis sõda Ukrainas poleks. Mul on tunne et Ukraina poliitik kes tahtis ka Ukraina presidendiks saada oleks ka sõja ära hoidnud . oleks ässitamistele allunud ja kõik oleks samaks jäänud ilma verevalamiseta. Ma ei ole putinlane ja leian et Putin on kättemaksuhimuline ja teda pole mõtet ärritada. Bideni poeg pidi olema narkomaan ja pidi omana ukrainas aktsiaseltsi.Miks Biden lasi võimule tulles Süüriat pommitada, mis tal on asja Hiinaga jne, Eks Krimmi elanikud teavad kõige paremini et kas Biden tahtis enne sõda paigutada biorelvi Krimmi et Venemaa peale saara või on see vaid kuulujutt.. Miks lähenes NATO Venemaa piiri äärde. See oli ju provotseerimine. Sõda on jube ja seda õigustada ei saa aga oleks võinud ära hoida.

  4. Eluvaatleja 2 kuud ago
    Reply

    Eks Ukraina ole otse kui õpikunäiteks algselt inglaste ja sealt edasi ka ameeriklaste traditsioonilisest “jaga ja valitse” poliitikast. Kahju ainult, et igale uuele põlvkonnale kipub see millegipärast kohale jõudma alles läbi oma valusa kogemuse, mis neile seetõttu veel tihti ka elu viimaseks kogemuseks ja õppetunniks jääbki. Aga kui muidu ei saa, eks siis jätkake seda mängu mida juba enam kui 30 aastat meil siin mängitud on naiivses lootuses, et kõik ka tulevikus sama libedalt läheb kui seni on läinud. Ainult Jumala pärast ärge küsige hiljem nagu ukrainlased täna, et “А нам-то за шо?”.

  5. Sergei. 2 kuud ago
    Reply

    Te sitavaresed vadake kuidas oma kaabakatest jagu saate. Teie riigikogulastele oli saadetud ühe talumehe ümber toimuvast ja mitte ainult tema ümber…… Mis toimub meie õigussüsteemis jt teistes õiguskaitse organites !!!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.