Põhiseaduskomisjon arutab Rail Balticu uurimiskomisjoni moodustamist

Rail Baltic

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutab tänasel istungil Keskerakonna fraktsiooni poolt algatatud otsuse eelnõu moodustada uurimiskomisjon, et uurida Rail Balticu projektiga seonduvaid asjaolusid.

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Lauri Laatsi sõnul tuleks niivõrd mastaapse projekti puhul unustada poliitilised erimeelsused ja parlamendierakonnad peaksid näitama üles riigimehelikust ning jõud ühendama. “Läti Seimis moodustatud uurimiskomisjoni toetasid nii koalitsiooni- kui ka opositsiooniparteid ning südamest loodan, et kõik Eesti erakonnad võtavad Rail Balticu projekti tõsiselt,” lausus Lauri Laats.

Lauri Laats ütles, et komisjoni esmasteks ülesanneteks on kontrollida projekti vastavust 2017. aastal Riigikogu poolt ratifitseeritud Rail Balticu lepingule ning selgitada välja projekti reaalne kogueelarve ja teostamise ajakava 2024. aasta seisuga.

“Samuti tuleb komisjonil uurida, kas projekti juhtimisel ja teostamisel on võimalikke riske arvestatud nõutava hoolsusega ning nendest teavitatud valitsusi ja parlamente. Lisaks tuleb välja selgitada projekti rahastamise võimalused välisvahenditest ja omaosaluse suurus Balti riikide riigieelarvetest,” rääkis Lauri Laats.

Keskerakonna saadiku hinnangul on Rail Balticu elluviimise eeldatavad kulud kasvanud rohkem kui neli korda ja Balti riikide riigikontrollid on oma raportis välja toonud, et projekti edasiste rahastamisallikate osas puudub selgus.

“Rail Baltic on ajakavast vähemalt viis aastat maha jäänud ning eksisteerib reaalne oht, et siiani kasutatud Euroopa Liidu rahastust tuleb osaliselt tagastada seoses tähtaegadest mitte kinnipidamisega. Eesti riigieelarve pingelist seisu silmas pidades ei tohi niivõrd suurtesse kulutustesse suhtuda kergekäeliselt,” märkis Lauri Laats, lisades, et erikomisjoni moodustamist toetab ka Keskerakonna volikogu, kes on vastavasisulise avalduse vastu võtnud.

Põhiseaduskomisjoni istung algab kell 11.15 ja kutsutud on ka Riigikontrolli esindaja.

8 kommentaari
  1. Kiitan häeks! 5 päeva ago
    Reply

    Üks armas ja üleskaevatud Eestimaa!

  2. Jaak 5 päeva ago
    Reply

    Seda raudteed pole mitte kelleögi vaja ja see on vaid raharöövel.Selle raha eest saaks hoopis kindlustada meie riigi rahva inimväärset elu. Aga eks me pole iseseisvad ja peame alluma käskudele väljaspoolt. On ka varem seda tehtud .ei osata meil olla iseseisvad ja hoolitseda oma riigi ja rahva heaolu eest. aga iga riigi valitsus peaks seda tegema, see on nende kohustus. POLE VAJA VÕTTA ENDALE KOHUSTUSI MIDA EI SUUDETA TÄITA JA MIS TEEVAD HALBA OMA RAHVALE.

  3. Nojah 5 päeva ago
    Reply

    Kõik õiged ettepanekud mida teevad keskeralondlased hääletatakse maha. On nii nagu ütlevad reformierakondlased ning sõnakuulelikud kaaslased vajutavad nupule nõusoleku märgiks peaasi et saab võimul olla aga tagajärgedele ei mõõtle. omal on raha küllalt ja saadud kerge vaevaga ja milleks siis mõelda vaesemate inimeste peale, isegi see ei häiri neid kui mõnedel lastel pole süüa. Mitte kuidagi ei taheta astmelist tulumaksu mis rikkamate inimeste rahakoti paksust ei vähenda aga vaesemad saaksid natukenegi maksukoormust oma õlgadelt vähemaks. meil valitseb tohutu ebaõiglus ja oskamatus õigesti tegutseda oma rahva heaolu nimel.

  4. Eve 5 päeva ago
    Reply

    Valitsuses pole ühtegi nii õiglast ja hoolivat poliitikut nagu seda on Lairi laats parimatest parim.

    • Oh sind evekenene! 5 päeva ago

      Öbbi igs poisu nimi kerjutama!

  5. Eve 5 päeva ago
    Reply

    Lauri Laatsil on alati õigus.

  6. Eve 4 päeva ago
    Reply

    Oh sind… Kirjuta ise õigesti. Sa ei oska isegi artiklit kommenteerida.

  7. Sergei. 18 tundi ago
    Reply

    Kindlasti on seda raudteed vaja. Vaja paraadidele sõiduks neil, kes varastanud lastelt vikerkaarevärvid. Vaja ka neil ,kelle kodud segi pekstud ja põgenevad natuke rahulikumasse paika. Aga fosforiit ka maa seest vaja kätte saada ja………

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.