Mustamäe linnaosa juht: arstisbi kättesaadavusega on probleeme

Foto on illustreeriv. Vladislav Musakko/Scanpix

24.09.2019

Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats saatis pöördumise riigikogu sotsiaalkomisjonile, milles juhib tähelepanu tekkinud tõsistele puudujääkidele esmatasandi tervishoiuteenuse kättesaadavuse osas Mustamäel.

Laats nimetab olukorda kriitiliseks ning palub parlamendi sotsiaalkomisjonil küsimust kiirelt arutada.

„Viimaste kuude jooksul on tekkinud olukord, kus valdavalt Mustamäe linnaosa elanikke teenindanud mitmed perearstid on loonud uue perearstiteenust pakkuva ettevõtte, mille tegevuskohaks on Lasnamäe linnaosa. Sellest tulenevalt on tekkinud linnaosa perearstiabi korralduses kriitiline olukord, mis üha süveneb,“ kirjutab Laats.

„Mainitud perearstide nimistus olevate inimeste jaoks on perearsti juurde pääsemine muutunud oluliselt ebamugavamaks. Eelkõige puudutab probleem just eakamaid inimesi, kes peavad perearsti visiidil sagedasti käima. Paljud puudutatud isikutest on avaldanud soovi ka perearsti vahetada kodulähedasema vastu, kuid Mustamäel tegutsevate arstide nimistud on juba täitunud ning seda pole võimaldatud,“ märkis Laats.

Ta rõhutas, et Eesti esmatasandi tervishoiu eesmärgiks on suunata esmaste tervisemurede puhul inimesed just perearstide juurde. „Antud olukorras muutub esmatasandi tervishoiu kättesaadavus tuhandete inimeste jaoks oluliselt halvemaks. Tallinna pidamine üheks suureks perearsti teeninduspiirkonnaks on vastuolus seaduses toodud läheduse ja kättesaadavuse eesmärgiga,“ ütles Laats.

Pöördumises on tehtud ka ettepanekud olukorra leevendamiseks. Tuleks suurendada perearstide nimistu suuruse alammäära, mis võimaldaks soovijatel leida perearst oma linnaosas. Tallinnas on vajalik perearstide nimistute konkursside korraldamine linnaosade põhiselt, mis välistaks kindla linnaosa elanikest koosneva nimistu teenindamise teises linnaosas. Perearstide nimistute konkurssidel võiksid osaleda ka kohalikud omavalitsused ning haiglad tagamaks suurema konkurentsi, parandamaks perearstiteenuse kättesaadavust ning vältimaks segadusi nimistutega.

“Tuleks kaaluda võimalust äsja eriala omandanud meditsiinitöötajate sidumist stažeerimiskohustusega Eestis vajalikes piirkondades. Tules suurendada perearstide residentuuri vastuvõttu, et vähendada perearstide nappust ning soodustada põlvkondade vahetumist. Noorte perearstide sujuvaks siirdumiseks koolist tööellu on koheselt vajalik käivitada nn inkubatsioonisüsteem,” märkis linnaosa vanem.

BNS

4 kommentaari
  1. uskma-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Eks nüüd hakkavad tunda andma vabariigi algusaastatel ülejala tehtud reformid.Hävitasime polikliinikud ja võtsime üle mingi mudeli mida polnud maailmas seni juurutatud ja seda kõike ikka oma enese tarkusest veel parendades !
    Tänaseks hakkab see nii mõneski valdkonnas väärakale vundamendile ehitatu kiiva vajuma ja selle parandamiseks puudub raha.Raha jätkub ainult peenhäälestuseks st.mõnda kohta natuke toetades,toestades.
    Viltu on meil tervishoid,haridussüsteem,kohtusüsteem jne.
    Õnneks on inimese elu siin maailmas nii lühike,et suudame kogu selle jama ära kannatada !

  2. tühja roimetajad 5 aastat ago
    Reply

    mitte kõik ei suutnud/da ära kannatada.
    sihandsed asjad tehakse vaid selleks, et “õigustada” ametnike poliitikute ja nende “nõustajate” olemasiou, nende
    palku ja korruptiivust -kahmamist, trügimist. Asjulised, tühja toimetajad. Teiste arvel, elude arvel.Teevad “kokkuhoidu ”
    Nende priskust ja prisket elujärge.
    Vastutust ei ole. nõukaaal see oli.

  3. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Muidugi on. Ansipi ja Rõivase valitsused kaotasid ju ära arstiabisaamise võimalused kohapeal. Ja ega Tallinas ja Tartus ka meditsiinile raha ei antud. Võtab aega et kõik korda teha.

  4. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Laats on väga hoolitsev kuid sii n peab valitsus leidma mingi lahenduse. Ansipi ja Rõivase valitsused kaotasid ära arstiabi saamise kohapeal. See oli kriminaalne tegu. Meditsiini ei antud raha. Läheb aega kui kõik korda saab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.